Ad Code

Responsive Advertisement

Ολες οι αλλαγές στη φορολογία



Ολες οι αλλαγές στη φορολογία«Παγίδες» στήνει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους με τα νέα τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και οικιακούς βοηθούς, με στόχο να εισπράξει το 2011 το ποσό των 700 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Στην απόχη του το υπουργείο φιλοδοξεί να πιάσει έχοντες και κατέχοντες που δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα φτώχειας, εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια του νόμου και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να εντοπίσουν όσους φοροδιαφεύγουν.

Το «πόθεν έσχες» ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο της πρώτης κατοικίας και για το σύνολο των δόσεων των στεγαστικών δανείων ενώ σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου, πιο δύσκολα οι φορολογούμενοι θα καλύπτουν το τεκμήριο σε περίπτωση που αποκτούν κατοικία με έσοδα που προέκυψαν από την πώληση άλλης κατοικίας.

Πιο συγκεκριμένα, με την παράγραφο 8 του άρθρου 3 του ν. 3842/2010 προβλέπεται ότι τα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων π.χ. ακινήτων ή μετοχών δεν θα λαμβάνονται πλέον υπόψη στο σύνολό τους για την κάλυψη τεκμηρίων αλλά θα μειώνονται κατά τα ποσά του κόστους αγοράς τους ή με τον φόρο δωρεάς αν είχαν αποκτηθεί από δωρεά κ.ο.κ.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος πουλάει τη χρήση 2010 ένα ακίνητο το οποίο είχε αγοράσει τη χρήση 2005 και επικαλείται το έσοδο από την πώληση του ακινήτου για την κάλυψη ή τον περιορισμό της συνολικής ετήσιας δαπάνης, θα πρέπει από το έσοδο της πώλησης να αφαιρέσει το κόστος αγοράς του ακινήτου, εκτός αν η αγορά του ακινήτου αποτέλεσε την χρήση 2005 που αγοράστηκε τεκμήριο και ο φορολογούμενος επικαλείται εκτός από το έσοδο της πώλησης και ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το έτος 2005. Με την εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις για:

Τη σύνδεση του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ με την προσκόμιση αποδείξεων. Το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τους φορολογουμένους να μετρήσουν μία προς μία τις αποδείξεις, να αθροίσουν τα ποσά δαπανών που αφορούν και βάζοντάς τις σε έναν φάκελο, στον οποίο θα αναγράψουν επίσης το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ, να τις στείλουν μαζί με τη δήλωσή τους στην εφορία.

Ο φάκελος θα παραμείνει κλειστός στην εφορία μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια οι φάκελοι θα ανοιχτούν και θα πραγματοποιηθεί δειγματοληπτικός έλεγχος. Το υπουργείο Οικονομικών ζητεί να είναι ευδιάκριτα -προκειμένου να αναγνωρίζονται οι αποδείξεις για το αφορολόγητο- η επωνυμία της εκδότριας επιχείρησης, ο ΑΦΜ αυτής, η ημερομηνία έκδοσης και το τελικό ποσό.

«Σε περίπτωση κατά την οποία η απόδειξη δεν είναι τυπωμένη με έντονα στοιχεία και πιθανολογείται η πλήρης εξαφάνισή τους, ο φορολογούμενος πρέπει να επαναλάβει την επωνυμία της επιχείρησης, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τα ποσά, ούτως ώστε να καθίσταται στη συνέχεια εφικτός ο έλεγχός τους από τη Φορολογούσα Αρχή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο.


  • Τα νέα τεκμήρια διαβίωσης για τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία για τα οποία δεν προβλέπεται καμία απαλλαγή.

  • Τις αλλαγές στα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το εισόδημα ή από τον φόρο.

  • Οι φόροι για τα εισοδήματα του 2010 θα υπολογιστούν με τη νέα ενιαία φορολογική κλίμακα που προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ για όλους, το οποίο κατοχυρώνεται με την προσκόμιση αποδείξεων και συντελεστές φόρου που κυμαίνονται από 18% έως 45%.

  • Με βάση την κλίμακα θα υπολογιστούν και τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί, τα οποία φορολογούνταν αυτοτελώς με συντελεστές από 5% έως 20%.

  • «Ψαλιδίζονται» οι εκπτώσεις δαπανών που αφορούν στα ασφάλιστρα ζωής, τις δωρεές στο Δημόσιο, τις δικηγορικές αμοιβές και τους τόκους στεγαστικών δανείων που ελήφθησαν από την 1/1/2009 και μετά. Καθεμία από τις δαπάνες αυτές θα εκπίπτει πλέον σε ποσοστό 20% από τον φόρο.

  • Φορολογική δήλωση θα υποβάλλουν υποχρεωτικά όλοι οι φορολογούμενοι, με εξαίρεση όσους έχουν τεκμήριο έως 6.000 ευρώ.

  • Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά θα υποβάλλουν τις φορολογικές δηλώσεις τους το 2011 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν τη φορολογική τους δήλωση με τη βοήθεια λογιστών.

  • Στο διαδίκτυο θα δημοσιεύονται τα ονόματα επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν.




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση