Ad Code

Responsive Advertisement

Κλειδώνει η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια για όλους


- Σύσκεψη Τσίπρα - Βαρουφάκη - Δραγασάκη στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή την ώρα

- Θέμα αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων στα 67 χρόνια έχουν θέσει οι δανειστές, δηλώνει ο Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων

- Ο Γιώργος Ρωμανιάς επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση το δέχεται και πως διαπραγματεύεται το χρόνο εφαρμογής του νέου μέτρου

- Ευθείες βολές προς την κυβέρνηση από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Α. Μητρόπουλο

- ''Οι δανειστές δουλεύουν την κυβέρνηση. Κάποια, ενδεχομένως και από τα δικά μας, κλιμάκια αγνοούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση"

- Δείτε ποιοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι που θα καθυστερήσουν να βγουν στη σύνταξη

Θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια έθεσαν οι δανειστές, όπως είπε το πρωί στο MEGA Σαββατοκύριακο ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς.

"Το ζήτημα αυτό προέβαλαν σθεναρά οι δανειστές στις τελευταίες συνεδριάσεις του Brussels Group" ζητώντας να αυξηθούν "τα όρια ηλικίας για όλους, και για εκείνους που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012" στα 67 για πλήρη σύνταξη και στα 62 για μειωμένη, είπε.

"Η δική μας κόκκινη γραμμή ήταν ότι δεν θέλουμε να ανατραπούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Λέμε λοιπόν να το κουβεντιάσουμε, να δεχτούμε να ανεβάσουμε τα όρια αλλά να τα ανεβάσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θιγούν θεμελιωμένα και κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα" ανέφερε ο Γιώργος Ρωμανιάς και πρόσθεσε:

"Μπορούμε να δεχτούμε να ισχύσει για όσους βγουν στην σύνταξη από το 2025 και πέρα. Οσοι έχουν θεμελιωμένο συνταξιοδοτικά δικαίωμα θα έχουν μπροστά τους 10 χρόνια για να φύγουν και να μην θιγούν από την αύξηση των ορίων".

Υποστήριξε ότι το mail Χαρδούβελη που ζητούν οι δανειστές να εφαρμοστεί "έλεγε ότι από το τέλος του 2018 ανεβαίνουν τα όρια κατά δύο χρόνια και από το τέλος του 2020 πάνε όλοι στα 67 και στα 62. Αυτό εμείς δεν το δεχόμαστε" σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε ό,τι αφορά τις πιέσεις για επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και για τις κύριες συντάξεις, ο Γιώργος Ρωμανιάς είπε ότι φαίνεται πως το θέμα αυτό "που το είχαν προβάλει πριν από 10 ημέρες" γραπτώς οι δανειστές έχει υποχωρήσει, καθώς "δεν έχουν ξανακάνει κουβέντα πάνω σε αυτό".

Επιμένουν ωστόσο, όπως δήλωσε, για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. "Επιμένουν. Αλλά επιμένουμε κι εμείς ότι θα την καταργήσουμε" τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και πρόσθεσε:

"Στην τελευταία συζήτηση που έγινε στις Βρυξέλλες προχθές άφησαν ένα περιθώριο. Κάνανε ένα είδος υποχώρησης, όχι οριστικής όμως, με την έννοια δηλαδή να δούμε αν βρεθεί κάτι ανάλογο που να καλύψει τα 326 εκατομμύρια που θα στοιχίσει για το 2015 η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές... Επί του παρόντος είναι πάνω στο τραπέζι".

Μιλώντας, ωστόσο, στην ίδια εκπομπή ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι "η διάταξη για την αύξηση ορίων ηλικίας υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου 2021 με ψηφισμένο νόμο που προβλέπει ότι ανά τριετία, τα έτη από τα 67 και πάνω θα αναπροσαρμόζονται με βάση το προσδόκιμο του γενικού πληθυσμού".

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αν η ρύθμιση αυτή -άρθρο 11 του νόμου 3863/ 2010- δεν καταργηθεί, θα επιφέρει ραγδαία αύξηση των ορίων ηλικίας από την 1/1/2021.

"Είναι σε ισχύ ο νόμος και οι δανειστές δουλεύουν την κυβέρνηση. Κάποια, ενδεχομένως και από τα δικά μας, κλιμάκια αγνοούν τη συγκεκριμένη ρύθμιση" είπε.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

newsit.gr