Σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ, η πρόταση από τον γενικό διευθυντή Ντομινίκ Στρος Καν για παράταση της αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ έγινε στον Γ. Παπανδρέου, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο, με σκοπό να υπάρχει ετοιμότητα στην περίπτωση που η Ελλάδα συναντήσει αρνητικό κλίμα στις αγορές. Η ίδια πηγή ήταν κατηγορηματική ότι εάν επιτύχει το ελληνικό τεστ δεν θα προχωρήσει η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου.
Υπενθυμίζει πως το Μνημόνιο κατέστη αναγκαίο για να επιτευχθεί «η απαιτούμενη αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους» όταν οι αγορές έκλεισαν τις πόρτες στην Ελλάδα. Με απλά λόγια, τονίζει, με το Μνημόνιο η Ελλάδα καλύπτει τις ανάγκες της και δέχεται χρηματοδότηση μέχρι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο χαρακτηρίζεται σημαντικό. Η πηγή υποστήριξε ότι «από την στιγμή που έκλεισαν οι αγορές, χωρίς το δάνειο των 110 δισ. ευρώ η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις». Ο ίδιος ο Στρος Κάν ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα θα κατέρρεε στις 19 Μαΐου 2010.Πληρωμή
Το ερώτημα για το ΔΝΤ είναι απλό, σύμφωνα με την πηγή: Τι είναι καλύτερο για την Ελλάδα: Το Πρόγραμμα Σταθερότητας ή να μην υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι οφειλές της χώρας και οι δαπάνες του κράτους. Από το Πρόγραμμα Σταθερότητας προκύπτει ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για τη διετία 2014-2015 θα αυξηθούν κατακόρυφα, επειδή θα συσσωρευθεί μεγάλη εξόφληση ελληνικού χρέους, άρα θα είναι μεγαλύτερη η ανάγκη αναχρηματοδότησής του. Στο Ταμείο πιστεύουν ότι ακόμα και αν έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές θα είναι πολύ δύσκολο να καλύψει 70 δισ. ευρώ το 2014 και άλλα 70 δισ. ευρώ το 2015 που απαιτούνται για την αναχρηματοδότηση του χρέους -πρόκειται για παλαιότερες υποχρεώσεις. Ακόμα και με δεδομένο ότι υπολογίζουν πως το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 3%.
Η λογική του Στρος Καν με βάση την οποία πρότεινε την επιμήκυνση είναι η εξής: Για να αποφύγει η Ελλάδα τον κίνδυνο να μην μπορεί να πληρώσει, ο μόνος τρόπος είναι να προσπαθήσει να επιμηκύνει κατά πέντε έτη τον χρόνο αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ και της Ε.Ε., που κανονικά θα αρχίσει από το τέλος της τριετούς περιόδου, το 2013.
Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι το πρόγραμμα «προχωρά ικανοποιητικά μέχρι τώρα και αν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια θα μειωθεί το έλλειμμα περίπου στο 3%». Υποστηρίζουν πως «εάν συνδυαστεί η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος με την επιμήκυνση του χρόνου, αυτό θα διευκολύνει την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, όπως φάνηκε με τη μείωση των 'spreads' όταν ο Στρος Καν ανακοίνωσε την πρόθεσή του για επιμήκυνση». Τονίζουν ότι «η επιμήκυνση θα έρθει ως μία επιβράβευση των προσπαθειών της Ελλάδας για να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της».
Αυστηροί όροι Στο Ταμείο θυμίζουν ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουν καθιερωθεί αυστηρότεροι όροι για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά την τήρηση του ελλείμματος στο 3% και τη μείωση του χρέους. Επομένως, τονίζουν, η Ελλάδα ούτως ή άλλως και με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και χωρίς αυτό θα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει μία αυστηρή οικονομική πολιτική προκειμένου να αποφύγει τις αυστηρότερες κυρώσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την πηγή του ΔΝΤ, «θα υπάρξει μία νέα συμφωνία (για την επιμήκυνση) και το (νέο) Πρόγραμμα δεν θα είναι πιο αυστηρό από αυτό που θα αποφασίσει η Ευρώπη και σίγουρα δεν θα ζητά νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις». Διευκρίνισε, επίσης, ότι «αντί να αρχίσει η αποπληρωμή μετά τον τρίτο χρόνο θα ξεκινήσει στον όγδοο χρόνο».
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin