Ad Code

Responsive Advertisement

Ξεκινούν έρευνες για πετρέλαιο στον Έβρο

Από την δεκαετία του '50 η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ φώναζε για τα πετρέλαια, που υπάρχουν στον Έβρο - Όμως οι κατά καιρούς “αρμόδιοι”, μας διαβεβαίωναν ότι “πετρέλαια, στον τόπο μας, δεν υπάρχουν” - Τώρα ήλθε η ώρα των μεγάλων αποκαλύψεων, που θα επαναπροσδιορίσουν το μέλλον, του ακριτικού νομού μας - Ο Έβρος τα έχει ΟΛΑ.

Επί τέλους. Ήταν καιρός...
Από την δεκαετία του '50 έγραφε η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ για την ύπαρξη πετρελαίου στο νομό μας.


Όχι μόνο στον χερσαίο χώρο, αλλά και στον θαλάσσιο, έξω από την Σαμοθράκη στην λεγόμενη “Λαδόξερα” όπου αναβλύζει πετρέλαιο.
Στο χθεσινό μάλιστα φύλλο (Τρίτη 6-3-2012) δημοσιεύσαμε πρωτοσέλιδα κείμενο για την ύπαρξη φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου σε διάφορες περιοχές του νομού μας.
Γράφαμε χρόνια τώρα, πως ο Έβρος έχει όλα τα αγαθά του Θεού.
Και όταν σε συζητήσεις με διάφορους εν ενεργεία Υπουργούς πιέζαμε να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στον τόπο μας, παίρναμε την απάντηση, ότι “πετρέλαια δεν υπάρχουν”.
Κινδυνεύαμε με λίγα λόγια, στην επιμονή μας αυτή, να γίνουμε... “γραφικοί”.
Κι όμως είχαμε τις πληροφορίες μας, από πρώτο χέρι, για όλες σχεδόν τις κατά καιρούς δοκιμαστικές γεωτρήσεις που έγιναν στο νομό μας από την Γαλλική Εταιρεία SAFOR, την Γερμανική DEILMAN - ΗΛΙΟΣ, από τους Ρουμάνους κ.λπ. στην Ταύρη, στο Δορίσκο, στο Αρδάνιο, στην Ορεστιάδα κ.λπ., κ.λπ.
Όταν τα μέλη των συνεργείων στα γεωτρύπανα, πανηγύριζαν για την επιτυχία της δουλειάς τους
Αλλά το τσιμέντο που έπεφτε, έκλεινε τις περαιτέρω συζητήσεις.
Τώρα λοιπόν, ήλθε η ώρα της Αλήθειας.
Τα πετρέλαια του Έβρου, ετοιμάζονται να βγουν, από τα έγκατα της γης στο φως του ήλιου.
Τελικά το υπέδαφος της περιοχής μας μόνο θησαυρούς κρύβει.
Νέοι διαγωνισμοί για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας θα προκηρυχθούν τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε συνέντευξη Τύπου.
Μάλιστα, οι νέοι διαγωνισμοί αφορούν κατά κύριο λόγο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα τη Θεσσαλονίκη, τον Έβρο, την Καβάλα, τις Σέρρες και τα Γρεβενά.
Έρευνες θα πραγματοποιηθούν και σε Αιτωλοακαρνανία, Μεσσηνία, Αχαΐα και πιθανώς στην Κρήτη.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε πέραν πάσης προσδοκίας την ανταπόκριση των εταιρειών στον διαγωνισμό για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία έληξε την Παρασκευή, οπότε κατατέθηκαν συνολικά οκτώ προσφορές.
Η αξιολόγηση και οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες αναμένεται να ολοκληρωθούν τον επόμενο μήνα, με στόχο τον Απρίλιο να υπογραφούν οι συμβάσεις, ως τα τέλη του χρόνου να υπάρχουν και να έχουν αξιολογηθεί τα σεισμικά δεδομένα και στα τέλη του 2012 με αρχές του 2013 να γίνουν οι προκηρύξεις για παραχώρηση έως 15 περιοχών για έρευνες με γεωτρήσεις.
Παράλληλα, κινούνται οι διαδικασίες για ερευνητικές εργασίες σε περιοχές της Ελλάδας που είχαν ερευνηθεί και στο παρελθόν και τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
Με τη διαδικασία αυτή έχουν προκηρυχθεί ήδη τρεις περιοχές (Πατραϊκός Κόλπος, Κατάκολο, Ιωάννινα) όπου τα υπάρχοντα δεδομένα κάνουν λόγο για 200, 80 και 3-4 εκατ. βαρέλια αντίστοιχα και η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει τον Ιούλιο. Τον ίδιο μήνα θα γίνει η προκήρυξη για τις 10-15 νέες περιοχές που θα βγάλει προς διερεύνηση η Ελλάδα.
Όπως ανέφεραν οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Μανιάτης, τα έσοδα του Δημοσίου κυμαίνονται περίπου στο 40 % της αξίας των κοιτασμάτων που ανακαλύπτονται, όπως προκύπτει ιστορικά από τις συμβάσεις που υπογράφονται διεθνώς.
Σημείωσαν ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με την εταιρεία Energean που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου η επέκταση της περιοχής εκμετάλλευσης ενώ θα προχωρήσει και η χρονική επέκταση της σύμβασης.
Η εταιρεία από κοινού με την Ιταλική Edison ανέλαβαν επίσης την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου σε εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου.
Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι αποφάσεις για την ανάθεσή του θα ληφθούν με βάση το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την εταιρεία.
Σύμφωνα ακόμη με τον υπουργό Περιβάλλοντος, στα τέλη του μήνα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.
***
Σημείωση Ε.Θ.
Αυτά είναι όντως, ευχάριστα νέα.
Ας ελπίσουμε ότι η προσπάθεια που ξεκινά το Υπουργείο Ενέργειας, δεν θα προσκρούσει στο γνωστό “ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ” της... “Κοινωνίες των Πολιτών”που σαμποτάρουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια στον τόπο μας κατά το γνωστό “Ρόδα να μην γυρίσει, φουγάρο να μην καπνίζει”.
Γιατί δεν αποκλείεται να δούμε και.... συλλαλητήρια, κατά της εξόρυξης πετρελαίου, για να μην καταστραφεί (!!!) το περιβάλλον μας.




Πηγή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.