Ad Code

Responsive Advertisement

Κραυγή πολέμου έρχεται από τη Βουλγαρία; Στα σύνορα με τα Σκόπια έτοιμοι να δράσουν οι βούλγαροι στρατιώτες


Στρατής Μαζίδης

Θορύβησαν Σόφια και Βελιγράδι τα τελευταία γεγονότα με την ένοπλη σύρραξη στο Κουμάνοβο των Σκοπίων ώστε και οι δύο χώρες έχουν αποστείλει ισχυρές μονάδες στρατού στα σύνορα με το κρατίδιο.

Ο στόχος των βουλγαρικών ενόπλων δυνάμεων είναι αρχική η ανακοπή του όποιου προσφυγικού κύματος από τα Σκόπια. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε στο κοινοβούλιο:

«Ο στρατός είναι στα σύνορα, επιχειρώντας στις θέσεις του σε περίπτωση που η κατάσταση στα Σκόπια επιδεινωθεί».

Στη Σόφια συνεδριάσε επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας με την προσοχή να επικεντρώνεται στην επικείμενη διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Σκόπια στις 17 Μαΐου.

Το ΥΠ.ΑΜ. της Βουλγαρίας έσπευσε να διευκρινίσει τη δήλωση του πρωθυπουργού σε ερωτήσεις από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο στρατός έχουν αποσταλεί προκειμένου να σταματήσει μια πιθανή εισροή προσφύγων και τονίζοντας ότι η ανάπτυξή του στα σύνορα δε σημαίνει τίποτε περισσότερο.

Ο ΥΠ.ΑΜ Nikolai Nenchev τόνισε ότι τα γεγονότα των Σκοπίων δε συνιστούν άμεση απειλή για τη Βουλγαρία:

«Σε αυτό το στάδιο, δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη Βουλγαρία που να προκύπτει από τα τελευταία γεγονότα στην ΠΓΔΜ. Παίρνω πληροφορίες από την Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να δράσουμε για την πλήρη φύλαξη των βουλγαρικών συνόρων».

Ωστόσο, οι βουλγαρικές αρχές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την αναταραχή καθώς η αλβανική μειονότητα αποτελεί περισσότερο από 30 τοις εκατό του πληθυσμού.

Όσο κι αν το βουλγαρικό ΥΠ.ΑΜ. καθησυχάζει, η αποστολή του στρατού στα σύνορα έχει τη σημασία της. Στο κρατίδιο των Σκοπίων ζουν και βούλγαροι, ιδίως στην περιοχή του Στρουμνίτσα. Τι θα πράξει η Σόφια σε περίπτωση που κινδυνεύσουν ή σκοτωθεί κάποιος σε πιθανό επόμενο προβοκατόρικο επεισόδιο;

ΠΗΓΗ