Ad Code

Responsive Advertisement

Οι παραβιάσεις στο Αιγαίο καταργούν το Μνημόνιο


Συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ενώ και χθες – παρά τους λεονταρισμούς του Ερζερούμ – οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα τέσσερα από τα οποία οπλισμένα, πέταξαν στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, πραγματοποιώντας μία παράβαση και τέσσερις παραβιάσεις. Τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από «αντιπαραγωγικούς» πιλότους, αλλά η συχνότητα με την οποία τον τελευταίο καιρό οι Τούρκοι προκαλούν στο Αιγαίο θέτει πλέον εν αμφιβόλω την εκτέλεση του Μνημονίου.

Γράψαμε χθες ότι μετά το Μνημόνιο της οικονομικής καταστροφής, έρχεται το δεύτερο Μνημόνιο, αυτό της εθνικής καταστροφής. Το γεγονός, όμως, ότι τα «καρντάσια» στέλνουν τα μαχητικά τους όλο και πιο συχνά στο Αιγαίο, δείχνει να αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής ώστε η Ελλάδα να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του Μνημονίου 1 και υποχρεωτικά να οδηγηθεί στο Μνημόνιο 2. Την συνεκμετάλλευση, δηλαδή,  του Αιγαίου, παρά τις περί του αντιθέτου χθεσινές δηλώσεις του υπουργού των Εξωτερικών Δ. Δρούτσα.

Το θέμα είναι απλό: Στον μνημονιακό προϋπολογισμό της χώρας έχουν υπολογιστεί τα έξοδα των αναχαιτίσεων – υπερχρήση των αεροπλάνων, καύσιμα, εργατοώρες.

Τι θα γίνει, όμως, αν οι Τούρκοι – πράγμα το οποίο ήδη συμβαίνει – αποφασίσουν να στέλνουν καθημερινά τα αεροπλάνα τους στο Αιγαίο; Δεν θα εκτιναχθεί το κόστος των δραστηριοτήτων στο Αιγαίο. Και βέβαια, ενώ θα πολλαπλασιαστούν και οι κίνδυνοι για ατύχημα (το οποίο θα ενισχύσει το αίσθημα της κοινής γνώμης για ταχεία και (ίσως) όπως-όπως διευθέτηση του θέματος).

Αν, όμως, εκτιναχθεί το κόστος των αναχαιτίσεων δεν θα βρεθούμε εκτός μνημονίου; Ως γνωστόν, δεν είναι απεριόριστα τα χρήματα που μπορεί να ξοδεύει το ευρισκόμενο υπό την επιτήρηση της τρόικας κράτος.

Σ’ αυτήν την περίπτωση – και αφού δεν μπορούμε να σταματήσουμε να αναχαιτίζουμε τους Τούρκους που σκόπιμα μας βάζουν στα έξοδα – θα χρειαστεί να γίνουν κι’ άλλες περικοπές, ώστε να εξοικονομηθούν τα χρήματα που θα λείψουν από τις επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Πού οδηγεί αυτός ο φαύλος κύκλος; Μα προφανώς στην αποδοχή εκ μέρους της κοινής γνώμης της προοπτικής για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου – και μάλιστα περιοχών που ανήκουν αποκλειστικά στην Ελλάδα με βάση τις διεθνείς συμφωνίες.

Θα συζητηθούν όλα αυτά αύριο; Θα ενημερωθούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για όλα όσα διαμείφθηκαν στο Ερζερούμ, όπου, ως γνωστόν, δεν κρατήθηκαν πρακτικά;

Την προηγούμενη φορά που συνεδρίασε το Συμβούλιο (τον περασμένο Σεπτέμβριο) δεν έγιναν ανακοινώσεις. Και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Φυσικά και δεν ανακοινώνονται όλα. Αλλά οι Τούρκοι φροντίζουν πάντα να διοχετεύουν την πληροφόρηση που επιθυμούν μετά την συνεδρίαση διαφόρων τέτοιων οργάνων τους.

Τον περασμένο Ιούλιο, όταν το Τσεσμέ και το Πίρι Ρέις έκαναν κρουαζιέρες στο Αιγαίο, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ζητήσει να συγκληθεί το Συμβούλιο της Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς, όπως είχε πει «σε λίγο θα μας φαίνεται φυσιολογικό τα καλοκαίρια να υπάρχει μια τέτοια παρουσία».

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για τις 4 Αυγούστου, αλλά τελικά συμφώνησαν όλοι μαζί να μην διαταράξουν τα μπάνια τους (κι’ ας αλώνιζαν τα τουρκικά πλοία).

Αυτό βόλευε την κυβέρνηση, αλλά η αντιπολίτευση τα βρίσκει τώρα όλα μπροστά της.


Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την αναχώρησή του για το Κουβέιτ, εκδήλωσε την δυσφορία του, λέει, για όσα είπε ο κ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ.  «Η ομιλία του προς τους πρέσβεις είναι η αλήθεια ότι δεν ήταν αυτή που περίμενα», είπε, αλλά αμέσως έσπευσε να προσθέσει: «Όπως είδατε, επανόρθωσε (σ.σ. ο κ. Παπανδρέου) κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. Αλλά αυτό που έχει σημασία δεν είναι αυτά που λέμε, αλλά τι καταλαβαίνουν αυτοί που μας ακούν».

Ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Παπανδρέου «επανόρθωσε» δεν έγινε γνωστός στην Ελλάδα, καθώς προβάλλονται μόνο οι δηλώσεις που πρέπει επικοινωνιακά να προβληθούν. Ας ελπίσουμε ότι θα το πληροφορηθούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ξεκάθαρος ήταν χτες στις δηλώσεις του και ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας Έγκεμεν Μπαγίς: «Θα ήταν εφιάλτης για τους Ελληνοκυπρίους, εάν η Τουρκία απομακρυνόταν από την ευρωπαϊκή της πορεία».

Και για τις δηλώσεις Παπανδρέου σχετικά με την Κύπρο, είπε πως «η Τουρκία βρίσκεται από το 1974 στην Κύπρο για να διασφαλίσει την ασφάλεια»! Ενώ επανέλαβε ότι λιμάνια και αεροδρόμια θα ανοίξουν μόνο αν διακοπεί το εμπάργκο εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

Την ίδια ώρα, ο Κύπριος υπουργός των Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού σχολιάζοντας τις δηλώσεις Νταβούτογλου, σύμφωνα με τις οποίες πρέπει πρώτα να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ και μετά να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, είπε πως πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη άποψη, που μάλιστα διατυπώνεται για πρώτη φορά επίσημα.

Διαπίστωσε μάλιστα ο Κύπριος υπουργός σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας (την οποία μόνο εδώ στην Ελλάδα δεν διαπιστώνουμε).

Γι’ αυτό και σχετικά με τα διαμειφθέντα στο Ερζερούμ, περιορίστηκε να πει ότι το θέμα είναι κατά πόσο θα υπάρξει από την Τουρκία οποιαδήποτε ουσιαστική κίνηση στο Κυπριακό.

Συμπέρασμα: Πρόοδος μηδέν.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση