Ad Code

Responsive Advertisement

Ε.Ε: Η ευελιξία «όπλο» σε περίοδο οικονομικής κρίσης


Ε.Ε: Η ευελιξία «όπλο» σε περίοδο οικονομικής κρίσηςΟι ευέλικτες ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας, κυρίως σε περιόδους οικονομικής επιβράδυνσης, είναι επωφελείς για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη τα αποτελέσματα της έκθεσης εμπειρογνωμόνων με τίτλο «ευέλικτες ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας και ισότητα των φύλων», η οποία  δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι η ευελιξία θεωρείται πλέον ως σημαντικό εργαλείο πολιτικής, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.
Με βάση τα αποτελέσματα της έκθεσης που επικαλείται η Κομισιόν, η χώρα μας συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών-μελών της ΕΕ με επιδόσεις χαμηλότερες από τον κοινοτικό μέσο όρο στη «μερική απασχόληση» και την «υπερωριακή απασχόληση», ενώ στην «πολύωρη απασχόληση» η χώρα μας συγκαταλέγεται στις χώρες-μέλη με επιδόσεις πάνω από το μέσο όρο των «27».
Στην Ελλάδα η μερική απασχόληση κυμαίνεται στο 10% της συνολικής απασχόλησης.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στους «27», οι χώρες όπου οι ευέλικτες ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας είναι πιο διαδεδομένες είναι η Μεγάλη Βρετανία και η Αυστρία (σ.σ. οι χώρες αυτές έχουν επιδόσεις πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο στη «μερική απασχόληση», την «υπερωριακή απασχόληση» και την «πολύωρη απασχόληση»). Στον αντίποδα βρίσκονται η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Κύπρος και η Ουγγαρία, με επιδόσεις κάτω από το μέσο όρο των «27» και στις τρεις κατηγορίες ευέλικτης εργασίας
Ειδικότερα, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων περιλαμβάνει μια συνολική επισκόπηση των πρακτικών που εφαρμόζονται σήμερα στην EE και στις χώρες ΕΟΧ-ΕΖΕΣ (Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Ελβετία).
Η έκθεση επικεντρώνεται στην εσωτερική ευελιξία (εντός επιχειρήσεων και οργανισμών), όσον αφορά τόσο τη διάρκεια του χρόνου εργασίας (π.χ. μερική απασχόληση) όσο και την οργάνωση του χρόνου εργασίας (π.χ. ευέλικτες ρυθμίσεις ή κλιμακωτό ωράριο και ευελιξία σχετικά με τις ώρες έναρξης και λήξης της ημερήσιας εργασίας).
Σε γενικές γραμμές, από τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι εξακολουθούν να παρατηρούνται πολύ σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά την ευελιξία του χρόνου εργασίας.
Συγκεκριμένα, η ευελιξία όσον αφορά τη διάρκεια του χρόνου εργασίας είναι περισσότερο διαδεδομένη στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, ενώ στην Ουγγαρία, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Ρουμανία, επικρατεί η παραδοσιακή εβδομάδα των 40 ωρών.
Ακόμη, η Δανία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν να επιδείξουν σχετικά καλά αποτελέσματα όσον αφορά την ευέλικτη οργάνωση του χρόνου εργασίας. Στις χώρες αυτές, λίγο περισσότερο από τους μισούς εργαζομένους χρησιμοποιούν κάποια μορφή ευελιξίας όσον αφορά τον χρόνο εργασίας.
Παράλληλα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι η αύξηση της ευελιξίας όσον αφορά τον χρόνο εργασίας δεν είναι πάντα προς όφελος της ισότητας των φύλων.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τα περισσότερο εξατομικευμένα ωράρια έχουν θετικές επιπτώσεις όσον αφορά τα ποσοστά απασχόλησης γυναικών και μπορούν να βοηθήσουν τους εργαζομένους να εξισορροπούν την επαγγελματική και την προσωπική τους ζωή, όμως το φαινόμενο της μερικής απασχόλησης (που αφορά κυρίως τις γυναίκες) εξακολουθεί να συγκεντρώνεται σε χαμηλά αμειβόμενους τομείς, οι οποίοι προσφέρουν περιορισμένες ευκαιρίες σταδιοδρομίας και κατάρτισης στις περισσότερες  χώρες.
Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, όσο περισσότερο η ευελιξία θεωρείται «γυναικείος» τρόπος οργάνωσης του χρόνου εργασίας, τόσο πιθανότερο είναι τα ελαστικά ωράρια να διαιωνίζουν – αντί να αντιμετωπίζουν – τις διαφορές μεταξύ των φύλων.
Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι η ευέλικτη διαμόρφωση του χρόνου εργασίας έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη σε αρκετές χώρες, με σημαντικές διαφορές να παρατηρούνται όμως μεταξύ των κρατών-μελών.
Για παράδειγμα, ορισμένες χώρες (όπως η Τσεχία και η Λιθουανία) χρησιμοποιούν την ευελιξία κυρίως ως μέσο για την αύξηση των ποσοστών απασχόλησης (τόσο σε εργαζομένους όσο και σε ώρες).
Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι η μερική απασχόληση εφαρμόζεται όλο και περισσότερο για την προώθηση της παράτασης του επαγγελματικού βίου. Ιδίως στις βόρειες χώρες, η  μερική απασχόληση αποτελεί σημαντικό ζήτημα, το οποίο αντιμετωπίζεται με μέτρα πολιτικής που αποσκοπούν στην εξεύρεση μιας νέας ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας και ασφάλειας.
Ακόμη, η κεφαλαιοποίηση του χρόνου εργασίας και η ρύθμιση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση έχουν επίσης τεθεί στην ημερήσια πολιτική διάταξη (στην Ιρλανδία, τη Γερμανία και το Λουξεμβούργο). Σε ορισμένες χώρες (π.χ. στην Πολωνία και την Πορτογαλία), τα ελαστικά ωράρια έχουν περιληφθεί στη συζήτηση για τον περιορισμό των υπερωριών.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι συνέπειες της παρούσας οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης είναι προφανείς, και η ευελιξία θεωρείται πλέον ως σημαντικό εργαλείο πολιτικής, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους εργαζομένους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες.
Ωστόσο, στη συζήτηση που διεξάγεται σήμερα, δεν δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη διάσταση του φύλου.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση