Ad Code

Responsive Advertisement

Συνεχίζεται η ξέφρενη κερδοφορία

Share
Πακτωλός δισεκατομμυρίων έχει εισρεύσει τα τελευταία χρόνια στα ταμεία των τραπεζών, καθώς η κερδοφορία τους υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το πιστωτικό σύστημα έχει ταϊστεί πλουσιοπάροχα από τις κυβερνήσεις λόγω της κρίσης.Μόνο την τελευταία δεκαετία η κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών έχει υπερβεί τα 20 δισ. ευρώ, ενώ θα ήταν υψηλότερη αν δεν μεταχειρίζονταν λογιστικά τερτίπια και εξωπραγματικά αυξημένες προβλέψεις, ώστε και λιγότερους φόρους να πληρώνουν και να χρησιμοποιούν τη μείωση των κερδών τους για να κάμψουν τις διεκδικήσεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

Ακόμα και φέτος, σε περίοδο έντονης κρίσης, τα στοιχεία του πρώτου εννεαμήνου καταγράφουν συνολικά κέρδη ύψους 2,52 δισ. ευρώ, τα οποία συρρικνώθηκαν (-63%) στα 845 εκατ. ευρώ με τη μέθοδο των αυξημένων προβλέψεων κατά 154,6%! Χωρίς αυτές η κερδοφορία θα είχε αγγίξει άνετα τα περσινά επίπεδα, αφού μόνο στις επτά μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας τα κέρδη διαμορφώθηκαν μέχρι στιγμής σε 1,87 δισ. ευρώ από 773,7 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Συμπέρασμα: Οι τράπεζες κερδίζουν και σε συνθήκες κρίσης, καθώς αποδεικνύεται πως η ξέφρενη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών δεν είναι φαινόμενο συγκυριακό, αλλά οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων η μεγάλη διαφορά επιτοκίων: δανείζουν (όποτε το πράττουν) πανάκριβα και αγοράζουν τζάμπα το χρήμα από τους καταθέτες.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, ενώ τα κέρδη των πέντε μεγάλων τραπεζών το 2008 παρουσίασαν αύξηση 43,3%, οι φόροι που κατέβαλαν ανήλθαν μόλις στο 6,3%! Έτσι τα κέρδη μετά φόρων εκτοξεύθηκαν στο 57,6%. Το ποσοστό των κερδών κυμαίνεται στο αντίστοιχο των προηγούμενων ετών, καθώς το 2006 η Εθνική εμφάνισε αύξηση κατά 65%, η Πειραιώς 201,5%, η Αγροτική 99,4%, η Άλφα 37,7% και η Eurobank 41,6%. Την επόμενη χρονιά η Εθνική πέτυχε 61%, η Marfin… 695(%), η Αγροτική 61,9%, η Πειραιώς 42,8% και η Alpha 48,4%.
Πέραν, όμως, των νόμιμων φοροαπαλλαγών, οι τράπεζες φαίνεται ότι φοροδιαφεύγουν με ομόλογα εξωτερικού σε επιλεγμένους μεγάλους πελάτες τους, με αποτέλεσμα να χάνει το Δημόσιο τεράστια ποσά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας το 2000 το σύνολο του ενεργητικού των εγχώριων τραπεζών έφτανε στα 233 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2009 η αποτίμηση  διαμορφώθηκε στα 275 δισ. ευρώ, αγγίζοντας, δηλαδή, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Ανατρέχοντας, όμως, στα ίδια στοιχεία συνάγεται ότι ο συνολικός πλούτος που ενθυλάκωσαν οι τράπεζες ανέρχεται στα 579 δισ. ευρώ, ενώ σε 400 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το κρυφό ενεργητικό των 7 μεγαλύτερων τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Marfin, Πειραιώς, ΑΤΕ και Εμπορική).
H εντυπωσιακή κερδοφορία των τραπεζών -που ξεπέρασε τα κέρδη της χρυσοφόρας εποχής της φούσκας του Χρηματιστηρίου- αναδεικνύει την υποκρισία και καταρρίπτει τις αιτιάσεις και τις αξιώσεις της εργοδοσίας περί ανάγκης για απόλυτη «ευελιξία» στις αμοιβές των εργαζομένων, στο ωράριο εργασίας, στις αδήλωτες, απλήρωτες υπερωρίες (200 εκατ. ευρώ λιγότερες αμοιβές για υπερωρίες), στις απολύσεις και πρόσφατα στην προσπάθεια  κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Αντίθετα, ενισχύεται η επιχειρηματολογία των εργαζομένων, που ζητούν αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού, θεσμοθετημένα δικαιώματα και ωράρια εργασίας και γενικά βελτίωση των οικονομικών τους με ανάλογη προσέγγιση των ευρωπαϊκών δεδομένων.