Σαράντα έξι χώρες της Ασίας και της Ευρώπης συσκέπτονται από σήμερα στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της διήμερης συνόδου, με την σινοϊαπωνική κρίση να κινδυνεύει να επισκιάσει τα κύρια θέματά της όπως το εμπόριο και τις κλιματικές αλλαγές.
Η όγδοη σύνοδος του Asem (Asia Europe Meeting), ενός φόρουμ διαλόγου, που εγκαινιάσθηκε το 1996, θα ξεκινήσει σήμερα στις 18.00, ώρα Ελλάδος και θα περαιωθεί το βράδυ της Τρίτης. Θα προηγηθεί δε των δύο διμερών συναντήσεων την Τετάρτη ανάμεσα στις ηγεσίες της ΕΕ και της Κίνας αφ’ ενός, και αφ’ ετέρου της Νοτίου Κορέας. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν σύμπασες οι χώρες της ΕΕ και τα πιο σημαντικά κράτη της Ζώνης Ασίας -Ειρηνικού, με την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία να έχουν την πρωτοκαθεδρία. Η τελευταία, μαζύ με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία αποτελούν τις νεώτερες προσθήκες στις συνομιλίες.
Η Μόσχα έχει αποστείλει στη σύνοδο τον ΥΠΕΞ της Σεργκέι Λαβρόφ. Οι εμπορικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα αναμένεται να κυριαρχήσουν στις συνομιλίες.
Οι Ευρωπαίοι, στα χνάρια των Αμερικανών, προτίθενται να ασκήσουν πιέσεις στις ασιατικές χώρες, ιδιαίτερα δε στην Κίνα, να σταματήσουν την τεχνητή υποτίμηση του νομίσματός τους προκειμένου να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να αφήσουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε αυτές.
Ο κινέζος πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη σύνοδο, εξέφρασε κάποιες υποσχέσεις στους Ευρωπαίους από την Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα του «υποστηρίζει τη σταθερότητα του ευρώ», καθώς και ότι «θα διευκολύνει τις επενδύσεις» και θα «διασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα». Από την πλευρά της η Κίνα διαμαρτύρεται για την πολιτική «προστατευτισμού» που ακολουθείται στην Ευρώπη.
Παράλληλα, οι ασιατικές χώρες του Asem σκοπεύουν να ζητήσουν από τις ευρωπαϊκές χώρες να τους παραχωρήσουν περισσότερες διοικητικές θέσεις στο ΔΝΤ.
Η ΕΕ έχει δηλώσει πρόθυμη να παραχωρήσει δύο από τις έδρες της στον οργανισμό. Παρά ταύτα, οι συνομιλίες κινδυνεύουν να υποσκελισθούν αό την αντιδικία που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία για μία διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη από τις δύο υπερδυνάμεις.
Το Τόκιο έχει μάλιστα θίξει την πιθανότητα να υπάρξει μία συνάντηση στα περιθώρια της συνόδου μεταξύ των δύο πρωθυπουργών τους Ναότο Κάν και Τζιαμπάο.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin