Ad Code

Responsive Advertisement

Γ. Παπανδρέου: "Ανασύσταση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης"


Για ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «από το μηδέν» μίλησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την Κυριακή (12/12) προαναγγέλλοντας παράλληλα τη δημιουργία Ταμείου Εγγυοδοσίας με 2,5 δισ. ευρώ για το 2011 και νέο πλαίσιο λειτουργίας των συνεταιρισμών.

«Κάθε ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο συνεταιριστικό κίνημα και το κράτος πρέπει να κοπεί. Το κράτος προσφέρει τα εργαλεία, μέσα στήριξης και χρήματα. Το 2011 θα είναι ο χρόνος της μεγάλης στροφής. Η επανεκκίνηση της ανάπτυξης ξεκινά από τη γεωργία», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Όσον αφορά το
ταμείο Εγγυοδοσίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα επενδυθούν το 2011 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγροτική παραγωγή για την εκπλήρωση των στόχων στον αγροτικό τομέα.

«Εξοικονομούμε πόρους από διάφορα διάσπαρτα προγράμματα, χωρίς όφελος για την οικονομία και τη γεωργία, και τους συγκεντρώνουμε στην υποστήριξη του καλαθιού των προϊόντων της περιφέρειας. Ανοίγουμε πόρτες σε επιχειρησιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μέχρι τώρα, λόγω της αδράνειας του συστήματος, έμειναν ανενεργά», προσέθεσε ο κ.
Παπανδρέου.

Στο θέμα της δομής των συνεταιρισμών, ο κ.
Παπανδρέου είπε ότι «σε λίγες εβδομάδες, θα είμαστε σε θέση να προτείνουμε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο και για τη σύσταση των παραγωγικών Συνεταιρισμών».

«Έπαιξαν το ρόλο τους οι σημερινοί συνεταιρισμοί, δεν είναι η ώρα να κάνουμε ιστορική αποτίμηση της προσφοράς τους. Το μέλλον όμως θα παιχτεί με σκληρούς, διεθνείς και ανταγωνιστικούς όρους. Είναι αδύνατον το σημερινό μοντέλο να αντέξει.

Γιατί ο σημερινός συνεταιρισμός, με εξαιρέσεις βεβαίως, δεν οργανώνει, δεν σχεδιάζει, δεν εκπαιδεύει, αλλά λειτουργεί πολλές φορές απλώς σαν διαμεσολαβητής, με πελατειακή και ρουσφετολογική λογική μοιράσματος εξουσίας ή ακόμα και θέσεων. Θέλουμε συνεταιρισμό που δεν προστρέχει, δεν προσβλέπει, δεν επαιτεί, δεν συναλλάσσεται πελατειακά με το κράτος
» σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το μηδέν


Μεταξύ των άλλων, ο κ.
Παπανδρέου μίλησε και για ανασύσταση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

«Το μετατρέπουμε επιτέλους σε επιτελικό όργανο λήψης αποφάσεων, αποκλειστικά για την πρακτική κατεύθυνση της γεωργίας, τον έλεγχο της ποιότητας και της πιστοποίησης, καθώς και τη σχέση με την ευρωπαϊκή γεωργία. Προσαρμόζουμε στον 'Καλλικράτη' και στη φιλοσοφία του, τις αποκομμένες και διάσπαρτες σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες υπηρεσίες, μικρά φέουδα, που δεν δουλεύουν και μεταξύ τους πολλές φορές» ανέφερε ενώ προσέθεσε πως

«απελευθερώνουμε τους εκατοντάδες γεωπόνους και κτηνιάτρους που σήμερα είναι χαμένοι στα γραφεία και τους διαθέτουμε στον αγρότη και στον κτηνοτρόφο. Δεν χρειαζόμαστε άλλους γραφειοκράτες. Επιτέλους, ο γεωπόνος γι' αυτό που σπούδασε, στο χωράφι, και ο κτηνίατρος στη στάνη».

Σύμφωνα με τον κ.
Παπανδρέου, σε τρεις θα συγχωνευτούν οι Οργανισμοί του Υπουργείου για την έρευνα, τις επιδοτήσεις και τις γεωργικές ασφαλίσεις-αποζημιώσεις.

«Όχι μόνο έχει μέλλον, αλλά είναι κομβικός ο τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για το μέλλον της Ελλάδας. Μπορεί να αναδειχθεί σε κλειδί στην αντιμετώπιση της κρίσης, και για την αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης, και για την εμπέδωση μιας νέας αυτοπεποίθησης, μιας αισιόδοξης νοοτροπίας νίκης απέναντι στα χρόνια προβλήματα, που μας έχουν κάνει όλους να αγωνιούμε σήμερα για την πατρίδα μας, για τη δουλειά μας, για την οικογένειά μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Στόχος είναι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική, βιώσιμη, οικολογικά προσανατολισμένη σε τροχιά δυναμικής, ποιοτικής και πράσινης ανάπτυξης, παραγωγής πλούτου και, βεβαίως, ευημερίας και απασχόλησης για πολύ κόσμο», κατέληξε ο κ.
Παπανδρέου.
cosmo.gr



Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση