Ad Code

Responsive Advertisement

WSJ: Δύο πρώην (;) φίλοι... κρατούν τη μοίρα της Ελλάδας

Υπό τον τίτλο «Φίλοι και εχθροί: Δύο Έλληνες ανταγωνιστές κρατούν την μοίρα της Ελλάδαςσε λεπτή ισορροπία» η Wall Street Journal φιλοξενεί εκτενές άρθρο για την πολυετή σχέση Παπανδρέου- Σαμαρά.
Έχοντας σημείο αναφοράς το περιβόητο τηλεφώνημα του Ιουνίου μεταξύ των δύο ανδρών, μήνας μαζικών διαδηλώσεων κατά του Μεσοπρόθεσμου και βίας έξω από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο αρθρογράφος Marcus Walker μιλά για τους δύο παλαιούς φίλους, συμφοιτητές και συγκατοίκους στο Κολλέγιο Amherst στη Μασαχουσέτη, πριν από 40 χρόνια.
«Ας σχηματίσουμε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», φέρεται να είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στο βασικό πολιτικό του αντίπαλο, Αντώνη Σαμαρά.

Οι λεπτομέρειες της μυστικής επικοινωνίας στα μέσα Ιουνίου αποκαλύπτουν το βαθμό στον οποίο οι δύο φίλοι, ο καθένας με πολύ διαφορετικές συνταγές για την οικονομική σωτηρία της χώρας, κρατούν την τύχη της Ελλάδας στα χέρια τους.


Η ανορθόδοξη προσπάθεια από τους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά να εξαλείψουν τις διαφορές τους, οδήγησε σχεδόν σε μια συμφωνία μεταξύ των δύο ανδρών.


Στις τηλεφωνικές συνομιλίες της 15ης Ιουνίου, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι μια δικομματική σύμφωνια θα μπορούσε να δημιουργήσει μια πιο στέρεα βάση για τις επώδυνες πολιτικές λιτότητας που απαιτούνται για τη διατήρηση της διεθνούς διάσωσης.


Ο κ. Σαμαράς ζήτησε ο κ. Παπανδρέου να παραιτηθεί. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σχεδόν, αλλά οι συνομιλίες τους «στράβωσαν», προκαλώντας υστερία στις αγορές. Ο λόγος; Ο κ. Σαμαράς άφησε να διαρρεύσει το περιεχόμενο των συνομιλιών τους, «αποδυναμώνοντας» πολιτικά τον αντίπαλο, κάνοντας τον κ. Παπανδρέου να πάρει πίσω ό, τι νωρίτερα είχε προτείνει.


Η αναμέτρηση μεταξύ των δύο ανδρών μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό το φθινόπωρο σε περίπτωση που γίνουν εκλογές.


Ωστόσο μία πολιτική μάχη θα μπορούσε να ματαιώσει την συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να θέσει τις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα εν αμφιβόλω.


Η Moody’s ήδη υποβάθμισε τη χώρα στην βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» μετά τη συμφωνία για δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας ύψους 158 δισ. ευρώ.


Υπογράμμισε ωστόσο ότι η νέα αυτή «ανάσα» δίνει ευκαιρία για ανάκαμψη της χώρας, αν βέβαια η τελευταία εφαρμόσει ακόμα πιο σκληρή λιτότητα.


Αυτή η εφαρμογή εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα στην Αθήνα, δηλαδή από το αποτέλεσμα του ανταγωνισμού μεταξύ Παπανδρέου- Σαμαρά, σημειώνει η εφημερίδα.


Οι δύο άνδρες έχουν διαφορετική ιδιοσυγκρασία, αλλά παραμένουν στενοί φίλοι. Ένας συνεργάτης του κ. Σαμαρά που ήταν μπροστά σε μία τυχαία συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών προσφάτως έξω από έναν κινηματογράφο είπε ότι οι δύο άνδρες δεν χαιρετήθηκαν, αλλά απλώς άρχισαν να μιλούν σαν να συνέχιζαν μία προηγούμενη κουβέντα τους.


Και πώς όχι, αφού ο κ. Παπανδρέου, 59 ετών, και ο κ. Σαμαράς, 60, γνωρίζονται από την παιδική τους ηλικία, στο Κολλέγιο Αθηνών.


Ο κ. Σαμαράς προέρχεται από μια οικογένεια με πατριωτική τοπική ιστορία. Γιαγιά του ήταν η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, που αυτοκτόνησε το 1941 την ημέρα που εισέβαλαν οι Γερμανοί στην Αθήνα.


Ο κ. Παπανδρέου, γεννήθηκε στη Μινεσότα από Αμερικανή μητέρα και ως γνωστόν είναι απόγονος της μεγαλύτερης πολιτικής δυναστείας στην Ελλάδα.


Στις αρχές του 1970 έγιναν στενοί φίλοι σπουδάζοντας μαζί στο Amherst. Και οι δύο είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι θα ασχοληθούν με την πολιτική. Όπως λέει ένας κοινός τους φίλος στη WSJ, ο κ. Στέφανος Μανουελίδης, έλεγαν αστειευόμενοι ότι μία μέρα θα κυβερνήσουν μαζί την Ελλάδα.


Ωστόσο με την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη οι δύο φίλοι ακολούθησαν διαφορετικούς πολιτικούς δρόμους. Ερώτημα παραμένει αν αυτοί θα συντείνουν κάποτε...


πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.