Share
Ένα πρωτότυπο πείραμα αποφάσισε να διεξαγάγει το Πανεπιστήμιο του Χάρισμπουργκ στην Πενσυλβανία των Ηνωμένων Πολιτειών , «μπλοκάροντας» την πρόσβαση όλων των φοιτητών σε κάθε κοινωνικό δίκτυο και υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων, όπως Twitter, Facebook και Skype.
Διαβάστε περισσότερα
Στόχος των υπευθύνων του πειράματος ήταν να μελετήσουν τον αντίκτυπο των κοινωνικών δικτύων και της ταυτόχρονης διεκπεραίωσης πολλών εργασιών (multitasking) στη φοιτητική ζωή, τους φοιτητές και το ίδιο το ίδρυμα.
Εμπνευστής του πειράματος ήταν ο πρύτανης του ιδρύματος, Έρικ Νταρ, ο οποίος εξέλαβε τη ιδέα παρατηρώντας τη 16χρονη κόρη του. «Ήταν συνδεδεμένη στο Facebook μέσω του φορητού της υπολογιστή, άκουγε μουσική στο iTunes, είχε ενεργοποιήσει εφαρμογές στο iPhone και συνομιλούσε με διάφορους μέσω άμεσων μηνυμάτων –όλα αυτά ταυτόχρονα», τονίζει χαρακτηριστικά. «Σκέφτηκα πόση ενέργεια απορροφούν όλα αυτά, χωρίς να είναι απαραίτητα αρνητικό αυτό, και αναρωτήθηκα τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχαν».
Η αντίδραση των φοιτητών όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν είχαν πρόσβαση στις τοποθεσίες κοινωνικής δικτύωσης κυμάνθηκε από απορία, σύγχυση έως τον θυμό και την οργή. Ο δρ. Νταρ άκουσε έναν φοιτητή να παραπονιέται ότι χωρίς Facebook δεν θα ξέρει τι να κάνει στην τάξη.
Στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, οι φοιτητές χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές, με αποτέλεσμα να κάνουν χρήση όλων αυτών των υπηρεσιών στη διάρκεια των μαθημάτων. «Συνήθως μιλάω συμφοιτητές μου στην τάξη και σχολιάζουμε πόσο βαρετά είναι», αναφέρει χαρακτηριστικά η 18χρονη φοιτήτρια, Αλέξις Ριβέρα.
Την «εβδομάδα της απαγόρευσης», ωστόσο, η Αλέξις ανακάλυψε ότι χωρίς όλα αυτά να αποσπούν την προσοχή της, κρατούσε περισσότερες σημειώσεις και παρακολουθούσε πιο άνετα τον καθηγητή της. Επιπλέον, συνειδητοποίησε ότι ήταν πιο ανοιχτή και κοινωνική. Άλλοι φοιτητές, όμως, προσπάθησαν να παρακάμψουν τους περιορισμούς του Πανεπιστημίου, αποκτώντας πρόσβαση μέσω άλλων δικτύων, ενώ αρκετοί βρήκαν καταφύγιο στην ασύρματη σύνδεση του ξενοδοχείου Hilton που βρισκόταν κοντά.
Social Plugin