Στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας πρόκειται να καλλιεργηθούν 40,000 στρέμματα με αγριοαγκινάρα, γνωστή ως γαϊδουράγκαθο, για να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η παραγωγή αγριοαγκινάρας πρόκειται να απορροφηθεί από 6 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 15 μεγαβάτ, που θα δημιουργηθούν στην περιοχή.
Η ζήτηση για καλλιέργειας αγριοαγκινάρας αυξάνεται , λόγω των υψηλών τιμών που έδωσε φέτος το υπουργείο Ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ενεργειακά φυτά.
Έρευνες που έγιναν στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον καθηγητή Ν. Δαναλάτο, απέδειξαν ότι είναι πολύ καλό υλικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από βιοκαύσιμο.
Ο κ. Δαναλάτος επισήμανε ότι ««πρέπει να υποστηριχθεί αυτή η καλλιέργεια μέχρι τέλους, διότι θα αλλάξει πολλά πράγματα στην αγροτική οικονομία της χώρας».
Η παραγωγή πρόκειται να επεκταθεί σε Ξάνθη, Δράμα και Πρέβεζα από φέτος.
«Ήταν αναμενόμενη αυτή η επέκταση από τον Μάιο, που ανακοινώθηκαν οι νέες τιμές ανά μεγαβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος από το υπουργείο Ενέργειας, 230 ― ανά μεγαβατώρα. Ο τόνος αγριοαγκινάρας παράγει περίπου 1 μεγαβατώρα ηλεκτρική ενέργεια».
Σύμφωνα με υπολογισμούς η παραγωγή ανά στρέμμα σε αρδευόμενες εκτάσεις είναι πάνω από 2,51,5 τόνος. τόνους, ενώ σε ξερικές
Οι άδειες που έχουν ζητηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στη Θεσσαλία, είναι ισχύος άνω των 15 μεγαβάτ, ωστόσο η σχετική διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο.
Η εγκύκλιος για το πώς θα γίνει η σχετική διαδικασία της αδειοδότησης για τις μικρές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ενεργειακά φυτά, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από τη ΔΕΗ, μέσα στον Οκτώβριο.
Ο κ. Δαναλάτος τόνισε ότι «τώρα γίνεται δέσμευση ηλεκτρικής ενέργειας. Επόμενη φάση θα είναι η εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών και τρίτη η κατασκευή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».
Στην Ελλάδα υπάρχει δυνατότητα να καλλιεργηθούν συνολικά 5 εκατ. στρέμματα με αγριοαγκινάρα.
Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin