Ad Code

Responsive Advertisement

Μετά τον Έμπολα και τον D-68 νέος ιός στο προσκήνιο...


Καθημερινά παρακολουθούμε την ραγδαία εξέλιξη του Έμπολα (με ποσοστό θνησιμότητας 60%) και τον εντοροϊό D68 που δείχνει προτίμηση στα μικρά παιδιά.

Στην Αφρική και συγκεκριμένα στην Ουγκάντα έχουμε ξέσπασμα το πιο δολοφονικού ιού του marbug...

Ένας άνδρας πέθανε στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα ​​μετά το ξέσπασμα του Marburg, μια ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια αιμορραγικού πυρετού, παρόμοια με τον Έμπολα, ανακοίνωσαν οι αρχές την Κυριακή, προσθέτοντας ότι συνολικά 80 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί του έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Η ασθένεια Marburg ξεκινά με μια σοβαρή κεφαλαλγία που ακολουθείται από αιμορραγία και οδηγεί σε θάνατο σε 80% ή περισσότερο των περιπτώσεων σε περίπου εννέα ημέρες. Είναι από την ίδια οικογένεια των ιών, όπως ο ιός Έμπολα, που έχει σκοτώσει χιλιάδες στη Δυτική Αφρική τους τελευταίους μήνες.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ή ειδική θεραπεία για τον ιό Marburg, που μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών όπως το σάλιο και το αίμα ή από το χειρισμό μολυσμένων άγριων ζώων.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ο 30χρονος ακτινολόγος πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ εργάζεται σε ένα νοσοκομείο στην Καμπάλα. Είχε αρχίσει αδιαθεσία περίπου 10 μέρες νωρίτερα και η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία. Ο φορέας διαμαρτυρήθηκε για πονοκέφαλο, κοιλιακό πόνο, εμετό με αίμα και διάρροια.

Έχει ήδη τεθεί σε καραντίνα μια ομάδα 80 ατόμων, 60 από τους οποίους είναι επαγγελματίες υγείας.

Ο ιός Marburg έχει μια μικρότερη περίοδο επώασης 14 ημερών, συγκριτικά με Έμπολα που έχει 21. Η τρέχουσα επιδημία του ιού Έμπολα, η πιο θανατηφόρα στον πλανήτη εδώ και δεκαετίες, με 120 νεκρούς το τελευταίο 24ώρο, μόνο στην Λιβερία.

Ζαχαρίας ο Μυτιληνίος

ΠΗΓΗ