Ad Code

Responsive Advertisement

Μην αναβάλλεις την αντιμετώπιση των προβλημάτων σου


Απόσπασμα από το βιβλίο του Osho “Η κρυμμένη αρμονία”, Εκδόσεις Ρέμπελ

Όσο είσαι ασυνείδητος, τα πάντα αυξάνονται. Δεν περιμέ­νουν να ανακτήσεις τη συνειδητότητά σου. Η δυστυχία σου αυ­ξάνεται, η αγωνία σου αυξάνεται. Έχεις χάσει τη συνειδητότητά σου και δεν έχεις επίγνωση. Όποτε ανακτάς τη συνειδητότητά σου, έχεις να αντιμετωπίσεις όλα τα προβλήματα που ως τότε είχες αποφύγει.

Η απόλαυση είναι φυγή. Γι’ αυτό και δεν αξίζει. Ουσιαστικά δεν είναι απόλαυση, είναι μια μορφή αυτοκτονίας. Ξεφεύγεις από τα προβλήματα, τους δείχνεις την πλάτη σου, αυτός όμως δεν είναι ο τρόπος για να τα επιλύσεις. Πρέπει να επιστρέψεις, γιατί από τη στιγμή που θα γίνεις συνειδητός, η ασυνειδησία δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρο. Μπορείς να καταδυθείς στην ασυνειδησία, αλλά πόσο μπορείς να κρατηθείς κάτω από το νε­ρό; Ένα δευτερόλεπτο! Ύστερα είσαι ξανά στην επιφάνεια. Δεν μπορείς να μείνεις για πολύ σε κατάσταση ασυνειδησίας.

Με το αλκοόλ, με τα ναρκωτικά, με το σεξ ή με οτιδήποτε άλ­λο σε φέρνει σε κατάσταση ασυνειδησίας, χάνονται για ένα λεπτό όλα σου τα βάσανα. Τα ξεχνάς. Είναι λησμονιά, μα η λησμονιά δεν μπορεί να είναι διαρκής κατάσταση.

Η απόλαυση λοιπόν, με κανέναν τρόπο, δεν είναι βοήθεια. Η απόλαυση δεν βοηθά. Είσαι υποχρεωμένος να επιστρέφεις ξα­νά και ξανά κι έτσι γίνεται ένας φαύλος κύκλος. Όταν επιστρέφεις και βρίσκεις την αγωνία να σε περιμένει, την επιθυμία, όλα τα προβλήματα μεγαλωμένα, σε κυριεύει ο φόβος, εκνευρίζεσαι, τρέμει όλο σου το είναι και φοβάται. Και τότε πρέπει να ξεφύγεις ξανά και ξανά. Και όοο εσύ ξεφεύγεις, τόσο φουντώνουν τα προβλήματα.

Κι όσο περισσότερα είναι τα προβλήματα, τόσο περισσότερο αλκοόλ χρειάζονται για να ξεχαστούν. Η ποσότητα του ποτού πρέπει να μεγαλώνει συνεχώς, γιατί εθίζεσαι σ’ αυτήν.

Παίρνοντας μιαν ορισμένη ποσότητα ενός ναρκωτικού, την πρώτη μέρα νιώθεις την έλλειψη συνειδητότητας, μα ύστερα από μερι­κές μέρες τα προβλήματα ξαναχτυπούν την πόρτα σου. Τώρα τ’ αυτιά σου ακούν κι εσύ χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα. Κι αυτή όμως σε λίγο δεν θα είναι αρκετή.

ΠΗΓΗ