Ad Code

Responsive Advertisement

Στην Πορτογαλία ο πρωθυπουργός για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ


Στη Λισαβόνα θα μεταβεί σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συνέρχεται σήμερα και αύριο.
Σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για τη σημαντικότερη σύνοδο στα 61 χρόνια ιστορίας του ΝΑΤΟ, καθώς στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθεί το νέο στρατηγικό δόγμα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Στη διήμερη σύνοδο, οι 28 ηγέτες έπειτα από 11 χρόνια, θα αναθεωρήσουν το στρατηγικό δόγμα και θα προσπαθήσουν να ορίσουν το νέο της «όραμα» για την προσεχή δεκαετία, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της με τους στρατηγικούς της εταίρους: τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Το σχετικό έγγραφο επαναβεβαιώνει τη θεμελιώδη υποχρέωση της Συμμαχίας στη συλλογική άμυνα και στην προστασία του εδάφους των ΝΑΤΟϊκών μελών, επισημαίνει την ανάγκη στρατιωτικής αναπροσαρμογής της Συμμαχίας, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές του 21ου αιώνα, ενθαρρύνει τη συνεργασία στο αμυντικό πεδίο και δηλώνει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει αποστολές εκτός των ορίων του.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών ενόψει της Συνόδου της Λισαβόνα, παρουσίασε το νέο στρατηγικό δόγμα, το οποίο -όπως είπε- αντανακλά την πρόθεση της Συμμαχίας να αντιμετωπίζει τη διαχείριση κρίσεων, χρησιμοποιώντας μάλλον πολιτικά παρά στρατιωτικά μέσα.
Στην ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνονται, επίσης, η πυραυλική άμυνα, οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και ο πυρηνικός εξοπλισμός.
Επίσης αύριο έπειτα και από τη λήξη της συνόδου θα πραγματοποιηθεί δίωρη συνάντηση κορυφής ΗΠΑ - Ε.Ε. .
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με το νέο πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην απασχόληση και την ανάπτυξη με γνώμονα τους πολίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Εκτιμάται ότι μεταξύ άλλων θα συζητηθούν οι ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων, αλλά και θέματα κλιματικής αλλαγής, το Μεσανατολικό ζήτημα, η ασφάλεια του διαδικτύου, τα πυρηνικά του Ιράν.
Και αντισύνοδος
Από σήμερα έως και την Κυριακή πραγματοποιείται στη Λισαβόνα και αντισύνοδος, την οποία οργανώνουν αριστερά κόμματα, αντιπολεμικές οργανώσεις και συνδικάτα απ' όλη την Ευρώπη. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ ως "παγκόσμιου χωροφύλακα", η αύξηση των δαπανών για εξοπλισμούς εν μέσω κρίσης και η ανάπτυξη της αντιπυραυλικής ασπίδας, η οποία θα κλιμακώσει την κούρσα των στρατιωτικών δαπανών. Αύριο θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα μεγάλη αντιΝΑΤΟΪΚΗ διαδήλωση.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση