Οι επιπλέον θερμίδες δεν είναι πάντα ο μοναδικός υπαίτιος του περιττού μας βάρους. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι μας παχαίνουν, που δεν έχουν να κάνουν με το φαγητό και τους οποίους δε μπορούμε καν να φανταστούμε. Ποιοι είναι οι γνωστότεροι;
- Το στρες: Ο αγχωτικός τρόπος ζωής, λένε οι ειδικοί, επηρεάζει τόσο πολύ την βιοχημική διαδικασία στο σώμα μας, η οποία για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε αποθηκεύει «καύσιμα», επιβραδύνει τον μεταβολισμό και εκκρίνει χημικά που ευθύνονται για την παχυσαρκία στην κοιλιακή χώρα. Από την άλλη μεριά, πολλοί άνθρωποι τρώνε για να αντιμετωπίσουν το στρες και για να το καταφέρουν αυτό υποσυνείδητα προτιμούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων.
- Η έλλειψη ύπνου: Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά συμβαίνει ακριβώς η ίδια βιοχημική λειτουργία, η οποία αναφέρθηκε παραπάνω: το σώμα μας αντιμετωπίζει ένα είδος «φυσιολογικού» στρες, το οποίο οδηγεί στο να αποθηκεύεται βιοχημικά περισσότερο λίπος. Προσθέτοντας λίγο παραπάνω χρόνο στον ύπνο σας και χωρίς, φυσικά, να αυξήσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, θα δείτε θεαματική μείωση στο βάρος σας.
- Η κατανάλωση φαρμάκων: Τα χάπια κατά της κατάθλιψης, κατά των ψυχολογικών διαταραχών, τα αντισυλληπτικά ή άλλες θεραπείες για τις ορμόνες, για την πίεση ή το διαβήτη, μπορεί να προσθέσουν βάρος, το οποίο δεν αποκλείεται να φτάσει και τα πέντε κιλά ανά μήνα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει είτε επειδή τα φάρμακα αυτά δημιουργούν κατακράτηση υγρών είτε επειδή αυξάνουν την όρεξη για φαγητό, συνεπώς το άτομο, χωρίς καν να το καταλαβαίνει, τρώει περισσότερο. Ο γιατρός είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να εγκρίνει την δίαιτα, την οποία θα πρέπει το άτομο που λαμβάνει αυτά τα φάρμακα να ακολουθεί.
- Κάποια ασθένεια: Αν, για παράδειγμα, πάσχετε από υποθυρεοειδή, είναι πολύ πιθανό, ενώ δεν έχετε όρεξη για φαγητό, το βάρος σας να αυξάνεται. Ο υποθυρεοειδής χαρακτηρίζεται, επίσης, και από έντονη κούραση, ληθαργία, πρήξιμο, βραχνάδα και έντονη ευαισθησία στο κρύο. Κάντε, λοιπόν, τις απαραίτητες εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν πάσχετε από αυτήν ή από κάποια άλλη ασθένεια.
- Η εμμηνόπαυση: Ου γαρ έρχεται μόνο. Μαζί με αυτό ακολουθούν πολλές άλλες σημαντικές αλλαγές στον οργανισμό μας, όπως για παράδειγμα η μείωση του μεταβολισμού και οι ορμονικές αλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν -μεταξύ άλλων- έντονη πείνα. Αν βρίσκεστε σε περίοδο εμμηνόπαυσης, φροντίστε να ακολουθήσετε μία δίαιτα με τουλάχιστον 200 με 400 λιγότερες θερμίδες από αυτές που συνηθίζατε να λαμβάνετε, την οποία θα ετοιμάσει για εσάς κάποιος ειδικός, ώστε να αποφύγετε προβλήματα όπως τα παρακάτω .
Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin