Ad Code

Responsive Advertisement

Προβλήματα στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης και στην Κρήτη


Στον 'αέρα' βρίσκεται και στα Χανιά η διανομή πετρελαίου θέρμανσης για τη φετινή χειμερινή περίοδο, που επρόκειτο να ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή, μετά την απόφαση της  Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, να μην συναινέσει στην προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Παράλληλα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ),σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η πλειοψηφία των βενζινοπωλών εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να μην εμπλακούν στη διακίνηση του συγκεκριμένου καυσίμου, λόγω της καθυστέρησης στις επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου από την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.

Καθοριστικό ρόλο, ωστόσο, θα έχει η συνάντηση που θα γίνει αύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη στο Υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, όπως ανέφερε χθες στα 'Χ.Ν.' ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΠΕΚ και πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, Βαγγέλης Κώτσος.

Οπως επεσήμανε ο κ. Κώτσος την Κυριακή 17 Οκτωβρίου πρόκειται να συνεδριάσει το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων στη Λάρισα. 'Εκεί θα αποφασιστεί τι θα κάνουμε με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης', ανέφερε και πρόσθεσε: 'Ομως καθοριστικό ρόλο θα παίξει η συνάντηση που θα γίνει αύριο Τετάρτη ή την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό, κ. Κουσελά για το ίδιο θέμα. Από αυτή τη συνάντηση θα εξαρτηθεί τι απόφαση θα πάρουμε την Κυριακή στη Λάρισα. Εάν βρεθεί μία λύση που θα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, τότε η διάθεση του πετρελαίου θα γίνει κανονικά. Εάν, όμως, δούμε ότι τα προβλήματα που υπήρχαν πέρυσι θα συνεχιστούν και φέτος, δυστυχώς η απόφαση που θα παρθεί την Κυριακή θα είναι προς την κατεύθυνση του να μην γίνει διάθεση πετρελαίου θέρμανσης'.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι βενζινοπώλες αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης επιβαρυμένο με τον υψηλό φόρο που ισχύει για το κίνησης, το διαθέτουν στους καταναλωτές με τον χαμηλό συντελεστή, που ισχύει για τη θέρμανση και εισπράττουν τη διαφορά από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του συστήματος «Ηφαιστος».

'Αυτή τη στιγμή εμείς αγοράζουμε πετρέλαιο με τον αυξημένο φόρο και πουλάμε με τον μειωμένο φόρο και περιμένουμε να πάρουμε την επιστροφή. Πέρυσι το διάστημα αυτό που περιμέναμε ήταν από 5 - 15 μέρες, λόγω απεργιών και διαφόρων δυσλειτουργιών', ανέφερε ο κ. Κώτσος .

Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων 'πάγια θέση μας είναι η κατάργηση του συστήματος «Ηφαιστος». Θεωρούμε ότι το πρόγραμμα θα έπρεπε να ξεκινάει με τον μειωμένο φόρο από τα διυλιστήρια μέχρι τον τελικό καταναλωτή, χωρίς να μεσολαβεί τίποτε άλλο, όπως εμείς με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Διότι δεν υπάρχει και λόγος να επιδοτούν οι βενζινοπώλες για κάποιο διάστημα τον καταναλωτή. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνει το ίδιο το κράτος'.

Οι βενζινοπώλες ζητούν να δεσμευτεί το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά και τους καταναλωτές, ότι οι επιστροφές του ΕΦΚ θα γίνονται χωρίς προϋποθέσεις, σε διάστημα δύο ημερών από την υποβολή των τιμολογίων. Ο κ. Κώτσος επεσήμανε ότι: 'Θα μπορούσε να διατηρηθεί το σύστημα «Ηφαιστος» έτσι ώστε να ελέγχει πού διοχετεύονται και πώς διακινείται το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ειδικός φόρος, όμως, θα έπρεπε να είναι μειωμένος. Από εκεί και πέρα, αν η απάντηση του Υπουργείου στη συνάντηση που θα έχουμε είναι να αλλάξει ο Νόμος, περιμένουμε να δεσμευτεί εγγράφως ότι μέσα σε δύο μέρες θα έχουμε την επιστροφή φόρου. Αυτή είναι η θέση μας, αυτό περιμένουμε και αυτό θα ζητήσουμε. Εάν τίποτα από τα δύο δεν γίνει δεκτό, οι συνέπειες θα είναι άμεσες'.

Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

Εν τω μεταξύ το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται ν' αγγίξει φέτος τα 0,80 ευρώ το λίτρο στην έναρξη της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, όταν πέρυσι πωλούνταν στον Νομό Χανίων από 0,55 ευρώ.
Σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ο κ. Κώτσος υποστήριξε ότι 'αν ξεκινούσε αυτή τη στιγμή η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης η τιμή του προϊόντος θα κυμαινόταν από 0,72 - 0,80 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για μια τιμή που είναι αυξημένη σε σύγκριση με το ξεκίνημα της διάθεσης του προϊόντος πέρυσι.

Το 2009 ξεκίνησε με 55 λεπτά και στη συνέχεια υπήρξε μια συνεχόμενη ανοδική πορεία. Φέτος και τη δεδομένη στιγμή είναι ήδη στα 77 λεπτά η χονδρική τιμή. Κάτι που σημαίνει ότι η τελική τιμή, που θα διατεθεί στον καταναλωτή από τα πρατήρια θα είναι στα 80 λεπτά'.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Βενζινοπωλών Νομού Χανίων, ένα μεγάλο μέρος των πρατηριούχων του Νομού δεν θα είναι σε θέση να διαθέσουν πετρέλαιο θέρμανσης από τα μέσα Οκτωβρίου αν ισχύσει το σύστημα «Ηφαιστος», επειδή δεν θα μπορούν να το αγοράσουν.

'Το πρόβλημα που θα παρουσιαστεί θα είναι ποικιλόμορφο διότι: α) πολλοί καταναλωτές δεν θα προμηθευτούν λόγω αυξημένης τιμής, β) αρκετοί πρατηριούχοι που διέθεταν πέρυσι πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα το κάνουν φέτος, διότι το οικονομικό κόστος θα είναι δυσβάστακτο και γ) σε περίπτωση που δεν επέλθει συμφωνία με το Υπουργείο κανείς πρατηριούχος δεν θα διαθέσει πετρέλαιο θέρμανσης', κατέληξε.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση