Share
Αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε το "τέλος" των μάχιμων επιχειρήσεων του στρατού της χώρας του στο Ιράκ, Αμερικανικά στρατεύματα έχουν εμπλακεί σε μάχη με μια ομάδα που επιχείρησε επίθεση αυτοκτονίας στη Βαγδάτη· έχουν ρίξει βόμβες εναντίον ανταρτών στην Μπακούμπα· και βοήθησαν Ιρακινούς στρατιώτες σε επιδρομή τους στη Φαλούτζα.
Διαβάστε περισσότερα
Η εξαγγελία του Ομπάμα την 31η Αυγούστου δε σήμανε το τέλος των μαχών για ορισμένους από τους 50.000 στρατιώτες των ΗΠΑ οι οποίοι παραμένουν στη χώρα 7 ½ χρόνια μετά την εισβολή που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
"Οι κανόνες εμπλοκής μας δεν έχουν αλλάξει. Το Ιράκ παραμένει από καιρού εις καιρόν ένα επικίνδυνο μέρος, κι όταν οι στρατιώτες μας δέχονται επίθεση, θα ανταποδίδουν πυρά", δήλωσε ο ταξίαρχος Τζέφρι Μπιουκάναν, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.
Επίσημα, οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών παραμένουν στο Ιράκ σε "συμβουλευτικό, εκπαιδευτικό και βοηθητικό" ρόλο. Αλλά όταν δέχθηκαν, πριν δύο εβδομάδες, την κλήση Ιρακινών στρατιωτών που αντιμετώπιζαν αντάρτες κοντά στην Μπακούμπα, στην επαρχία Ντιγιάλα, οι Αμερικανοί κινητοποίησαν επιθετικά ελικόπτερα και αεροσκάφη F-16. Τα τελευταία έριξαν δύο βόμβες για να τελειώσει η μάχη. Ήταν οι πρώτες βόμβες που ερρίφθησαν στο Ιράκ από τον Ιούλιο του 2009, σύμφωνα με τον Μπιουκάναν.
Βαγδάτη και Ουάσινγκτον λένε ότι το επίπεδο της βίας έχει μειωθεί κατά πολύ σε σύγκριση με το αποκορύφωμα της σεκταριστικής σφαγής, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν, την περίοδο 2006-2007. Ο στρατός των ΗΠΑ λέει ότι στο Ιράκ καθημερινά σημειώνονται περίπου 15 επιθέσεις κατά μέσον όρο.
Οι Αμερικανοί πλέον δεν χρειάζεται να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων κατά της αλ Κάιντα, των Σιιτικών παραστρατιωτικών παρατάξεων και άλλων οργανώσεων που δρουν στο Ιράκ. Συνοδεύουν Ιρακινές ειδικές δυνάμεις σε "αντιτρομοκρατικές" επιχειρήσεις αλλά πλέον όχι σε άμεσο ρόλο. Ο συνταγματάρχης Μαρκ Μίτσελ, διοικητής μιας μονάδας εκπαιδευτών των ειδικών δυνάμεων, λέει ότι συνήθως οι Ιρακινοί είναι διπλάσιοι σε αυτές τις αποστολές και πολλές φορές οκταπλάσιοι. Ιρακινοί σχεδιάζουν, διοικούν και εκτελούν κάθε επιχείρηση ενώ οι Αμερικανοί "παρακολουθούν, καθοδηγούν και επιβλέπουν", και εισέρχονται στο πεδίο μόνο όταν οι Ιρακινοί το έχουν καθαρίσει. Οι Αμερικανικές δυνάμεις επιβλέπουν το πώς οι Ιρακινοί ασφαλίζουν την περίμετρο, ελέγχουν πλήθη, συλλέγουν στοιχεία, κ.λπ. Εάν χρειάζεται, καλούν αεροπορική υποστήριξη--οπλικά συστήματα που οι Ιρακινοί δε διαθέτουν--και καλούν για εκκένωση τραυματιών.
Βοηθούν τους Ιρακινούς παρέχοντάς τους τεχνολογικά μέσα όπως εικόνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι διοικητές να βλέπουν τις δικές τους θέσεις και του εχθρού.
Την 15η Σεπτεμβρίου, Αμερικανικές και Ιρακινές ειδικές δυνάμεις επέδραμαν από κοινού σε ένα σπίτι στη Φαλούτζα μέσα στη νύχτα καταδιώκοντας υπόπτους ως μέλη της αλ Κάιντα. Η δύναμη "δέχθηκε πυρά από πολλαπλές θέσεις και ανταπέδωσε", σκοτώνοντας, σύμφωνα με τον Μπιουκάναν, τέσσερις μαχητές της αλ Κάιντα και άλλους δύο άνδρες που βγήκαν από ένα σπίτι οπλισμένοι. Αλλά τοπικοί αξιωματούχοι κατέκριναν την επιχείρηση και είπαν ότι σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι--ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τρία παιδιά.
Οι Αμερικανοί εμφανίζονται "πεπεισμένοι" ότι οι Ιρακινοί θα μπορούν να χειριστούν την κατάσταση όταν ολοκληρωθεί η "αποχώρηση σε αργή κίνηση" των δυνάμεων των ΗΠΑ. "Είναι η χώρα τους. . . είναι ικανοί και είναι πρόθυμοι" να αναλάβουν την "ηγεσία", δηλώνει ο Μίτσελ.
Social Plugin