Share
Με την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού να είναι πρόσφατη, η 25η Σεπτεμβρίου, «Ημέρα Μεσογειακών Ακτών», έρχεται να υπενθυμίσει την ανάγκη για ορθολογική διαχείριση των παράκτιων ζωνών και εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιας Ζώνης.
Στις περισσότερες Μεσογειακές χώρες, αλλά και παγκοσμίως, οι παράκτιες ζώνες χαρακτηρίζονται ως το πολυτιμότερο τμήμα των εθνικών εδαφών. Σύμφωνα με την έκθεση Blue Plan καταλαμβάνουν το 12% των εθνικών εδαφών και κατοικούνται από το 33% του πληθυσμού. Ο πληθυσμός της Μεσογείου αποτελεί περίπου το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ η Μεσόγειος αποτελεί τον προορισμό σχεδόν για το ένα τρίτο του παγκόσμιου τουρισμού.
Διαβάστε περισσότερα
Ωστόσο, η ολοένα και αυξανόμενη συγκέντρωση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις παράκτιες περιοχές της Μεσογείου έχει οδηγήσει μοιραία στην κλιμακούμενη υποβάθμισή τους. Το 50% των ακτών της Μεσογείου αναμένεται να έχει κτιστεί έως το 2025, ενώ εκτιμάται ότι το 54% των αποθεμάτων διαφόρων ψαριών υφίστανται υπερεκμετάλλευση.
Η σημασία όσων διακυβεύονται στην περιοχή της Μεσογείου, ενθάρρυνε πολλές Μεσογειακές χώρες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία «Ημέρα Ακτών», ως μέσο προώθησης ενός διαφορετικού οράματος για το μέλλον των ακτών.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι εκείνο της ρύπανσης που προέρχεται κυρίως από τις χερσαίες δραστηριότητες, χωρίς να παραβλέπεται και η επιβάρυνση των φυσικών οικοσυστημάτων από τις θαλάσσιες μεταφορές (ατυχήματα, παράνομες απορρίψεις, λειτουργική ρύπανση).
Η παράκτια ζώνη της Ελλάδας φιλοξενεί το 85% του πληθυσμού, το 80% της βιομηχανίας, το 90% του τουρισμού, μεγάλο μέρος της γεωργίας και το σύνολο σχεδόν της αλιείας και των ιχθυοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με το πρόγραμμα παρακολούθησης των ακτών διαπιστώθηκε ότι το 2010 όλες οι παρακολουθούμενες ακτές ήταν κατάλληλες για κολύμβηση, καθώς σε καμία περίπτωση δεν διαπιστώθηκε παραβίαση των επιτακτικών ορίων.
Social Plugin