Ad Code

Responsive Advertisement

Το Βελιγράδι αποτρέπει τους Σέρβους του Κοσόβου να συμμετέχουν στις πρόωρες εκλογές


Στους λόγους, για τους οποίους η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να μην παροτρύνει τους Σέρβους του Κοσόβου να ψηφίσουν στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, αναφέρθηκε ο αρμόδιος για το Κόσοβο υπουργός της σερβικής κυβέρνησης, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς.

Όπως εξήγησε, η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει αυτή την απόφαση, επειδή οι εκλογές οργανώνονται από θεσμούς που δεν αναγνωρίζει η Σερβία και στους οποίους η διεθνής κοινότητα δεν έχει παράσχει κάποιο αποδεκτό πλαίσιο.


Σε δηλώσεις του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjung, ο κ. Μπογκντάνοβιτς σημείωσε ακόμη ότι, «καθώς πλησιάζει ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η σερβική κυβέρνηση δεν θέλει να κάνει κάποια κίνηση που θα εκληφθεί ως στήριξη και αναγνώριση της λεγόμενης Δημοκρατίας του Κοσόβου».


Ο κ. Μπογκντάνοβιτς πρόσθεσε ότι οι Σέρβοι, που θα προσέλθουν τελικά στις κάλπες, δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις, αλλά ούτε και θα λάβουν την έγκριση του Βελιγραδίου γι' αυτό.


«Μπορώ να καταλάβω ακόμη και τους Σέρβους νότια του ποταμού Ίμπαρ, που θα αποφασίσουν να πάνε στις εκλογές. Δεν μπορώ κατά κανέναν τρόπο να τούς επιβάλλω κυρώσεις, ιδιαίτερα επειδή γνωρίζουμε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσής τους σ' έναν ολοκληρωτικά αλβανικό περίγυρο» είπε χαρακτηριστικά.


Ο Σέρβος υπουργός υπενθύμισε ότι το 2001 και το 2004 η σερβική κυβέρνηση είχε καλέσει τους Σέρβους του Κοσόβου να προσέλθουν στις κάλπες, επειδή η UNMIK και ο ΟΑΣΕ είχαν την ευθύνη διοργάνωσης της εκλογικής διαδικασίας. Αυτή τη φορά όμως, σημείωσε, όπως και το 2007, οι Σέρβοι παροτρύνονται να απόσχουν της διαδικασίας, καθώς την ευθύνη της διοργάνωσής της «έχουν οι προσωρινοί θεσμοί του Κοσόβου κι αυτό καθιστά ακατάλληλες τις συνθήκες της ψηφοφορίας».


Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας στο αρμόδιο για το Κόσοβο υπουργείο της σερβικής κυβέρνησης, Όλιβερ Ιβάνοβιτς, τόνισε ότι η απόφαση ορισμένων κομμάτων να λάβουν μέρος στις εκλογές μπορεί να αποβεί επιζήμια για την ενότητα της σερβικής κυβέρνησης.


«Οι Σέρβοι του Κοσόβου στρέφονται πάντα στο Βελιγράδι, όταν αφορά σοβαρές αποφάσεις και αναμένουν από τους υψηλότερους κρατικούς θεσμούς να τους πουν τι πρέπει να κάνουν αναφορικά με το ευαίσθητο αυτό ζήτημα. Γι' αυτό και πιστεύω ότι μεμονωμένες εκκλήσεις (για προσέλευση στις κάλπες) από την πλευρά ορισμένων πολιτικών κομμάτων, δεν θα έχουν καμία επιρροή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιβάνοβιτς.


Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σερβική συμμετοχή στις πρόωρες εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου, στο Κόσοβο, θα είναι χαμηλή και ότι όσοι εκλεγούν υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα έχουν καμία αξιοπιστία.


«Πιστεύω ότι οι Σέρβοι που θα αποφασίσουν να προσέλθουν στις κάλπες αντί να αποδεχθούν την άποψη της σερβικής κυβέρνησης θα έχουν κάνει ένα μακροπρόθεσμο λάθος. Παρ' όλα αυτά, δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εναντίον τους» πρόσθεσε ο κ. Ιβάνοβιτς.


Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές εκπνέει το βράδυ της Πέμπτης και μέχρι στιγμής κανένα σερβικό κόμμα ή κάποια κίνηση πολιτών προερχόμενη από τους κόλπους της σερβικής κοινότητας δεν έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.


Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σερβικά κόμματα στο Κόσοβο, που ετοιμάζονται για τις επικείμενες εκλογές, παρά το γεγονός ότι η σερβική κυβέρνηση θεωρεί πως οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για συμμετοχή των Σέρβων στην επικείμενη εκλογική διαδικασία.


Ήδη, συμμετοχή στις εκλογές του Δεκεμβρίου έχουν ανακοινώσει εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Φιλελεύθερου Κόμματος (SLS), του Σερβικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του Σερβικού Λαϊκού Κόμματος, της Ενωμένης Σερβικής Λίστας και της Πρωτοβουλίας των Πολιτών.


Ο πρόεδρος του SLS, Σλόμπονταν Πέτροβιτς, δήλωσε πως αναμένει ότι το κόμμα του θα είναι ο βασικός εκπρόσωπος της σερβικής κοινότητας στο Κοινοβούλιο του Κοσόβου και, μάλιστα, πως θα μπορέσει να κερδίσει περισσότερες από τις δέκα έδρες, που προβλέπονται από το σχετικό εκλογικό πλαίσιο.


Από την πλευρά της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινήματος Σέρβων του Κοσόβου, Ράντα Τράικοβιτς, δήλωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση μιας ενιαίας σερβικής λίστας, που θα περιλαμβάνει περισσότερους από 100 υποψήφιους και θα αποτελέσει το στήριγμα της επιβίωσης των Σέρβων στο Κόσοβο.


Σε αντίθεση, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί Σέρβοι του Κοσόβου, σε αρκετές περιοχές, που τάσσονται σθεναρά κατά της συμμετοχής στις εκλογές του Δεκεμβρίου, συντασσόμενοι κατ' αυτόν τον τρόπο με την επίσημη θέση του Βελιγραδίου.





Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση