Ad Code

Responsive Advertisement

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ισότητα στις εργασιακές σχέσεις


Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με στόχο την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή όσον αφορά σε θέματα ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης.
Το νομοσχέδιο, με τίτλο «εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης - Εναρμόνιση της κείμενης νομοθεσίας με την Οδηγία 2006/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουλίου 2006 και άλλες συναφείς διατάξεις» θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι το προσεχές Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010.
Το σχέδιο νόμου βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το αν απασχολούνται στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα και ανεξάρτητα αν έχουν σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου ή σύμβαση έργου. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 17 “Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται στα άτομα που απασχολούνται ή είναι υποψήφια για απασχόληση στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή μορφή απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης έργου και της έμμισθης εντολής, και ανεξάρτητα από τη φύση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στα άτομα που ασκούν ελευθέρια επαγγέλματα, καθώς και στα άτομα που λαμβάνουν επαγγελματική εκπαίδευση”.
Όπως αναφέρεται, στους παραβάτες του νόμου,θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης από έξι μήνες μέχρι και τρία χρόνια αλλά και χρηματική ποινή τουλάχιστον 1000 ευρώ. Επίσης, ο εργαζόμενος που έχει πέσει θύμα παραβατικών συμπεριφορών, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση στα δικαστήρια. Όταν υπάρξει καταγγελία από εργαζόμενο για παραβίαση της νομοθεσίας περί ισότητας των δύο φύλων, το βάρος απόδειξης ότι δεν υπήρξε παραβίαση, μετατοπίζεται στο εργοδότη.
Χαρακτηριστικό είναι το σχετικό απόσπασμα: “Όταν ένα πρόσωπο που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος νόμου ισχυρίζεται ότι υφίσταται μεταχείριση που ενέχει διάκριση λόγω φύλου, κατά τις ανωτέρω διατάξεις, και επικαλείται, ενώπιον δικαστηρίου ή άλλης αρμόδιας αρχής, γεγονότα ή στοιχεία από τα οποία τεκμαίρεται άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου, ή ότι εκδηλώθηκε σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση κατά την έννοια του παρόντος νόμου, ο καθ’ ου φέρει το βάρος να θεμελιώσει στο δικαστήριο ή σε άλλη αρμόδια αρχή, ότι δεν υπήρξε παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών. Η ανωτέρω ρύθμιση δεν ισχύει στην ποινική διαδικασία”




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση