Ad Code

Responsive Advertisement

Διεξάγεται σήμερα άσκηση Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου-ΗΠΑ -Σενάριο: «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοικτή Θάλασσα»


Διεξάγεται σήμερα άσκηση Έρευνας και Διάσωσης Κύπρου-ΗΠΑ -Σενάριο: «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοικτή Θάλασσα»

Με το σενάριο να αφορά σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοικτή Θάλασσα» διεξάγεται σήμερα το απόγευμα διεθνής άσκηση Έρευνας και Διάσωσης (SAR) με την ονομασία «CYPUSA-02/14».

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, τον πλήρη συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο των αεροναυτικών μέσων που θα λάβουν μέρος στην άσκηση θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με την 6η Μοίρα Αμφιβίων Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και την περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων κρατών, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος SAR σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά και επιβατηγά πλοία που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Το σενάριο της άσκησης αφορά σε «Ναυτικό Ατύχημα στην Ανοικτή Θάλασσα». Ως εκ τούτου το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης «Νέαρχος» θα τεθεί σε εφαρμογή από το ΚΣΕΔ Λάρνακας για την αντιμετώπιση του περιστατικού. Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις SAR θα περιλαμβάνουν προσνηώσεις-απονηώσεις ελικοπτέρων καθώς και αερομετακομιδή τραυματιών-ασθενών (ΜΕ DEVAC operations), τα οποία πιθανόν να προκύψουν σε πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η εν λόγω άσκηση αποτελεί την τρίτη προγραμματισμένη συνεργασία που θα λάβει χώρα εντός του 2014 σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ των δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ.

philenews / ΚΥΠΕ