Ad Code

Responsive Advertisement

πυρηνικος εφιαλτης ...........μερος β



• Βουλγαρία


Η Βουλγαρία μπορεί να έκλεισε το Κοζλοντούι, η προβληματική λειτουργία του οποίου είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μεταξύ των πολιτών της Βουλγαρίας, μη ξεχνάμε ότι το 2006 η Βουλγαρία βρέθηκε κοντά σε ένα πυρηνικό ατύχημα όταν είκοσι δύο από τα εξήντα συστήματα δικλείδων ασφαλείας δεν λειτούργησαν, από την άλλη όμως ανοίγει ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας στην παραδουνάβια περιοχή του Μπέλενε, που είναι μάλιστα και σεισμογενής περιοχή. Το πυρηνικό εργοστάσιο είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη λειτουργία του μέχρι το 2013. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της αποχώρησης της γερμανικής εταιρείας από την κοινοπραξία που είχε αναλάβει το έργο επειδή το Μπέλενε είναι το μεγαλύτερο κατασκευαστικό και ενεργειακό κέντρο της Βουλγαρίας και φαίνεται αδύνατο να μην προχωρήσει.


• Τουρκία


Η τουρκική Eθνοσυνέλευση, όπως είναι γνωστό, έχει εδώ και καιρό εγκρίνει νομοσχέδιο για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Tουρκία. H κυβέρνηση προσανατολίζεται στην κατασκευή πυρηνικών κέντρων γιατί πιστεύει ότι μόνο έτσι θα κερδίσει την ενεργειακή της αυτονομία.


Η κυβέρνηση Ερντογάν θα ξεκινήσει μέσα στο 2010 τις εργασίες για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Παρά την ακύρωση από τουρκικό δικαστήριο της συμφωνίας με την κοινοπραξία που ανέλαβε το έργο ο Τούρκος υπουργός άμυνας υποστηρίζει ότι το θέμα θα λυθεί άμεσα. Υπάρχουν ανησυχίες όμως για την έντονη σεισμικότητα της περιοχής καθώς οι παραπλήσιες πόλεις συχνά κλονίζονται από αρκετά ρίχτερ.


Επίσης η Τουρκία σχεδιάζει τη δημιουργία και δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

• Σκόπια



Στα Σκόπια είναι γνωστό ότι μετά την αναγνώρισή τους από τον Kαναδά, επετεύχθη μεταξύ τους συμφωνία για την αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων καναδικής προέλευσης. Επειδή το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας είναι μεγάλο και επειδή η ρύπανση που έχει δημιουργήσει το εργοστάσιο λιγνίτη στην περιοχή του Μοναστηρίου είναι μεγάλη στα Σκόπια οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας είναι πολλοί. Πριν ένα μήνα περίπου η Ανώτατη Επιστημονική Επιτροπή της χώρας σε γνωμοδότησή της προς την κυβέρνηση επεσήμανε ότι τα Σκόπια έχουν δύο επιλογές για να αποφύγουν την ενεργειακή κρίση ή να δημιουργήσουν τρία εργοστάσια λιγνίτη ή ένα πυρηνικό εργοστάσιο μέχρι το 2026. Και μπορεί η δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στα Σκόπια να φαίνεται όνειρο μακρινό αλλά δεν είναι απίθανο.

• Αλβανία



Τα τελευταία δύο χρόνια στην γειτονική Αλβανία υφίσταται θέμα δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου. Συγκεκριμένο δεν υπάρχει τίποτα αλλά η πρόθεση του πρωθυπουργού της χώρας Σαλί Μπερίδα για μετατροπή της χώρας του σε περιφερειακή ενεργειακή υπερδύναμη έχει πολλές φορές δηλωθεί. Ο ίδιος μάλιστα έχει δηλώσει ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνεννόηση με αμερικανική εταιρεία αλλά και με γαλλοελβετική κοινοπραξία.




*Απειλή για το περιβάλλον

Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας με άλυτα τα προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων και τον πρόσθετο κίνδυνο ενός ατυχήματος, παραμένει μια τεράστια απειλή για τη περιβάλλον και την ίδια τη ζωή, ενώ ο χρόνος ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι περιορισμένος, όχι περισσότερο από 30-40 χρόνια και στη συνέχεια, όταν σταματά η λειτουργία τους αποτελούν μια μόνιμη τοποθεσία πυρηνικού αποβλήτου.
Πόσο μάλλον όταν αναπτύσσεται σε περιοχές σεισμογενείς και ανέτοιμες τεχνολογικά να τη διαχειριστούν, όπως τα Βαλκάνια.


Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα ο θέμα της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι μόνο οικονομικό. Ανεξάρτητα από το πόσο αποδοτική είναι η πυρηνική διάσπαση, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: τα απόβλητα. Ένας αντιδραστήρας παράγει 20 τόνους αποβλήτων καυσίμου κάθε χρόνο, τα οποία παραμένουν επικίνδυνα ραδιενεργά για περισσότερο από 10.000 χρόνια.


Το γεγονός ότι οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι αποδεικνύεται από το γεγονός ότι, αναπτυγμένες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ισπανία βρέθηκαν μπροστά στην εκδήλωση μεγάλων πυρηνικών ατυχημάτων που αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή.


Πρέπει λοιπόν να προσέξουμε…