Ad Code

Responsive Advertisement

Σχέδια συνολικής αλλαγής του πλαισίου για τα ΜΜΕ


Σε συνολική αναμόρφωση του τοπίου των ΜΜΕ -δεδομένων και των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται πλέον στο χώρο- προχωρά με γοργά βήματα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ρυθμίσει την πληθώρα των ζητημάτων που ανακύπτουν τόσο από την ταχεία μετάβαση των μέσων στο ψηφιακό περιβάλλον, όσο και από τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης στο χώρο των μέσων.
Οπως είχε γράψει η «Ν», η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει συνολική πρόταση για τον τρόπο λειτουργίας των Μέσων, ηλεκτρονικών αλλά και έντυπων, την οποία σύντομα θα θέσει σε διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες πλευρές (ΕΣΗΕΑ, ΕΙΗΕΑ ΕΙΤΗΣΕΕ και ΕΙΙΡΑ).Ήδη χθες κατά τη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για τα ΜΜΕ, Τηλέμαχου Χυτήρη με την ΕΣΗΕΑ, τονίστηκε από την πλευρά της Ένωσης Συντακτών, η αναγκαιότητα, διασφάλισης της απασχόλησης των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου, ενώ συζητήθηκαν περαιτέρω -όπως και κατά τη προχθεσινή συνάντηση της ΕΣΗΕΑ με την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη- λύσεις αντιμετώπισης για την περίπτωση που στους αμέσως επόμενους μήνες θα υπάρξει ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, με εύρεση πόρων ενδεχομένως από το ΕΣΠΑ.
Στη νέα δέσμη μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση, προωθείται αλλαγή στο καθεστώς των δικαιούχων του αγγελιοσήμου, αποδίδοντάς το πλέον μόνο στους εργαζομένους που έχουν άμεση σχέση με τα ΜΜΕ ενώ σύμφωνα με αναφορές κυβερνητικών στελεχών προωθείται η επέκτασή του και στο χώρο του διαδικτύου παράλληλα με ρύθμιση για την ασφάλιση των εργαζομένων στα διαδικτυακά μέσα.
Ειδικότερα όσον αφορά το ζήτημα του διαδικτύου, η κυβέρνηση, εκτός από τη θεσμοθέτηση με νόμο του αγγελιοσήμου, προωθεί τη θέσπιση κανόνων, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ομαλή λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.
Επισημαίνεται ότι μεταξύ των μέτρων που θα παρουσιάσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση, θα περιλαμβάνονται και οι νέες διατάξεις για το χώρο της διαφήμισης και των ηλεκτρονικών μέσων, με τις οποίες θα ενσωματωθεί στο ελληνικό νομικό πλαίσιο η αναθεωρημένη Οδηγία για τα Ραδιοτηλεοπτικά. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ενσωμάτωση θα έπρεπε να έχει γίνει ένα χρόνο πριν σύμφωνα με την προθεσμία που είχε θέσει η Ε.Ε. και τόσο καιρό εκκρεμούσε.
Σε υπουργό ΜΜΕ, μετατρέπεται κατ' ουσίαν ο Τηλέμαχος Χυτήρης, αφού σχεδόν καθημερινά διευρύνεται το πεδίο αρμοδιοτήτων του. Πρόκειται για εξέλιξη στην οποία φαίνεται να αντιδρά θετικά ο ευρύτερος χώρος των μέσων, δεδομένου ότι πλέον, έχει απέναντί του έναν γνώστη των ζητημάτων του κλάδου και των ιδιαιτεροτήτων που αυτός έχει.
Στις αρμοδιότητες του κ. Χυτήρη, περνούν, με γοργά βήματα ο ένας μετά τον άλλον οι φορείς που σχετίζονται με τα ΜΜΕ.
Ειδικότερα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα ενταχθεί άμεσα στις αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, ενώ επισημαίνεται ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες -στις αρχές του μήνα συγκεκριμένα- στο χαρτοφυλάκιό του, εντάχθηκε και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Ως εκ τούτου, δική του αρμοδιότητα, είναι η αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ των οποίων έχει λήξει η θητεία. Αξίζει να επισημανθεί ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ήδη προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς όλα τα ζητήματα που αφορούν στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.
Τις επόμενες ημέρες διενεργείται η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων των συμβασιούχων της ΕΡΤ ενώ όπως ανέφερε χθες ο κ. Χυτήρης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην ΕΣΗΕΑ, μέσα στην εβδομάδα, θα λυθεί και το θέμα της διοίκησης τόσο της ΕΡΤ, όσο και της ΕΡΤ-3.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση