Ad Code

Responsive Advertisement

Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει εξαιτίας της Νιγηρίας

Τα συνδικάτα της Νιγηρίας έχουν θέσει ένα τελεσίγραφο: Αν η κυβέρνηση δεν επαναφέρει τις επιδοτήσεις καυσίμων μέχρι αύριο, θα σημειωθούν απεργίες στις μεγαλύτερες εταιρίες της χώρας που εξάγουν πετρέλαιο.
Αυτό μπορεί να μην διακόψει το σύνολο των νιγηριανών εξαγωγών πετρελαίου, αλλά μπορεί να ανεβάσει τις τιμές του παγκόσμιου πετρελαίου, και να διαλύσει την οικονομία της χώρας.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μετά από πέντε μέρες διαδηλώσεων, οι ηγεσίες των συνδικάτων ζήτησαν από τους διαδηλωτές να ξεκουραστούν, και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους από Δευτέρα.


Πρόκειται για κινητοποιήσεις που κοστίζουν στην Νιγηρία έως και ένα δισεκατομμύριο δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg News. Όμως, σε μια χώρα όπου το 90% του πληθυσμού (160 εκατ.) ζει με λιγότερα από $2 την ημέρα, το κόστος της αδράνειας θα ήταν μεγαλύτερο.


Με την κατάργηση της επιδότησης του πετρελαίου, που έγινε την 1η Ιανουαρίου, η τιμή των καυσίμων διπλασιάστηκε, κάτι που οδήγησε και στην άμεση σχεδόν αύξηση του κόστους των τροφίμων, των μεταφορών, ακόμη και της εκπαίδευσης.


Όπως αναφέρει ένας Νιγηριανός τραπεζίτης στην Wall Street Journal, «ο τεράστιος πλούτος, που έχει αποφέρει το πετρέλαιο στη χώρα, δεν έχει φτάσει καθόλου στον πληθυσμό της… για αυτό όλοι οι διαδηλωτές γνωρίζουν τι παίζεται».


Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Goodluck Jonathan δήλωσε από την πλευρά του, πως ακύρωσε την επιδότηση αξίας $8 δισ, έτσι ώστε να διασφαλιστούν οι βελτιώσεις στις εθνικές υποδομές, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην ύδρευση, στην γεωργία, στην παιδεία, στην υγεία, και σε διάφορες άλλες κοινωνικές παροχές. «Είναι για το συμφέρον του λαού μας…», είπε. Παράλληλα, κατήγγειλε πως η συγκεκριμένη επιδότηση υπέθαλπε την διαφθορά και την κακή διακυβέρνηση.


Σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιδότηση αυτή διατηρούσε τις τιμές των καυσίμων αφύσικα χαμηλές, με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επενδύσεις στα διυλιστήρια. Η Νιγηρία εξάγει περισσότερα από 2 εκατ. γαλόνια αργού πετρελαίου κάθε μέρα, αλλά δεν διαθέτει δικά της διυλιστήρια, οπότε και αναγκάζεται να εισάγει όλο το πετρέλαιο που χρησιμοποιεί.


Η τιμή του παγκόσμιου πετρελαίου έχει ήδη σημειώσει άνοδο, εξαιτίας του φόβου απεργιών στην Νιγηρία, η οποία αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο προμηθευτή πετρελαίου των ΗΠΑ, και βασικό προμηθευτή της Ευρώπης και της Ασίας.


Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν πως οι επιπτώσεις στην νιγηριανή οικονομία θα είναι τρομακτικές, αφού το 90% του ξένου συναλλάγματός της προέρχεται από τα έσοδα των πετρελαϊκών της εξαγωγών.


Όπως ανέφερε στο Reuters, ο Kayode Akindele της επενδυτικής εταιρίας 46 Parallels του Λάγκος, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να καταφύγει στη βία, για να αποτρέψει τις απεργίες, παρά το γεγονός ότι ήδη έχει να αντιμετωπίσει τους Ισλαμιστές του Βορρά, που αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για την χώρα από την εποχή του εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του `60.

Global Post
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.