Ad Code

Responsive Advertisement

Συναγερμός σήμανε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας-Τουρκική κορβέτα στην Κύθνο


Τουρκική κορβέτα στην Κύθνο

Συναγερμός σήμανε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ύστερα από την είδηση πως μια τουρκική κορβέτα εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα τα ξημερώματα της Τρίτης.

Ειδικότερα, λίγο μετά τις 03.00 το πολεμικό πλοίο «Büyükada», προερχόμενο από τον Kόλπο Ξηρού, εισήλθε εντός της ελληνικής επικράτειας και συγκεκριμένα στα Στενά του Καφηρέα. Στη συνέχεια κινούμενο με νότια και νοτιοδυτική πορεία διήλθε μεταξύ Κέας και Κύθνου, πριν κατευθυνθεί και πάλι σε τουρκικά χωρικά ύδατα.

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν την πορεία της τουρκικής κορβέτας, ενώ από την πρώτη στιγμή υπήρξε στενή παρακολούθησή της μέσω ραντάρ.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

«Η τουρκική κορβέτα “Βuyucada”, προερχόμενη από τον Kόλπο Ξηρού, εισήλθε την 4 Νοε (03.00) σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα στα στενά Καφηρέα. Στη συνέχεια κινούμενη με Νότια και Νοτιοδυτική πορεία διήλθε μεταξύ νήσου Κέας και νήσου Κύθνου» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Πρόκειται για μια ακόμα προκλητική ενέργεια της Άγκυρας, η οποία αυξάνει την ένταση στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων με τη Λευκωσία για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της νήσου και την κυπριακή ΑΟΖ. Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας τέθηκαν επί τάπητος και κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τον Κάρολο Παπούλια στο προεδρικό μέγαρο.

Έκκληση της Κύπρου για τις τουρκικές προκλήσεις

Έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα απηύθηνε η Κύπρος, έτσι ώστε να επιδείξει το ενδιαφέρον που αρμόζει σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα έπειτα και από την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Την έκκληση απηύθηναν χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης και ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ γινόταν γνωστό ότι και τουρκικό υποβρύχιο κινείται στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η παρουσία του τουρκικού υποβρυχίου κοντά στο «Barbaros» αυξάνει την ένταση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου την ώρα που η κυβέρνηση Αναστασιάδη ξεκαθαρίζει ότι δεν διαπραγματεύεται υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την 1η Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην περιοχή και ελληνικό υποβρύχιο στο πλαίσιο νατοϊκής επιχείρησης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Πάφο αναφέρθηκε στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για την επίτευξη του στόχου της λύσης του Κυπριακού ειδικά στην παρούσα συγκυρία που η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Κανένας δεν επιθυμεί περισσότερο από εμάς τη λύση του Κυπριακού, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή, αλλά δεν είναι εφικτό να διαπραγματεύεσαι υπό καθεστώς απειλών και εκφοβισμού», δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερωτήσεις για τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, τόνισε ότι η Λευκωσία αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα, διπλωματικά, πολιτικά, νομικά, επισημαίνοντας πως παρά το γεγονός ότι τα μέσα που διαθέτει η Κύπρος είναι ελάχιστα, «εάν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Επιμέλεια: Απόστολος Αγιοστρατίτης

zougla.gr