Ad Code

Responsive Advertisement

Αμπάς: "Αποφασιστικές οι επόμενες 10 ημέρες"


Share
"Οι δέκα προσεχείς ημέρες" θα είναι "αποφασιστικές" για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του παλαιστίνιου πρόεδρου Μαχμούντ Αμπάς ενώ "με το όπλο παρά πόδα" παραμένει ο ισραηλινός στρατός. Διαβάστε περισσότερα


"Οι δέκα προσεχείς ημέρες θα είναι αποφασιστικές και θα καθορίσουν την τύχη των άμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ", δήλωσε ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα και συνέχισε: "Γίνεται μια τεράστια διεθνής προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια" και κυρίως "αυτό των εποικισμών" .

Το μερικό πάγωμα διάρκειας δέκα μηνών του ισραηλινού εποικισμού στη Δυτική Όχθη τελειώνει επισήμως την Κυριακή. Αλλά ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του, θεωρεί ότι το μορατόριουμ λήγει τα μεσάνυχτα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε χθες Δευτέρα ότι οι άμεσες διαπραγματεύσεις για την ειρήνη, που ξεκίνησαν στις 2 Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να κρατήσουν "ούτε μια ημέρα" παραπάνω στην περίπτωση που ο εποικισμός θα ξαναρχίσει στα παλαιστινιακά εδάφη.

Παράλληλα, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός
Γκάμπι Ασκενάζι τόνισε πως ο στρατός παραμένει σε ετοιμότητα για μία σύρραξη σε περίπτωση που ο νέος γύρος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων οδηγηθεί σε αποτυχία.

Ωστόσο ο ίδιος τόνισε πως δεν αναμένει πως οι βιαιότητες θα έχουν το εύρος του 2000, όταν είχε εξαπολυθεί η δεύτερη Ιντιφάντα μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στο Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ. "Η δουλειά μας είναι να προετοιμαζόμαστε για όλα τα δυνατά σενάρια", πρόσθεσε ο Ασκενάζι. Ο ίδιος τόνισε εξάλλου πως επίσης και από την πλευρά των σκληροπυρηνικών Εβραίων υπάρχει ένα δυναμικό βίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Χααρέτζ.

"Εντάσεις υπάρχουν και στους κόλπους του εβραϊκού πληθυσμού, που προσδοκά να τεθεί τέλος στο πάγωμα των εποικιστικών δραστηριοτήτων" στη Δυτική Όχθη, που λήγει στα τέλη του μηνός, τόνισε ο στρατηγός.