Ad Code

Responsive Advertisement

Η ελληνική "Γκλάντιο"...

Στις 12 Μαρτίου 1947, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρι Τρούμαν εξήγγειλε στο Κογκρέσο το δόγμα Τρούμαν, ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και την Τουρκία, ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Στις 20 Ιουνίου, οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας που ρύθμιζε τον τρόπο καταβολής και αξιοποίησης της αμερικανικής βοήθειας, σύμφωνα με το οποίο τη γενική ευθύνη για τη διαχείρισή της είχε η Αμερικανική Αποστολή για Βοήθεια στην Ελλάδα (American Mission for Aid to Greece - AMΑG). Πρώτος αρχηγός της AMAG ήταν ο Ντουάιτ Γκρίνσγουολντ, ο οποίος έφτασε στην Ελλάδα στις 14 Ιουλίου και περιβλήθηκε με εξουσίες αντίστοιχες με αυτές που έχουν οι κυβερνήτες σε αποικία.


Στα τέλη του χρόνου δημιουργήθηκε όμως και μια ξεχωριστή αμερικανική αποστολή, η Μεικτή Συμβουλευτική Ομάδα Στρατιωτικού Προγραμματισμού ΗΠΑ προς Ελλάδα (Joint U.S. Military Advisory and Planning Group, Greece - JUSMAPG), η οποία πήρε από τα χέρια των Ελλήνων στρατηγών την ευθύνη ανάπτυξης σχεδίων μάχης στο συνεχιζόμενο πόλεμο κατά των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Αξιοποιώντας όλη αυτή τη στρατιωτική δύναμη και καθοδηγούμενες από Αμερικανούς αξιωματικούς, οι κυβερνητικές δυνάμεις κέρδισαν τον πόλεμο με το Δημοκρατικό Στρατό. Ο εμφύλιος έληξε το καλοκαίρι του 1949, αφήνοντας πίσω του 154.000 νεκρούς και τραυματίες.
Το δίκτυο Stay Behind

Αξιοποιώντας τις εμπειρίες που συναποκόμισαν από την επέμβασή τους στην Ελλάδα,
οι ΗΠΑ δημιούργησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940, στην Ευρώπη, ένα δίκτυο ημιπαράνομων παραστρατιωτικών οργανώσεων, στο πλαίσιο ενός σχεδίου άμυνας έναντι του «κομμουνιστικού κινδύνου». Αποστολή των οργανώσεων αυτών ήταν να πολεμήσουν από τα μετόπισθεν τους κομμουνιστές, σε περίπτωση κατάληψης κάποιας χώρας από τη Σοβιετική Ένωση. Γι’ αυτό, το δίκτυο των αντικομμουνιστικών οργανώσεων ονομάστηκε Stay Behind. Οι οργανώσεις συντονίζονταν από ένα όργανο, που ονομαζόταν Σούπερ ΝΑΤΟ, και είχε την έδρα του στο αρχηγείο της συμμαχίας, στις Βρυξέλλες. Μέλη του δικτύου στρατολογήθηκαν κυρίως φασίστες και φανατικοί αντικομμουνιστές, με αποστολή να παρεμποδίσουν την άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία οπουδήποτε στη Δυτική Ευρώπη και να επιβάλουν την επικυριαρχία των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας μεθόδους ψυχολογικού πολέμου και τρομοκρατίας.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ είχε διατάξει όπως οι επιχειρήσεις ψυχολογικού πολέμου είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι «διαψεύσιμες», δηλαδή «να σχεδιάζονται και να εκτελούνται (με τρόπο)
ώστε η οποιαδήποτε ευθύνη της κυβέρνησης των ΗΠΑ να μην είναι εμφανής σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα και σε περίπτωση που αποκαλυφθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να μπορεί αποτελεσματικά να αρνηθεί την οποιαδήποτε ευθύνη». Την 1η Σεπτεμβρίου 1948 ιδρύθηκε το Γραφείο Συντονισμού Πολιτικής, μια συγκαλυμμένη υπηρεσία της CIA που ανέλαβε την ευθύνη των επιχειρήσεων ψυχολογικού πολέμου.
Η ύπαρξη του δικτύου Stay Behind αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1976, σε έκθεση της Γερουσίας για τη CIA που ετοίμασε ο Φρανκ Τσερτς, χωρίς όμως να αποκαλυφθούν ποτέ λεπτομέρειες για την έκταση της δράσης του. Μόλις το 1990, ταυτόχρονα με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, που σήμανε και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αποκαλύφθηκε στην Ιταλία η ύπαρξη της οργάνωσης Γκλάντιο (ξίφος στα λατινικά). Όπως αποκαλύφθηκε, η Γκλάντιο συνεργαζόταν με τη Μαφία και τους νεοφασίστες, με σκοπό την αποτροπή των Ιταλών κομμουνιστών από του να πάρουν την εξουσία, είτε με επανάσταση είτε με νόμιμες εκλογές. Παρόλο που η κάθε οργάνωση του δικτύου Stay Behind είχε το δικό της όνομα, επικράτησε να αναφέρονται όλες με το όνομα Γκλάντιο, επειδή η ιταλική οργάνωση ήταν η μόνη για την οποία αποκαλύφθηκαν τόσα πολλά στοιχεία.
Η ελληνική Γκλάντιο

Στην εκπνοή της δεκαετίας του 1940,
οι Αμερικανοί επέβαλαν την πλήρη επικυριαρχία τους στην Ελλάδα, εκτοπίζοντας όλα τα ερείσματα που μέχρι το 1947 είχαν οι Βρετανοί στη χώρα. Στη Μεικτή Ομάδα Στρατιωτικής Βοήθειας ΗΠΑ προς Ελλάδα (Joint U.S. Military Aid Group, Greece – JUSMAG), που είχε διαδεχθεί την AMAG, υπηρετούσαν 5.000 άτομα, πολλά από τα οποία ήταν πράκτορες της CIA.

Μέρος των δραστηριοτήτων της CIA ήταν η οργάνωση, η καθοδήγηση και η χρηματοδότηση της τοπικής οργάνωσης του δικτύου Stay Behind που είχε το όνομα Προβιά. Η οργάνωση Προβιά στηριζόταν στον Ιερό Δεσμό Ελλήνων Αξιωματικών (ΙΔΕΑ).
Ο ΙΔΕΑ ιδρύθηκε με τη βοήθεια της OSS, αμέσως μετά την απελευθέρωση, με σκοπό να αποκαταστήσει τους αξιωματικούς που συνεργάζονταν με τους Γερμανούς στα Τάγματα Ασφαλείας κατά την κατοχή. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ερευνητή Κρίστοφερ Σίμσον, απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου, που τώρα βρίσκονται στο Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέθεσαν εκατομμύρια δολάρια στον ΙΔΕΑ, με σκοπό τη δημιουργία ενός μυστικού εφεδρικού στρατού, αποτελούμενου από επίλεκτους αξιωματικούς, αστυνομικούς και αντικομμουνιστές πολιτοφύλακες. Γι’ αυτό στάλθηκαν στην Ελλάδα χρήματα, όπλα και εφόδια, αρκετά για τον εξοπλισμό μιας μάχιμης δύναμης 15.000 αντρών. Η οργάνωση Προβιά χρεώνεται την ευθύνη για τις πλείστες δραστηριότητες του ελληνικού παρακράτους κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, που είχαν ως αποκορύφωμα τα πραξικοπήματα της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα και της 15ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο.
Η τουρκική Γκλάντιο

Ακριβώς όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, έτσι και στην Τουρκία οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν την αμερικανική οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία υποδομής με στόχο τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα. Με την ίδια νομοθεσία που δημιουργήθηκε η Αμερικανική Αποστολή για Βοήθεια στην Ελλάδα το 1947, δημιουργήθηκε και η Αμερικανική Αποστολή για Βοήθεια προς την Τουρκία (American Mission for Aid to Turkey – AMAT). Στα τέλη του 1949, δημιουργήθηκε η Μεικτή Αμερικανική Στρατιωτική Αποστολή για Βοήθεια στην Τουρκία (Joint American Military Mission for Aid to Turkey – JAMMAT), μέσω της οποίας οργανώθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις, η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Η Τουρκία εντάχθηκε ταυτόχρονα με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, στις 4 Απριλίου 1952. Τον ίδιο χρόνο ιδρύθηκε η τοπική οργάνωση του δικτύου Stay Behind. Το όνομα της οργάνωσης ήταν Συμβούλιο Εποπτείας Επιστράτευσης (Saferberlik Taktik Kurulu – STK). Το 1965, το STK μετονομάστηκε σε Τμήμα Ειδικού Πολέμου (Ozel Harp Dairesi). Οργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε από τη CIA και είχε τη διοίκησή του στο ίδιο κτίριο με αυτό της JAMMAT.

Παρακλάδι του Τμήματος Ειδικού Πολέμου ήταν και η παραστρατιωτική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι, που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 και αποτέλεσε την ένοπλη πτέρυγα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης. Το κόμμα αυτό ιδρύθηκε από τον κυπριακής καταγωγής συνταγματάρχη Αλπασάν Τουρκές, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν ηγέτης του παντουρκικού κινήματος και υποστήριζε τον Χίτλερ, με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια από το Βερολίνο. Οι παντουρκιστές έτρεφαν την ελπίδα πως μια νίκη των ναζί θα επέτρεπε στην Τουρκία να προσαρτήσει τις περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης που είχαν τουρκογενή πληθυσμό. Αντιγράφοντας τις πρακτικές των ναζί, η CIA χρησιμοποιούσε τις παντουρκικές οργανώσεις, για να υποδαυλίζει τα αντισοβιετικά αισθήματα των μουσουλμανικών μειονοτήτων στο εσωτερικό της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Γκρίζοι Λύκοι θεωρούνται υπεύθυνοι για βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες εκατοντάδων πολιτών στην Τουρκία, περιλαμβανομένων δημοσίων υπαλλήλων, δημοσιογράφων, φοιτητών, αριστερών συνδικαλιστών και Κούρδων. Διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε τρία πραξικοπήματα στην Τουρκία, στις 27 Μαΐου 1967, στις 12 Μαρτίου 1971 και στις 12 Σεπτεμβρίου 1980.
Μετά το 1974, η τουρκική Γκλάντιο δημιούργησε βάση στην κατεχόμενη Κύπρο. Η οργάνωση ξέπλενε χρήματα που έπαιρνε για τις δραστηριότητές της, σε τράπεζες και καζίνα των κατεχομένων. Ένας δημοσιογράφος που προσπάθησε να διερευνήσει τη δράση της τουρκικής Γκλάντιο στην κατεχόμενη Κύπρο, ο Κουτλού Ανταλί, δολοφονήθηκε από τους Γκρίζους Λύκους.

Πηγή:
politis-online

Ένα κατατοπιστικό βιβλίο γύρω απο το θέμα της Gladio(και όχι μόνο),είναι το "Οι μυστικοί στρατοί του ΝΑΤΟ:Η επιχείρηση Gladio και η τρομοκρατία στη Δυτική Ευρώπη",του συγγραφέα Ντάνιελ Γκάνσερ,απο τις εκδόσεις Antilogos.

Περιγραφή:

Καθώς ο Ψυχρός πόλεμος έβαινε προς το τέλος του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι, μετά τις δικαστικές έρευνες για κάποιες μυστηριώδεις τρομοκρατικές ενέργειες στην Ιταλία, υποχρεώθηκε να επιβεβαιώσει τον Αύγουστο του 1990 ότι τόσο η χώρα του όσο και άλλες χώρες της Δ. Ευρώπης, μέλη του NATO, είχαν υπάρξει πεδίο δράσης ενός μυστικού στρατού. Ο μυστικός στρατός συγκροτήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, προκειμένου να καταπολεμήσει τον κομμουνισμό στη Δ. Ευρώπη. Σε κάθε χώρα η μυστική υπηρεσία του στρατού, σε στενή συνεργασία με τη CIA ή την MI6, διεύθυνε τον αντικομμουνιστικό στρατό εντός της επικράτειάς της, εν αγνοία των κοινοβουλίων και του πληθυσμού.

Στην περίπτωση που οι Σοβιετικοί εισέβαλλαν στη Δ. Ευρώπη, οι μυστικοί στρατιώτες της Gladio, υπό τις διαταγές του ΝΑΤΟ, θα έστηναν το περίφημο δίκτυο Stay Behind που θα λειτουργούσε ως οπισθοφυλακή και θα δρούσε πίσω από τις γραμμές του εχθρού… Αλλά η σοβιετική εισβολή δεν έγινε ποτέ. Ο πραγματικός και συνεχής κίνδυνος στα μάτια αυτών που σχεδίαζαν τη στρατηγική του μυστικού πολέμου, στην Ουάσιγκτον και στο Λονδίνο, ήταν τα κατά καιρούς ισχυρά κομμουνιστικά κόμματα στις δημοκρατίες της Δ. Ευρώπης. Έτσι, ελλείψει σοβιετικής εισβολής, το δίκτυο πήρε τα όπλα σε πολλές χώρες και διεξήγε έναν μυστικό πόλεμο ενάντια στις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς. Αναμείχθηκε σε μια σειρά τρομοκρατικών επιχειρήσεων και παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που επίτηδες αποδόθηκαν στους κομμουνιστές για να κλονιστεί το κύρος της Αριστεράς στις εκλογές. Οι επιχειρήσεις είχαν πάντα ως στόχο να σπείρουν τον μέγιστο δυνατό φόβο στον πληθυσμό, και κυμαίνονταν από πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα και αγορές (Ιταλία), συστηματικά βασανιστήρια των αντιφρονούντων (Τουρκία) και υποστήριξη ακροδεξιών πραξικοπημάτων (Ελλάδα και Τουρκία), μέχρι την εξολόθρευση των κομμάτων της αντιπολίτευσης (Πορτογαλία και Ισπανία).

Όταν οι μυστικοί στρατοί αποκαλύφθηκαν, το ΝΑΤΟ και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επ’ αυτού που ο Τύπος διατεινόταν ότι αποτελούσε «το καλύτερα κρυμμένο, και το πιο καταστροφικό, πολιτικοστρατιωτικό μυστικό από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».





http://newworldorder-wakeup.blogspot.com/2009/06/blog-post_9827.html Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.