Ad Code

Responsive Advertisement

Το Φουκουσίμα «λιώνει»

Για μερική τήξη των ράβδων του πυρηνικού καυσίμου έκανε λόγο χθες η ιαπωνική κυβέρνηση. Σε νέες μετρήσεις στη θάλασσα σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 βρέθηκε ραδιενεργό ιώδιο 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο.


Η ύπαρξη εξαιρετικά ραδιενεργού νερού στα υπόγεια των μονάδων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα φαίνεται ότι προκλήθηκε από τη μερική τήξη των ράβδων του πυρηνικού καυσίμου μετά τον ισχυρότατο σεισμό και το μέγα τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε χθες η ιαπωνική κυβέρνηση.

Κι ενώ οι εργαζόμενοι-ήρωες της Φουκουσίμα καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες για να αποτρέψουν μία πυρηνική καταστροφή, οι ιαπωνικές αρχές προσπαθούν να κατευνάσουν τους φόβους των ειδικών, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε ρωγμή στο κέλυφος του αντιδραστήρα 2. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε τη διαρροή τεράστιας ποσότητας ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, το οποίο συνιστά το χειρότερο σενάριο. Λίγες ώρες αργότερα, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανέφερε ότι βρέθηκε πλουτώνιο, σε μη επιβλαβείς ποσότητες, στο έδαφος του λαβωμένου πυρηνικού συγκροτήματος.
«Η ακτινοβολία φαίνεται ότι προέρχεται από τη μερική τήξη ράβδων καυσίμου που ήρθαν σε επαφή με το νερό που χρησιμοποιείται για την ψύξη του αντιδραστήρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο, αναφερόμενος στις ποσότητες ραδιενεργού νερού που ανιχνεύτηκαν στα υπόγεια των αντιδραστήρων και πρόσθεσε πως η ραδιενέργεια στον αέρα περιορίστηκε κυρίως μέσα στο κτίριο του αντιδραστήρα. Για τον Εντάνο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι το νερό δεν περνά στο έδαφος ή στη θάλασσα, κάτι για το οποίο η Τepco τηρεί σιγήν ιχθύος.
Σε νέες μετρήσεις στη θάλασσα από τη διαχειρίστρια εταιρεία -αυτήν τη φορά σε απόσταση μόλις 30 μέτρων από τους αντιδραστήρες 5 και 6 του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα- βρέθηκε ραδιενεργό ιώδιο 1.150 φορές υψηλότερο από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας. Στο μεταξύ, σε πέντε σημεία στο έδαφος του πυρηνικού εργοστασίου βρέθηκε πλουτώνιο, το οποίο, όμως, «δεν παρουσιάζει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία», ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Tepco.
Η Tepco διευκρίνισε ότι τα δείγματα είχαν ληφθεί πριν από μία εβδομάδα και υπογράμμισε ότι το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στους αντιδραστήρες δεν θα σταματήσει μετά τον εντοπισμό του πλουτωνίου.
Συναγερμός
«Να παρέμβει τώρα ο ΟΗΕ»
Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση του ειδικού Νετζμεντίν Μεσκάτι, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας. «Πιστεύω ότι ίσως η κατάσταση είναι πολύ σοβαρότερη από αυτήν που θέλουν να πιστεύουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι ίσως να χρειαστούν εβδομάδες για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και μάλλον είναι αναγκαία η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις δυνατότητες ενός έθνους να χειριστεί την κατάσταση - χρειάζεται στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό είναι πιο σημαντικό από τη ζώνη εναέριου αποκλεισμού στη Λιβύη», επεσήμανε.
Αυστηρή προειδοποίηση στην TEPCO
Οργή για τη λάθος μέτρηση
Αστραψε και βρόντηξε η ιαπωνική κυβέρνηση για την εσφαλμένη ανακοίνωση την εταιρείας Tepco ότι το επίπεδο ραδιενέργειας μετρήθηκε να είναι 10 εκατομμύρια φορές υψηλότερο από το φυσιολογικό σε δείγμα νερού που διέρρευσε προχτές στο πυρηνικό εργοστάσιο και οδήγησε σε «κόκκινο συναγερμό». Ακόμη κι αν η κούραση των εργαζομένων μπορεί να συντείνει για να δικαιολογηθεί το λάθος αυτό, γνωρίζοντας ότι η παρακολούθηση των επιπέδων της ραδιενέργειας είναι μείζονος σημασίας προυπόθεση για την εγγύηση ασφάλειας, αυτό το λάθος είναι απολύτως απαράδεκτο», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γιουκίο Εντάνο, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην Tepco να μην το επαναλάβει. Τη ίδια ώρα, το 60% των Ιαπώνων δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται την κρίση, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Κιότο.
Στη Βιέννη, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και σημείωσε ότι ανησυχεί για τα επίπεδα της ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στα τρόφιμα και στο νερό της περιοχής.
Επιπλέον τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί μία διάσκεψη υψηλού επιπέδου, πιθανότατα τον Ιούνιο, για να συζητηθούν ερωτήματα σχετικά με την πυρηνική ασφάλεια.


http://fonografos.blogspot.com/
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση