Ad Code

Responsive Advertisement

Προετοιμάζουν Καθολικό Πόλεμο για τη Μεγάλη Αλβανία


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Σύμφωνα με τον αρχηγό της σερβικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Πέταρ Τσβέτκοβιτς, τα γεγονότα στο Κουμάνοβο, που χαρακτηρίστηκαν ως μεμονωμένο περιστατικό από την διεθνή κοινότητα στην πΓΔΜ, δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό αλλά ενέργεια καλά σχεδιασμένη, στο πλαίσιο του αλβανικού σχεδίου για τη λεγόμενη ‘Μεγάλη Αλβανία’.

Επιπλέον, ο Τσβέτκοβιτς επιβεβαίωσε πληροφορίες της ε/φ Blic, περί ύπαρξης προειδοποιητικού σήματος εκ μέρους της Σερβίας προς τις Αρχές της πΓΔΜ για προετοιμασία τρομοκρατικού χτυπήματος στο Κουμάνοβο από την 6η Απριλίου.

Οι Αλβανοί τρομοκράτες που προετοίμασαν το χτύπημα στο Κουμάνοβο είχαν μεταβεί εκεί πριν λίγο καιρό, ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες της πΓΔΜ εκτιμούσαν την σχετική πληροφορία ως υπερβολή.

Τα μέλη της συγκεκριμένης τρομοκρατικής ομάδας προέρχονταν κυρίως από το Κόσοβο, ορισμένοι όμως ήταν από τη πΓΔΜ , ενώ κάποιοι προέρχονταν από τη νότια-κεντρική Σερβία. Κοινός στόχος τους είναι η δημιουργία της ‘Μεγάλης Αλβανίας’, δηλαδή η επέκταση των συνόρων της Αλβανίας ώστε να συμπεριληφθούν εδάφη της Σερβίας, της πΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Ελλάδας.

Η μεγαλύτερη απόδειξη του σκοπού των τρομοκρατών αποτελεί η επίσημη επιβεβαίωση από τον κ. Τσβέτκοβιτς, των βασισμένων σε προκήρυξη του ONA (σκέλος του UCK στην πΓΔΜ), ισχυρισμών της ε/φ Kurir ότι αλβανικές τρομοκρατικές ομάδες προετοίμαζαν κήρυξη καθολικού πολέμου για τη δημιουργία της ‘Μεγάλης Αλβανίας’ στις 12 Μαΐου, συμβολικά, στη μνήμη του Χαρούν Άλι, ενός από τους αρχηγούς της, που σκοτώθηκε την ίδια μέρα. Πρόκειται για προκήρυξη υπογεγραμμένη από τον φερόμενο ως αρχηγό του ΟΝΑ, Χάμντι Ντρετσάι.

Η όλη κατάσταση φαίνεται εξαιρετικά σοβαρή και θα έπρεπε η Δύση να είναι πιο προσεκτική, καταδικάζοντας απόλυτα δηλώσεις περί σχεδίων μεγάλης Αλβανίας όπως κατά καιρούς γινόντουσαν, προλαμβάνοντας και αποτρέποντας κάθε σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση. Θα λέγαμε πρωτίστως ότι οι τρομοκράτες και αυτοί που τους υποστηρίζουν ενεργούν κάτω από την ανοχή της Δύσης.

Φυσικά πλέον όλοι είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη, κατά σύσταση του Συντονιστικού Γραφείου συγκροτήθηκε έκτακτη μεικτή επιτροπή για την παρακολούθηση της κατάστασης ασφαλείας στη νότια Σερβία, με συμμετοχή εκπροσώπων της Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ασφαλείας, υπό την ηγεσία του Αρχηγού της Πολιτοφυλακής Γκόραν Ντράγκοβιτς. Κατά σύσταση του Συντονιστικού Γραφείου επίσης ο Πρόεδρος της Σερβίας (ως κατά το Σύνταγμα Αρχηγός των Ε.Δ.) εξέδωσε εντολή προς μονάδες του Σερβικού Στρατού στους συνορεύοντες με την πΓΔΜ Δήμους της νότιας Σερβίας να τεθούν σε «αρμόζουσα ετοιμότητα». Στα σύνορα Κοσσυφοπεδίου – πΓΔΜ αναπτύχθηκαν μονάδες των ειδικών δυνάμεων «Rosu» της κοσοβαρικής αστυνομικής αρχής.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, για την αξιολόγηση της σοβαρότητας της κατάστασης είναι η όποια ενδεχόμενη σχέση με τρομοκράτες και πρακτικές του Ισλαμικού Κράτους. Σε αυτό το πλαίσιο, που πρέπει να διερευνηθεί, είναι ακόμα σοβαρότερο το ζήτημα της σύγκρουση στην πΓΔΜ και της γενικότερης κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

ΠΗΓΗ