Ad Code

Responsive Advertisement

Οδηγίες για φιλόζωους από την Ελληνική Αστυνομία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων η ΕΛΑΣ μας υπενθυμίζει τι ισχύει και πώς πρέπει να κινούμαστε σε περίπτωση που είμαστε “ιδιοκτήτες ζωών συντροφιάς”.
Κατ' αρχάς, σύμφωνα με το Ν. 3170/2003, κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να έχει μέχρι δύο κατοικίδια και οπωσδήποτε σκύλο ή/και γάτα. Τα υπόλοιπα ζώα, όσα δηλαδή δεν χρειάζονται κλουβιά, απαγορεύονται.

Ακόμα και σε πολυκατοικίες, όπου ο κανονισμός απαγορεύει τα κατοικίδια, οι ιδιοκτήτες μπορούν να έχουν μέχρι δύο, αλλά θα πρέπει απαραιτήτως να βρίσκονται εντός του διαμερίσματος και να μη βγαίνουν στις βεράντες.

Απαγορεύεται επίσης να έχουμε τα ζώα στους κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, όπως την πυλωτή, την ταράτσα, κτλ.

Αν έχουμε μονοκατοικία μπορούμε να τα έχουμε στον κήπο μας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα ενοχλούν στις ώρες κοινής ησυχίας (σ.σ. Δηλαδή απαγορεύεται το... γάβγισμα ή το νιαούρισμα το μεσημέρι...!)

Μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις, καλεί τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να:
  • δηλώνουν το σκύλο τους στο φορέα που είναι αρμόδιος για την τήρηση των σχετικών αρχείων και να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του σκύλου του μέσα σε προθεσμία οκτώ εβδομάδων από τη γέννησή του.
  • μεριμνούν για την ευζωία και την ετήσια, τουλάχιστον, κτηνιατρική εξέταση του σκύλου τους.
  • Εφοδιάζονται με βιβλιάριο υγείας του σκύλου τους.
  • μεριμνούν για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του σκύλου τους.
  • Μην εγκαταλείπουν τα κατοικίδια τους
  • μην τα βγάζουν βόλτα ασυνόδευτα
  • τους κάνουν στείρωση εφόσον δεν επιθυμούν τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορούν να τα διαθέσουν σε νέους ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, ο  ιδιοκτήτης σκύλου οφείλει να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτητών ή σε κοινόχρηστους χώρους.

Για την αποφυγή ατυχημάτων ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν.

Οι υποχρεώσεις αυτές δεν ισχύουν για τους ποιμενικούς και κυνηγετικούς σκύλους, καθώς και τους σκύλους έρευνας και διάσωσης, κατά τη διάρκεια της φύλαξης του ποιμνίου, του κυνηγιού, της έρευνας και της διάσωσης.

Ο ιδιοκτήτης ή ο συνοδός του σκύλου ευθύνεται για βλάβη ή ζημιά που προκαλείται από το σκύλο του σε ανθρώπους ή ζώα.



Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση