Ad Code

Responsive Advertisement

Ανεξάρτητη Παλαιστίνη προβλέπει ο Ομπάμα

Share
Εκκληση στη διεθνή κοινότητα να στηρίξει τη νέα προσπάθεια που γίνεται για την επίλυση του Μεσανατολικού απηύθυνε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ο Μπ.Ομπάμα, προβλέποντας τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους μέσα σε ένα χρόνο. Διαβάστε περισσότερα


Η ομιλία του δεν αναφέρθηκε σε κάτι καινούργιο αλλά το γεγονός ότι εκφωνήθηκε σε ένα τόσο σοβαρό χώρο όπως είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, της δίνει ένα πρόσθετο βάρος ενώ αποτελεί και ένα καθόλου αμελητέο ρίσκο για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει επί πολλά χρόνια τη διπλωματία χωρίς αποτέλεσμα.
Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους βασικούς πρωταγωνιστές της περιοχής της Μέσης Ανατολής να αντλήσουν διδάγματα από την παράδοση της ανοχής του Ιουδαϊσμού, του Χριστιανισμού και του Ισλάμ για να επιτευχθεί η ειρήνη.
"Εάν το κάνουμε αυτό, όταν θα συναντηθούμε εκ νέου εδώ σε ένα χρόνο, μπορεί να έχουμε επιτύχει μια συμφωνία που θα μας οδηγήσει να υποδεχτούμε ένα νέο μέλος στα Ηνωμένα Έθνη: Ένα παλαιστινιακό κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο που θα ζει εν ειρήνη με το Ισραήλ", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.
Η έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστίνιων και Ισραηλινών, που ξεκίνησαν αρχές Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του Λευκού Οίκου.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος παραδέχτηκε ωστόσο ότι και στα δύο στρατόπεδα, αυτοί που αντιτίθενται στην ειρήνη επιχειρούν να διακόψουν τις διαπραγματεύσεις "με πικρά λόγια και με βόμβες", ενώ επισήμανε ότι πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται ότι η ειρήνη είναι αδύνατον να επιτευχθεί.
"Εάν δεν θα υπάρξει συμφωνία, οι Παλαιστίνιοι δεν θα γνωρίσουν ποτέ την περηφάνια και την αξιοπρέπεια που προσφέρει ένα κράτος", είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα και πρόσθεσε: "Αντιθέτως το αίμα θα χύνεται. Αυτή η Ιερή Γη θα παραμείνει ένα σύμβολο των ασυμφωνιών μας και όχι του κοινού ανθρωπισμού μας".
Στην περίπτωση αυτή και "οι Ισραηλινοί δεν θα γνωρίσουν ποτέ τη βεβαιότητα και το αίσθημα ασφάλειας που μπορεί να προσφέρουν γείτονες σταθεροί και κυρίαρχοι που έχουν δεσμευτεί να ζουν μαζί", υπογράμμισε.