Ad Code

Responsive Advertisement

Υπνωτικά και αγχολυτικά χάπια συντομεύουν τη ζωή

Η λήψη υπνωτικών ή αγχολυτικών χαπιών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Laval, στο Κεμπέκ.
Η ψυχολόγος Geneviève Belleville, ανακάλυψε αύξηση 36% στο ποσοστό θνησιμότητας των Καναδών που ανέφεραν χρήση αγχολυτικών και υπνωτικών για την αντιμετώπιση του άγχους ή της αϋπνίας τουλάχιστον μια φορά τον προηγούμενο μήνα.
Η Belleville δήλωσε ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν είναι καραμέλες και η λήψη τους απέχει από το να είναι αβλαβής.




Διαβάστε περισσότερα

Τα στοιχεία βασίστηκαν σε έρευνα 14.000 Καναδών, ηλικίας 18 έως 102 ετών. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι όσοι λάμβαναν φάρμακα εμφάνιζαν ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 16%, ενώ όσοι ανέφεραν ότι δεν τα χρησιμοποιούσαν εμφάνισαν ποσοστό θνησιμότητας σχεδόν 11%.
Έχοντας λάβει υπόψη παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας-όπως η χρήση αλκοόλ και καπνού, η σωματική υγεία, η σωματική δραστηριότητα και η κατάθλιψη-η ερευνήτρια ανακάλυψε ότι τα υπνωτικά ή τα αγχολυτικά συνδέονταν με αύξηση κατά 36% του κινδύνου θνησιμότητας.
Τα αποτελέσματα ενδεχομένως μπορεί να σχετίζονται με το γεγονός ότι τέτοια φάρμακα επηρεάζουν το χρόνο αντίδρασης, την εγρήγορση και το συντονισμό. Άνθρωποι που τα λαμβάνουν μπορεί πιθανόν να έχουν περισσότερες πιθανότητες για πτώσεις ή για άλλο ατύχημα.
Τα φάρμακα μπορεί ενδεχομένως να καταστέλλουν το αναπνευστικό, που θα μπορούσε να επιδεινώσει αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο. Επιπλέον καταστέλλουν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και μπορεί να επηρεάσουν την κρίση, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Canadian Journal of Psychiatry.’