Ad Code

Responsive Advertisement

Στο επίκεντρο της επίσκεψης Λίμπερμαν η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ


Ο «Λεβιάθαν» φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα και το Ισραήλ.

Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο η ανακάλυψη του συγκεκριμένου κοιτάσματος φυσικού αερίου και οι προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών που θα έχει κατά την τριήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα ο Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, γνωστός για τις αιρετικές απόψεις του, φθάνει σήμερα το πρωϊ στην Αθήνα. Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Καρ. Παπούλια, τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο. Την Παρασκευή το μεσημέρι θα έχει επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών τους Ζωνών σε συνδυασμό με την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος έχουν ήδη δημιουργήσει νέα δεδομένα στον γεωοικονομικό και γεωπολιτικό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ηδη από το περασμένο καλοκαίρι, όταν βρέθηκε στην Ελλάδα ο Βενιαμίν Νετανιάχου, η ισραηλινή πλευρά είχε ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της κατασκευής ακόμη και υποθαλασσίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα – παρά το ασφαλώς μεγάλο κόστος ενός τέτοιου εγχειρήματος. Σε αυτή τη φάση, η Αθήνα αναμένει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πιο επεξεργασμένες απόψεις από τους Ισραηλινούς.

Το δεύτερο στοιχείο είναι να ενισχυθεί αυτή η σχέση που ξεκίνησε μετά την «κρίση του στολίσκου» μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας τον περασμένο Ιούνιο. Οι δύο πλευρές προσπαθούν να μη συσχετίσουν τις δύο εξελίξεις. Μάλιστα, όπως είχε συζητηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δρούτσα στο Ισραήλ, κερδίζει έδαφος το μοντέλο του κοινού υπουργικού συμβουλίου που έχει υιοθετηθεί και μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας.

Το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρείται ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει γρήγορα η ελληνοϊσραηλινή συνεργασία σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η άμυνα και η ασφάλεια. Η αύξηση του αριθμού των ισραηλινών τουριστών στα ελληνικά νησιά το περασμένο καλοκαίρι έγινε ευμενώς δεκτή από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η υψηλή τεχνογνωσία των Ισραηλινών στη διαχείριση των υδάτων και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αμελητέα.

Την Πέμπτη το πρωϊ, ο κ. Λίμπερμαν θα διαβεί την πύλη του Πενταγώνου και θα συναντηθεί με τον κ. Βενιζέλο. Οι Ισραηλινοί έχουν επιδείξει μεγάλη προθυμία να προχωρήσει η διμερής αμυντική συνεργασία, κυρίως στην Πολεμική Αεροπορία. Το περασμένο καλοκαίρι έλαβε χώρα η άσκηση «Μίνωας», ενώ το πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το 2011 περιλαμβάνει και μεταστάθμευση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών σε ισραηλινές βάσεις.

Ενδιαφέρονται επίσης και για συγκεκριμένες αμυντικές προμήθειες. Θέλουν να συμμετάσχουν στην επόμενη παρτίδα των πυρομαχικών των αρμάτων Leopard 2, ενώ ενεργό παραμένει το ενδιαφέρον τους για την πώληση συστημάτων αναβάθμισης βομβών αέρος - εδάφους τύπου SΡΙCΕ 1000/2000 που δίνουν ευστοχία και αυξημένο βεληνεκές.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=377452&dt=11/01/2011#ixzz1AnmVVcaN




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση