Ad Code

Responsive Advertisement

Mε ηλιακά σακίδια εξοπλίζονται οι Αμερικανοί στρατιώτες

Νέο «μέτωπο» άνοιξε ο Αμερικανικός Στρατός, αυτή τη φορά όχι σε κάποια εμπόλεμη ζώνη, αλλά στον κλάδο της ηλιακής ενέργειας.
Εδώ και λίγο καιρό, το στράτευμα στο Αφγανιστάν έχει προμηθευτεί σακίδια με ενσωματωμένο ηλιακό συλλέκτη ισχύος 62 Watt, με σκοπό να τροφοδοτούνται οι ενεργοβόρες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές όταν οι στρατιώτες δεν βρίσκονται στη βάση τους. Με τον τρόπο αυτό ο στρατός φιλοδοξεί να μειώσει το κόστος, αλλά και τον κίνδυνο της μεταφοράς ορυκτών καυσίμων σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
Διαβάστε περισσότερα

Κάθε τέτοιο σακίδιο ζυγίζει λιγότερο από πέντε κιλά, ενώ ο συλλέκτης που μεταφέρει μπορεί να φορτίσει μέσα σε λίγες ώρες πολλές από τις κοινές μπαταρίες για στρατιωτικές εφαρμογές. Ελλείψει ήλιου, οι ευέλικτοι φορτιστές μπορούν να αντλήσουν ενέργεα ακόμη και από αναλώσιμες μπαταρίες ή από στρατιωτικά οχήματα, μέσω του αναπτήρα. Σύμφωνα με το Στρατό, οι πρώτες κριτικές από το μέτωπο υπήρξαν θετικότατες.
Πεζοναύτες και Αεροπορία –που βρίσκονται σε διαρκή τεχνολογικό ανταγωνισμό με τον Αμερικανικό Στρατό- έχουν αναπτύξει αντίστοιχα συστήματα, όπως ηλιακές βαλίτσες ή κιβώτια με ηλιακούς συλλέκτες για χρήση ακόμη και... στην πρώτη γραμμή.
«Πράσινη ψυχοθεραπεία» για τους Αμερικανούς στρατιώτες
«Πράσινες» ιδέες όμως κερδίζουν έδαφος όχι μόνο στο μέτωπο, αλλά και κατά την επιστροφή των στρατιωτών από το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Όλο και περισσότεροι φαίνεται πως στρέφονται στη γεωργία, τόσο για βιοποριστικούς λόγους όσο και για να επουλώσουν τις «πληγές» που τους άφησαν τα βιώματά τους στις εμπόλεμες ζώνες. Η τάση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την απεμπλοκή των ΗΠΑ από το Ιράκ.
Δεν είναι τυχαίο ότι οργανώσεις όπως η «Συμμαχία Αγροτών-Βετεράνων», που προωθούν τη βιώσιμη γεωργία σε πολιτειακό επίπεδο, σχεδιάζουν την επέκταση των δραστηριοτήτων τους ανά την αμερικανική επικράτεια.