Ad Code

Responsive Advertisement

Στα σπίτια τους επιστρέφουν σταδιακά οι 33 μεταλλωρύχοι της Χιλής


Οι τρεις πρώτοι από τους 33 μεταλλωρύχους που βρίσκονταν παγιδευμένοι στα έγκατα της γης για 69 ημέρες στο ορυχείο Σαν Χοσέ στη Χιλή έλαβαν άδεια να φύγουν από το νοσοκομείο και να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Βοηθούσαμε ο ένας τον άλλο» λέει ένας από τους μεταλλωρύχους. Η Χιλή «ενέπνευσε τον κόσμο» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα στον Σεμπαστιάν Πινέρα.

Οι γιατροί αφήνουν σταδιακά τους μεταλλωρύχους να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όταν κρίνουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι νοσηλείας.

Μετά τον απεγκλωβισμό τους, οι 33 μεταλλωρύχοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στο Κοπιάπο, σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το ορυχείο, προκειμένου να υποβληθούν σε εξετάσεις.Εν τω μεταξύ, λεπτομέρειες για τη ζωή τους κάτω από τα έγκατα της γης έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Επιβιώσαμε βοηθώντας ο ένας τον άλλο, δήλωσε ο 27χρονος Ρίτσαρντ Βιγιαροέλ.

«Όλοι μας αλληλοϋποστηριζόμασταν. Όταν ο ένας αισθανόταν άσχημα, ο διπλανός του του έδινε το χέρι» είπε ο Ρ.Βιγιαροέλ, μιλώντας τηλεφωνικά στη δημόσια χιλιανή τηλεόραση TVN, από το δωμάτιό του στο νοσοκομείο του Κοπιάπο όπου έχουν μεταφερθεί για παρακολούθηση όλοι οι μεταλλωρύχοι.

Οι αποφάσεις μέσα στο ορυχείο λαμβάνονταν κατά πλειοψηφία, εξήγησε ο Βιγιαροέλ. «Όταν έχανε ο ένας, κέρδιζε η πλειοψηφία» είπε.

Τις πρώτες 17 ημέρες, όταν τα σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν ακόμη να τους εντοπίσουν, μοίραζαν τα τρόφιμα και το νερό σε μικρές μερίδες, έτσι ώστε να φτάσουν για όλους.

Ο νεαρός μεταλλωρύχος θυμήθηκε επίσης την αγωνία που έζησαν όλοι στις 5 Αυγούστου, όταν έπεσε ένα δεύτερο κομμάτι βράχου.

«Αυτό ήταν ο μεγαλύτερος φόβος επειδή το ορυχείο αποκλείστηκε τελείως. Νόμιζα ότι δεν θα ξαναδώ τη γυναίκα μου, ότι δεν θα δω να γεννιέται ο γιος μου» είπε ο Ρ.Βιγιαροέλ, ο οποίος σύντομα θα γίνει πατέρας.

Τόνισε επίσης τον αποφασιστικό ρόλο που είχε μεταξύ τους ο 54χρονος Χοσέ Ενρίκες, στον οποίο έδωσαν το παρατσούκλι «Πάστορας». «Ήταν ο άνθρωπος κλειδί για να μας ενώνει κάθε μέρα» πρόσθεσε.

Στην τελική φάση της διάσωσής τους, όταν μπήκε στο «Φοίνικα» για να ανέβει το πηγάδι των 622 μέτρων και να ξαναβγεί στο φως, είπε ότι ήταν πολύ χαλαρός. «Ήμουν ήρεμος. Όλα είχαν προετοιμαστεί καλά: είχα ακουστικά, άκουγα μουσική κατά τη διάρκεια της ανάβασης» σημείωσε.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πινέρα

Η Χιλή ενέπνευσε τον κόσμο με την προσπάθεια διάσωσης των 33 μεταλλωρύχων, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στον Χιλιανό ομόλογό του Σεμπαστιάν Πινέρα, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών.

Ο Μπ.Ομπάμα χαρακτήρισε τη διάσωση ως «τιμή για την αποφασιστικότητα των διασωστών», όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Από την πλευρά του, ο Χιλιανός πρόεδρος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Μπ.Ομπάμα και την αμερικανική κυβέρνηση που στήριξαν την προσπάθεια απεγκλωβισμού των μεταλλωρύχων.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση