Ad Code

Responsive Advertisement

Οι εκλογές στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο-Βιντεο


Αν στοιχειωδώς ανατρέξουμε στο παλιό, ελληνικό σινεμά, θα παρατηρήσουμε πως οι σκηνοθέτες μας δεν είχαν σε ιδιαίτερη υπόληψη τους πολιτικούς, βουλευτές, υπουργούς και παραγοντίσκους. Σε ταινίες ιδίως κωμωδίες αντιμετωπίζονταν επιφυλακτικά, ειρωνικά με αναπαραγωγή του ξύλινου λόγου τους.


Πόσοι από εμάς δεν μεγαλώσαμε και δεν γελάσαμε με την καρδιά μας μ' αυτές τις ταινίες; Συχνά βέβαια, μέσα από το γέλιο ελλόχευε και ένας προβληματισμός για την πολιτική κατάσταση της χώρας. Στο έξοχο, κωμικό δράμα «Ένας ήρωας με παντούφλες»,( το οποίο ανέβηκε πριν λίγα χρόνια και στη σκηνή του εθνικού θεάτρου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη) παρατηρούμε τη μοναξιά του τραγικού ήρωα, τον οποίο εκμεταλλεύτηκαν (βοηθούντων και των πολιτικών) για ένα άγαλμα χωρίς νόημα.
Ενώ ο Λάμπρος Κωνσταντάρας στην ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» το 1965 ως Μαυρογιαλούρος τόνιζε : «Θα σας εξαφανίσουμε. θα..θα..» σε μια από τις πιο αγαπημένες του κινηματογραφικές εμφανίσεις!



Στο «Τζένη- Τζένη» πάλι Λάμπρος Κωνσταντάρας , προσπαθεί να εκλέξει το νησί τον ανιψιό του βουλευτή! Για να επιτευχτεί ο στόχος του δεν διστάζει να ρίξει τον Ανδρέα Μπάρκουλη στην αγκαλιά της Τζένη Καρέζη.
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου στο «Ξύπνα Βασίλη» έρχεται αντιμέτωπος με την αναρχική αδερφή του και τα γεγονότα, που ακολουθούν προξενούν απίστευτα κωμικές καταστάσεις!
«Κυρία δήμαρχος» διαθέτει τη βαριά υπογραφή του Ροβήρου Μανθούλη και το πληθωρικό ταλέντο της Βασιλειάδου. Το τι υπόσχεται η τελευταία στις προεκλογικές της συγκεντρώσεις δεν παίζεται. Πάνω απ' όλα, το φιλμ κριτικάρει τον αποκλεισμό των γυναικών από την πολιτική.


Πάλι ο Σακελλάριος είναι εξαιρετικός στον «Θανασάκη τον πολιτευόμενο» (με τον Ντίνο Ηλιόπουλο). Εδώ σατιρίζεται το «ψώνιο» των Ελλήνων να εκλεγούν και βουλευτές για να διαθέτουν εξουσία και διαδικασίες στα ρουσφέτια.
Ο Κώστας Καραγιάννης αξιοποιεί την υπέροχη Ρένα Βλαχοπούλου στη «Βουλευτίνα». Είναι τόσο καπάτσα ώστε αναλαμβάνοντας την προεκλογική εκστρατεία του μνηστήρα της, τελικά εκλέγεται η ίδια.
Τέλος, ο Απόστολος Δοξιάδης στην «Υπόγεια διαδρομή» (1983) μπλέκει σ' ένα σκάνδαλο μόλυνσης έναν υπουργό.
Εν ολίγοις , όλα τα αιτήματα μπορούν να ικανοποιηθούν αν ο σταυρός τοποθετηθεί δίπλα στο σωστό όνομα! Και το αιώνιο «Θα» συνεχίζει να ακούγεται σε κάθε ομιλία πριν τις εκλογές. Τι γίνεται μετά είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.
Καλή ψήφο!
cosmo.gr




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση