Ad Code

Responsive Advertisement

Για "εξαγορά ψήφων" κατηγορείται ο Μπερλουσκόνι

Share
Ο Πιερφερντινάντο Καζίνι, επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Udc, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο "Sky Italia", τόνισε ότι " Ο Μπερλουσκόνι συνέχισε να προσπαθεί να με προσεγγίσει καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και τώρα προχωρεί σε εξαγορά ψήφων".
Διαβάστε περισσότερα


Ο Ιταλός κεντρώος πολιτικός, αναφέρεται, με τη δήλωσή του, σε συνεντεύξεις ιθυνόντων του κόμματός του, εκλεγμένων στη Σικελία, που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν το Udc και να στηρίξουν την κυβέρνηση του "Καβαλιέρε".

Ο Καζίνι, όμως, εκτιμά ότι "κατά πάσα πιθανότητα, ο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να καταφέρει να πετύχει το στόχο του, την εξασφάλιση πλειοψηφίας στη Βουλή, που σημαίνει 316 ψήφους, χωρίς τη στήριξη των εθνοπατέρων που πρόσκεινται στον πρόεδρο του σώματος, Τζανφράνκο Φίνι".

Υπενθυμίζεται ότι στις 28 του μηνός, ο Ιταλός πρωθυπουργός θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου,
ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του.

Οι "αντάρτες" που πρόσκεινται στον
Φίνι και έχουν συγκροτήσει τις αυτόνομες κοινοβουλευτικές ομάδες "Μέλλον και Ελευθερία" έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν το "μίστερ τιβί", υπό τον όρο, όμως, να πάρουν μέρος στον καθορισμό των στρατηγικών επιλογών της κυβέρνησης.

Ο
Μπερλουσκόνι, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος. Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών της Κεντροδεξιάς, επέμεινε ότι "πρόκειται να κυβερνήσει μέχρι το 2013, διότι είναι αυτό ακριβώς που επιθυμούν οι Ιταλοί".

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, οι στενοί συνεργάτες του μεγιστάνα πρωθυπουργού βρίσκονται σε συνεχή επαφή με ανένταχτους βουλευτές, μέλη τοπικών κομμάτων και στελέχη του κεντρώου Udc, για να τους πείσουν να στηρίξουν την κυβέρνηση κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της 28ης Σεπτεμβρίου.

Στόχος τους, να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη είκοσι, τουλάχιστον, "νέων" βουλευτών, ώστε να μην είναι καθοριστική η αρωγή του Φίνι και των συνεργατών του.

Ο
Ίταλο Μποκίνο, από τους κύριους συμβούλους του προέδρου της ιταλικής Βουλής, δήλωσε σχετικά ότι "η καμπάνια απόκτησης νέων βουλευτών, που ξεκίνησε ο Μπερλουσκόνι, είναι καταδικασμένη να αποτύχει".

Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, την
Κεντροαριστερά, ένταση επικρατεί στη μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, το "Δημοκρατικό Κόμμα": ο ιδρυτής του κόμματος και πρώην δήμαρχος της Ρώμης, Βάλτερ Βελτρόνι, σε ανοικτή επιστολή που υπογράφεται από εβδομήντα πέντε βουλευτές, υπογραμμίζει ότι "πρέπει να ξεπερασθούν οι βαθιές δυσκολίες του κόμματος, με ένα νέο σχέδιο που να χαρακτηρίζεται από ανανέωση και μεταρρύθμιση".

Ο Βελτρόνι αναφέρει, επίσης, ότι "σε μια φάση τεράστιων προβλημάτων της κυβέρνησης, το Δημοκρατικό Κόμμα, στα γκάλοπ, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το 24% των προθέσεων ψήφου".

Η επιστολή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του γραμματέα των "Δημοκρατικών",
Πιερλουίτζι Μπερσάνι, που πρόσκειται στον Μάσιμο Ντ' Αλέμα: "Πρόκειται για πρωτοβουλία άτοπη, σε ό,τι αφορά το χρόνο, τον τρόπο και τον τόνο που επελέγη", δήλωσε ο Μπερσάνι.

Η Κεντροαριστερά, πέρα από τη συγκεκριμένη "πολεμική", πρέπει να λύσει δύο κύρια θέματα, λαμβάνοντας, σχετικά σύντομα, συγκεκριμένες αποφάσεις: το αν θα διεξαχθούν εκλογές με ανοικτή διαδικασία για το χρίσμα του υποψήφιου πρωθυπουργού των προοδευτικών και ποια κόμματα θα απαρτίζουν τη σχετική εκλογική συμμαχία.

Αν θα προτιμηθεί, δηλαδή, η συνεργασία με το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο, και ενδεχομένως, τη νέα δύναμη του Φίνι ή μια συμπόρευση με μέρος της παραδοσιακής Αριστεράς, τους πράσινους και το κόμμα "Ιταλία των Αξιών", του πρώην εισαγγελέα
Ντι Πιέτρο.