Ad Code

Responsive Advertisement

Νέο στρατηγικό δόγμα ορίζει το ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας


Το νέο στρατηγικό δόγμα και η αντιπυραυλική άμυνα βρίσκονται στην κορυφή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκαλείται την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λισαβόνα. Έπειτα από 11 χρόνια οι 28 ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ αναθεωρούν το στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας και ορίζουν το νέο της «όραμα» για την προσεχή δεκαετία, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση με τους στρατηγικούς εταίρους Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία.

Το σχετικό έγγραφο επαναβεβαιώνει τη θεμελιώδη υποχρέωση της Συμμαχίας στη συλλογική άμυνα και στην προστασία του εδάφους των ΝΑΤΟϊκών μελών, επισημαίνει την ανάγκη στρατιωτικής αναπροσαρμογής της Συμμαχίας, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές του 21ου αιώνα, ενθαρρύνει τη συνεργασία στο αμυντικό πεδίο και δηλώνει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει αποστολές εκτός των ορίων του.


Ως προς την αντιπυραυλική άμυνα, η ικανότητα της Συμμαχίας να προστατεύσει τα μέλη της στην Ευρώπη από ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση από τρίτες χώρες (όπως το Ιράν) απαιτεί μια σχετική επένδυση ύψους 147 εκατομμυρίων ευρώ.


Όπως ανέφερε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, το κόστος αυτό θα κατανεμηθεί στα 28 κράτη-μέλη, ενώ προσκαλείται να λάβει μέρος στο νέο εγχείρημα και η Ρωσία.


Η Τουρκία αρνείται να κατονομαστεί το Ιράν ως χώρα ενδεχόμενης απειλής, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια απάντηση της Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας.


Αφγανιστάν και αμυντικές δαπάνες


Η Συμμαχική αποστολή στο Αφγανιστάν ήταν η πρώτη επιχείρηση εκτός των ΝΑΤΟϊκών ορίων που έλαβε χώρα. Έπειτα από 7 χρόνια αφότου ανέλαβε το ΝΑΤΟ την αποστολή της ISAF, οι 28 ηγέτες θα συζητήσουν τη σταδιακή απόδοση της ευθύνης ασφαλείας στις αφγανικές αρχές μέχρι το τέλος του 2014 και τη σταδιακή αποχώρηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης από τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, στα επίχειρα της οικονομικής κρίσης από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασκείται πίεση για μείωση των κονδυλίων που αναφέρονται στην άμυνα.


Ειδικότερα προτείνεται η συρρίκνωση, αλλά και η κατάργηση ορισμένων από τα περίπου 20 στρατηγεία και κέντρα διοίκησης που βρίσκονται εγκατεστημένα στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, η μείωση του προσωπικού από 13.000 σε 8.500 υπαλλήλους, καθώς και η κατάργηση ορισμένων από τις ΝΑΤΟϊκές υπηρεσίες που έχουν εγκατασταθεί σε 14 χώρες για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.


Πυρηνικός αφοπλισμός


Στην κατεύθυνση μείωσης του πυρηνικού εξοπλισμού, οι ηγέτες θα επισημάνουν ότι για όσο διάστημα υπάρχουν πυρηνικά όπλα στον κόσμο, το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να διατηρεί πυρηνικό οπλισμό.


Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις υπό την πίεση της Γερμανίας ζητούν να συζητηθεί το θέμα της ύπαρξης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, που βρίσκονται αποθηκευμένα στη Γερμανία και τη Βρετανία.


Το θέμα επανήλθε μετά από την πρόσφατη συμφωνία (που δεν έχει επικυρωθεί) ΗΠΑ-Ρωσίας για τη μείωση των εγκατεστημένων στρατηγικών όπλων μακρού βεληνεκούς.


Σημαντικοί σταθμοί της Συμμαχίας


  • 4 Απριλίου 1949 - Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς από κοινού με το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Βρετανία και Ιταλία υπογράφουν τη Συνθήκη της Ουάσιγκτον και ιδρύουν τον οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου- ΝΑΤΟ.
  • 1952 - Στο ΝΑΤΟ εντάσσονται η Ελλάδα και η Τουρκία
  • 1955 -Σστο ΝΑΤΟ προσχωρεί η Δυτική Γερμανία
  • 1966 - Ο πρόεδρος Σάρλ Ντε Γκολ αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ
  • 1982 - Στο ΝΑΤΟ προσχωρεί η Ισπανία
  • 1990 - Με την ενοποίηση της Γερμανίας, στο ΝΑΤΟ ανήκει πλέον η ενιαία χώρα
  • 1999 - Στο ΝΑΤΟ προσχωρούν η Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία
Τον Μάρτιο του 1999 η Συμμαχία ξεκινά τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει στρατιωτική δράση, χωρίς προηγούμενη απόφαση-εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
  • 2002 - Ιδρύεται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC)
  • 2003 - Το ΝΑΤΟ (για πρώτη φορά εκτός των ορίων των χωρών-μελών του) αναπτύσσει δυνάμεις στο Αφγανιστάν, σε μια αποστολή διατήρησης της ειρήνης.
  • 2004 - Στο ΝΑΤΟ προσχωρούν η Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία
  • Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επανεντάσσει τη Γαλλία στις Συμμαχικές ενοποιημένες δομές διοίκησης
  • Στο ΝΑΤΟ εντάσσονται η Αλβανία και η Κροατία, ενώ χαρακτηρίζεται υποψήφια χώρα το Μαυροβούνιo.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση