Παράλληλα, ένας στους τρεις υπερτασικούς Έλληνες είναι υπέρβαρος, ενώ αρκετοί από αυτούς πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο επιφέρει διαταραχή στο μεταβολισμό του σακχάρου, αυξημένη περιφέρεια μέσης, αυξημένα τριγλυκερίδια (πάνω από 150mg/dl) καθώς επίσης και χαμηλή καλή χοληστερόλη (κάτω από 45 οι άνδρες και κάτω από 50 οι γυναίκες), συνδυασμός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως για κάθε 20 mmHg αύξηση της συστολικής και παράλληλα 10 mmHg της διαστολικής πίεσης, διπλασιάζεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Επιπλέον ένα από τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε εν αγνοία μας, επηρεάζοντας δραματικά την αρτηριακή μας πίεση αφορά στην καθημερινή κατανάλωση 9 γραμμαρίων αλατιού αντί για την συνιστώμενη από τους ειδικούς ποσότητα των 5γρ διότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά είναι ‘κρυμμένο’ στα έτοιμα τρόφιμα ακόμη και στα γλυκά!
Ειδικοί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, πως εάν δεν ληφθούν μέτρα, η συχνότητα της υπέρτασης αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2025.
Για αρκετά χρόνια θεωρούνταν πως η συστολική (μεγάλη) πίεση πάνω από 14 και διαστολική (μικρή) πίεση κάτω από 9 υπερδιπλασιάζει τη νοσηρότητα και θνητότητα από καρδιαγγειακά περιστατικά.
Σήμερα, οι αναθεωρημένες Ευρωπαϊκές Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαχείριση της υπέρτασης προτείνουν πιο επιθετική θεραπεία και χαμηλότερους στόχους (130/80 mmHg), ενώ παράλληλα τονίζουν τη σημασία του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου στη διαχείριση της νόσου, εφιστούν την προσοχή των ιατρών στην υποκλινική εμφάνιση (χωρίς συμπτώματα) της ασθένειας με πρώιμες βλάβες στην καρδιά (υπερτροφία), τους νεφρούς (μικρολευκωματινουρία) και στις καρωτίδες (πάχυνση του τοιχώματος) και προτείνουν θεραπείες της νεότερης γενιάς.
Από την άλλη, μελέτες δείχνουν ότι εάν οι ασθενείς λάβουν έγκαιρα την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και ρυθμίσουν την πίεσή τους οι βλάβες αυτές υποχωρούν, καθώς και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά επεισόδια και βλάβες στους νεφρούς.
Θεραπευτικοί Συνδυασμοί στην Υπέρταση
Σημαντικό ρόλο στη μείωση και διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα της αρτηριακής πίεσης παίζει η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Οι οδηγίες προτείνουν συνδυαστικές θεραπείες, ενώ για ασθενείς με άλλους παράγοντες κινδύνου ή παθήσεις, σημαντικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα σκευάσματα που καταστέλλουν το σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης είναι πιο αποτελεσματικά, και πρέπει να αποτελούν πρώτη επιλογή σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, υπερτροφία της καρδιάς, μικρολευκωματινουρία, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, κ.ά.
Στις ίδιες μελέτες έχει αποσαφηνιστεί πως οι ασθενείς που λαμβάνουν αυτά τα σκευάσματα, σε βάθος χρόνου, παρουσιάζουν μικρότερο ποσοστό εμφάνισης διαβήτη και κολπικής μαρμαρυγής.
Εν τούτοις, στο πλαίσιο της καθημερινής λήψης φαρμάκων, η πλειονότητα των υπερτασικών χρειάζεται συνδυασμό 2 ή και περισσοτέρων αντιυπερτασικών σκευασμάτων για να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση, ωστόσο η κλινική εμπειρία καταδεικνύει πως σε ποσοστό 50% οι ασθενείς δεν συμμορφώνονται ικανοποιητικά στη θεραπεία δυσχεραίνοντας τη ρύθμιση της αρτηριακής τους πίεσης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η συνεργασιμότητα των υπερτασικών ατόμων καθώς επίσης και η συστηματική τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής καθίστανται αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της θεραπείας.
Το Πρόβλημα Συνεργασιμότητας και η Λύση
Το 50% των ασθενών που βρίσκονται υπό θεραπεία ρύθμισης πίεσης παραιτούνται της προσπάθειας, εγκαταλείποντας στο δεύτερο χρόνο τη θεραπεία. Το γεγονός αυτό επιφέρει ένα ντόμινο προβλημάτων, όπως είναι η απορύθμιση της πίεσης, περισσότερες επισκέψεις σε ιατρούς, μη κατάλληλη τιτλοποίηση φαρμάκων, υψηλές δόσεις φαρμάκων ή περισσότερα φάρμακα από διαφορετικές κατηγορίες, αύξηση του κλινικού κινδύνου, αύξηση της πιθανότητας νοσηρότητας και θνητότητας, μείωση της παραγωγικότητας, (μέση απώλεια 3,5 εργάσιμων ημερών τον μήνα), αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης κ.ά.
Στον αντίποδα, η ‘προσήλωση’ των υπερτασικών ασθενών στη θεραπεία οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο και μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας.
Η Λύση στη Συνεργασιμότητα
Κυκλοφόρησε στην Ελληνική αγορά ο νέος και μοναδικός τριπλός συνδυασμός στην υπέρταση, το EXFORGE HCT, που περιέχει σε ένα δισκίο αμλοδιπίνη, βαλσαρτάνη και υδροχλωροθειαζίδη.
Το EXFORGE HCT προσφέρει αποτελεσματικά και απλά
- Τριπλή δύναμη σε 1 δισκίο
- Ισχυρή υπεροχή έναντι της διπλής θεραπείας
- 5 μορφές για αυξημένη ευελιξία
EXFORGE HCT 5/160/12.5 mg
EXFORGE HCT 10/160/12.5 mg
EXFORGE HCT 5/160/25 mg
EXFORGE HCT 10/160/25 mg
EXFORGE HCT 10/320/25 mg
Συνδυασμένη θεραπεία σε 1 δισκίο
H συνδυασμένη θεραπεία ενός δισκίου θεωρείται πρώτης γραμμής θεραπεία στις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Υπέρταση.
Το 85% των ασθενών μπορεί να χρειαστεί πολλά φάρμακα για να επιτύχει τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπείες συνδυασμού στην υπέρταση.
Η συνδυασμένη θεραπεία έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματική και έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από την αύξηση της δόσης της μονοθεραπείας.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστούν δύο ή περισσότερες συμπληρωματικές θεραπείες, προκειμένου να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η αρτηριακή πίεση στα επίπεδα των στόχων.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες των European Society of Hypertension (ESH) και European Society of Cardiology (ESC) αναφέρουν ότι ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων θα πρέπει να είναι η προτιμότερη επιλογή πρώτης γραμμής θεραπεία όταν ο ασθενής είναι μεγάλου και πολύ μεγάλου κινδύνου.
Οι κατευθυντήριες οδηγίες θεραπείας των ΗΠΑ συνιστούν ότι οι ασθενείς με υψηλή αρχική αρτηριακή πίεση (≥ 160/100 mmHg / στάδιο 2 υπέρταση) θα πρέπει να λάβουν ένα συνδυασμό δύο φαρμάκων από διαφορετικές κατηγορίες ως έναρξη (πρώτη γραμμή) αγωγής.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν συνδυασμούς 1 δισκίου μπορούν να παραμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην αγωγή.
Οι συνδυασμοί ενός δισκίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την παραμονή και τη συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία έναντι συνδυασμών 2 ή πολλαπλών δισκίων.
Οι πρόσφατες ESH / ESC κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση των ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση ενθαρρύνουν την επιθετική θεραπεία και δείχνουν ότι μόνο οι συνδυασμοί σε 1 δισκίο θα μπορούσαν να απλοποιήσουν τα θεραπευτικά σχήματα.
Η βελτίωση της συμμόρφωσης των ασθενών σχετίζεται με μειωμένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης.
Η αλλαγή στις κατευθυντήριες οδηγίες αντανακλά την αυξανόμενη ανάγκη για συνδυασμούς σε 1 χάπι για να βοηθήσει τα άτομα με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στους στόχους.
Τα 8 βήματα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης
- Προσπάθεια για διατήρηση φυσιολογικού βάρους
- Ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
- Προϊόντα πλούσια ή εμπλουτισμένα με κάλιο
- Ελέγχουμε τακτικά τα επίπεδα της πίεσής μας. Η ιδανική αρτηριακή πίεση είναι 120/80
- Διακοπή καπνίσματος
- Άσκηση
- Περιορισμός του αλκοόλ
- Αποφυγή στρες.
Social Plugin