Ad Code

Responsive Advertisement

ΧΩΡΙΣ ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ Η ΑΓΟΡΑ


Γιορτές μόνο κατ’ όνομα θα είναι οι φετινές για τα εμπορικά καταστήματα, με δεδομένο τον εκρηκτικό συνδυασμό από το κουτσουρεμένο χριστουγεννιάτικο δώρο για μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, τη διευρυνόμενη υποκατανάλωση, αλλά και την κακή ψυχολογία εν μέσω κρίσης.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) διά στόματος του προέδρου της, Βασίλη Κορκίδη, εκτιμά ότι σχεδόν 3 δισ. ευρώ θα λείψουν από την ήδη μειωμένη εμπορική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο, ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης, προβλέπει πως στη φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά ο δείκτης λιανικών πωλήσεων θα μειωθεί σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων έως και 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, εξαιτίας τόσο της συρρίκνωσης των αποδοχών μισθωτών και συνταξιούχων όσο και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία επιβαρύνεται από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην αγορά.
“Ο καταναλωτής είναι φοβισμένος και προβληματίζεται πολύ για κάθε του αγορά, με άμεσο αντίκτυπο -όπως είναι φυσικό- στη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Οι καταναλωτικές δαπάνες περιορίζονται πλέον στα απολύτως απαραίτητα και στοχεύουν στην εξασφάλιση της καθημερινότητας, χωρίς διάθεση για ‘περιττά’ ανοίγματα ακόμη και κατά την περίοδο των εορτών” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κασιμάτης.
Χωρίς να διακινδυνεύει εκτιμήσεις με συγκεκριμένα νούμερα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Κωστής Χαντζαρίδης, κάνει λόγο για σοκ που θα βιώσει η αγορά της πόλης κατά τη διάρκεια των εορτών, απόντος ενός μεγάλου κομματιού του χριστουγεννιάτικου δώρου των μισθωτών και συνταξιούχων του δημοσίου, επισημαίνοντας πως η τοπική αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πάνω από το μισό δώρο σε τράπεζες και δίδακτρα
Παρότι αρκετοί καταναλωτές δεν θα έχουν φέτος το προνόμιο του χριστουγεννιάτικου δώρου στο σύνολό του, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) προχώρησε στην καθιερωμένη έρευνά του για το πώς θα ξοδευτεί το “μπόνους” από όσους θα το πάρουν τελικά στα χέρια τους. Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 60% του 13ου μισθού θα ξοδευθεί σε ανελαστικές δαπάνες (διατροφή, δίδακτρα, θέρμανση, χρέη προς τράπεζες, χρέη προς το δημόσιο και λογαριασμούς). Αναλυτικά, το 30,75% του χριστουγεννιάτικου δώρου θα κατευθυνθεί σε κάρτες και δάνεια, ένα 12,42% στη διατροφή, το 11,54% σε αποταμίευση και το 11,29% σε δώρα. Ακολουθεί η θέρμανση με 8,14%, η ένδυση-υπόδηση με 6,85% και τα σχολεία των παιδιών με 5,64%.
Φέτος το ποσοστό που θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών καρτών εμφανίζεται αυξημένο κατά περίπου 9 μονάδες. Αυξημένο κατά 6,5 μονάδες είναι και το ποσοστό αποταμίευσης στα χαμηλότερα εισοδήματα, κάτι που δείχνει φόβο για την κρίση, ενώ έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες στα μεσαία εισοδήματα και παρέμεινε σταθερό στα υψηλά. Τα ποσοστά για τη θέρμανση και τη διατροφή αυξήθηκαν κατά 1,5 μονάδα. Το 2,42% του 13ου μισθού θα ξοδευτεί για άλλες δαπάνες, όπως πληρωμή ασφάλειας και τελών αυτοκινήτου, ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων κτλ. Όσο για τα ποσοστά της ένδυσης, της διασκέδασης, της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης, των τυχερών παιχνιδιών και της αγοράς οικιακών συσκευών, παρουσιάζουν μικρές μειώσεις, που κυμαίνονται από 0,5 έως 2,5 μονάδες.
Τα ποσοστά για τα ταξίδια μειώθηκαν επίσης κατά 4 και πλέον μονάδες. Αξιοσημείωτη μείωση, κατά 10 περίπου μονάδες, παρουσιάζεται στις ταξιδιωτικές δαπάνες μεταξύ των υψηλών εισοδημάτων.

500 ευρώ το δώρο για τους δημοσίους υπαλλήλους
Μόλις 500 ευρώ θα είναι φέτος το δώρο Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Δεν δικαιούνται δώρο οι εργαζόμενοι του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που λαμβάνουν μικτές αποδοχές μεγαλύτερες από 3.000 ευρώ ανά μήνα (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων). Κανονικά δικαιούνται το δώρο των εορτών οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, αρκεί να συνδέονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε οποιονδήποτε εργοδότη. Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη διήρκεσε όλο το έτος δικαιούνται ολόκληρο το δώρο, που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Όσων μισθωτών η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το έτος, δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σ’ αυτή την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμη και οι μισθωτοί που εργάστηκαν για χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Στον ιδιωτικό τομέα το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το αργότερο μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, ενώ υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ και Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
Αναπροσαρμογή του χριστουγεννιάτικου δώρου στα 400 ευρώ έχουμε και για τους συνταξιούχους του δημοσίου, με συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ μικτά. Για συνταξιούχους των οποίων οι μικτές μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ, ο 13ος μισθός καταργείται. Στις περιπτώσεις που χορηγούνται περισσότερες της μίας συντάξεις, για την εξεύρεση του ορίου των 2.500 ευρώ θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ποσό της μεγαλύτερης σύνταξης. Στους χαμηλοσυνταξιούχους ηλικίας 60 ετών και άνω όλων των ασφαλιστικών ταμείων, πλην του ΟΓΑ, θα χορηγηθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 300 ευρώ ανάλογα με το ετήσιο και το οικογενειακό εισόδημα, το οποίο δεν υπόκειται σε εισφορές.
Επίδομα δώρου ύψους 400 ευρώ θα καταβληθεί εφέτος στους συνταξιούχους όλων των ταμείων εφόσον ο συνταξιούχος έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας του και το συνολικό ποσό της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης δεν υπερβαίνει τα 2.500 ευρώ. Οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ χάνουν τον 13ο μισθό. Από το όριο ηλικίας των 60 ετών εξαιρούνται όσοι εξ ιδίου δικαιώματος λαμβάνουν σύνταξη λόγω αναπηρίας, καθώς και οι δικαιούχοι εκ μεταβιβάσεως, εφόσον οι τελευταίοι: είναι δικαιούχοι λόγω θανάτου συζύγου, δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος ή, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους, είναι ανίκανοι για άσκηση οποιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%, και συνταξιούχοι οι οποίοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα. Το δώρο θα καταβληθεί μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου. Οι συντάξεις του ΟΓΑ θα καταβληθούν στις 10 Δεκεμβρίου, του ΙΚΑ και του ΝΑΤ στις 16 Δεκεμβρίου και του ΟΑΕΕ στις 16 και στις 20 Δεκεμβρίου. Ως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει και η καταβολή του ΕΚΑΣ.

Της Μαρίας Μαθιοπούλου
makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση