Μέσα στα επόμενα 40 χρόνια, η Δανία θα μπορούσε να απαλλαγεί από τα ορυκτά καύσιμα, καλύπτοντας το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές.
Σύμφωνα με έκθεση της κυβερνητικής επιτροπής κλίματος, η σκανδιναβική χώρα θα μπορούσε να αντλεί το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται από τον άνεμο και από βιομάζα, κάτι που –όπως υπολογίζει- τη συμφέρει και οικονομικά σε σχέση με το να συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα.
Τις εκτιμήσεις της επιτροπής χαιρέτισε ο γνωστός όμιλος ανεμογεννητριών Vestas, λέγοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε τη Δανία να παγιώσει την ηγετική της θέση στον κλάδο της αιολικής ενέργειας παγκοσμίως. «Η έκθεση θα στείλει ένα σαφέστατο και σημαντικό μήνυμα προς άλλες χώρες ότι ο άνεμος αποτελεί βιώσιμη πηγή ενέργειας», δήλωσε ο διεθύνων σύμβουλος του ομίλου Ντίτλεφ Ένγκελ. «Πρόκειται για μια σπουδαία ευκαιρία η Δανία να εδραιώσει τη φήμη της ως «εργαστήριο» για «πράσινες» τεχνολογικές λύσεις, απαλλαγμένες από το διοξείδιο του άνθρακα.»
Σε αυτήν την κατεύθυνση, οι συντάκτες της έκθεσης εισηγούνται την επένδυση του 0,5% του ετήσιου ΑΕΠ –περίπου 2,3 δισ ευρώ- στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σκοτία: μεγάλες προσδοκίες για πλήρη κάλυψη από τις ΑΕΠ σε 15 χρόνια
Έως το 2025, η Σκοτία θα μπορούσε να παράγει το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τουλάχιστον αυτή είναι η –φιλόδοξη, κατά κοινή ομολογία- εκτίμηση του πρωθυπουργού της, Άλεξ Σάλμοντ, που μέσα σε μόλις πέντε ημέρες κατόρθωσε να... διπλασιάσει τους «πράσινους» στόχους της κυβέρνησής του, από το 50% στο 80% κι έπειτα στο 100%.
Ακόμη και η ίδια η κυβέρνησή του ωστόσο αμφιβάλλει για το κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό. Στο χρονοδιάγραμμα που κατάρτισε για τη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων αναφέρεται ουσιαστικά ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί το όραμα του Σάλμοντ: οι υπάρχουσες υποδομές είναι προβληματικές και θα πρέπει πρώτα να γίνουν σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνια, δίκτυα και ανθρώπινο δυναμικό.
Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin