Ad Code

Responsive Advertisement

Τι περιμένει όσους δε βγήκαν φέτος στην σύνταξη


Έτος ανατροπών είναι το 2011 αφού με το γύρισμα του χρόνου, χιλιάδες εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν πλέον σε διατάξεις παλαιών και νέων νόμων, που τους αναγκάζουν να δουλεύουν πολλά χρόνια περισσότερα, για να πάρουν μια «τσεκουρεμένη» σύνταξη. Πρώτα μεγάλα θύματα οι δημόσιοι υπάλληλοι, που όσοι πρόλαβαν έφυγαν πριν αλλάξει η χρονιά…

Οι αλλαγές στον υπολογισμό της σύνταξης

Από φέτος ξεκινά η προσμέτρηση των ετών για τη βασική σύνταξη που θα επηρεάσει όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.

Στο Δημόσιο αυξάνεται στο 6% (από 4,5%) το πέναλτι για πρόωρη συνταξιοδότηση. Μειώνεται επίσης το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων στα Ταμεία ΔΕΚΟ Δημοσίου και Τραπεζών (εφαρμογή παλαιότερου νόμου). Τέλος ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ θα είναι πλέον όσοι προσλαμβάνονται στο Δημόσιο.

Τα… δυσάρεστα

Από 1-1-2011 μειώνεται σε 77% το ποσοστό αναπλήρωσης στη σύνταξη, για εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα ενώ αυξάνεται και το πέναλτι στις πρόωρες συντάξεις, από το 4,5% στο 6% το χρόνο. Η καταιγίδα αλλαγών πλήττει και 140.000 ασφαλισμένες στο Δημόσιο, όπου τα όρια αυξήθηκαν πλέον κατά 1 ως 5 χρόνια.

Τα… ευχάριστα

Οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση και η φθηνότερη εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής θητείας είναι τα ευχάριστα του ασφαλιστικού που φέρνει το 2011. Έως 4 χρόνια για φέτος ενώ 30% είναι η έκπτωση για εξαγορά του χρόνου στρατιωτικής θητείας.

Τα νέα όρια ηλικίας

Σταδιακά ξεκίνησε και η αύξηση των ορίων ηλικίας:

- Οι μητέρες με ανήλικο παιδί θα συνταξιοδοτούνται στα 57 με πλήρη σύνταξη και στα 52 με μειωμένη συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα ανά ταμείο έτη ασφάλισης
- Καταργείται η 37ετια χωρίς όριο ηλικίας κάτι που σημαίνει σύνταξη στα 58 για το 2011 ενώ ανοικτό είναι και το θέμα μεταβατικής περιόδου
- 10.800 ένσημα αντί 10.500 θα απαιτούνται για σύνταξη στα 58
- Στον ΟΑΕΕ θα απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης για συνταξιοδότηση στα 60

Κι αυτά που έπονται

Αυτό που φοβούνται πάντως οι εργαζόμενοι είναι ότι οι αλλαγές που αυξάνουν τα όρια ηλικίας και μειώνουν τις συντάξεις δεν τελειώνουν με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού αλλά ότι έρχονται και νέες επώδυνες αλλαγές με περικοπές συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και περιορισμό του ύψους κυρίως των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με το μνημόνιο, ως το καλοκαίρι αλλάζει η λίστα με τα επαγγέλματα των βαρέων και ανθυγιεινών που δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του εργατικού προσωπικού. Υπολογίζεται ότι περίπου 300.000 εργαζόμενοι θα μείνουν εκτός της νέας λίστας.

Εντός του πρώτου τριμήνου έρχεται το τέλος και για το εργόσημο για όσους απασχολούν προσωπικό για οικιακές ή αγροτικές εργασίες ενώ η μείωση από την 1η Ιουλίου κατά 10% αρχικά των ασφαλιστικών εισφορών με προϋπόθεση την καθιέρωση κάρτας εργασίας θα είναι το δώρο στις συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση