Σκωτσέζοι ερευνητές πρόκειται να παρασκευάσουν ένα χάπι το οποίο αναμένεται να μας σώσει από τις δύσκολες στιγμές κατά τις οποίες αντιμετωπίζουμε προβλήματα μνήμης, ξεχνώντας απλά καθημερινά πράγματα.
«Το ένα τρίτο των ηλικιωμένων ατόμων εμφανίζει ήπια γνωσιακή διαταραχή η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση νόσου Αλτσχάιμερ.
Παράλληλα αυτού του είδους η διαταραχή έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ψυχολογική κατάσταση των μεγαλύτερων σε ηλικία ατόμων. Είναι πολύ άσχημο να μη θυμάται κάποιος για ποιον λόγο βγήκε έξω από το σπίτι του ή πού έβαλε τα κλειδιά του», σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Τζόναθαν Σεκλ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Αυτού του είδους τα κενά μνήμης, σύμφωνα με τον ερευνητή, οφείλονται ως ένα βαθμό σε υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, τα οποία προκαλούν βλάβες στο κέντρο μνήμης του εγκεφάλου.
Ο καθηγητής Τζόναθαν Σεκλ και η ομάδα του έδειξαν ότι ένα ένζυμο που ονομάζεται 11β-ΗSD1 (11β-υδροξυ-αφυδρογονάση τύπου 1) αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό και ανέπτυξαν ένα φάρμακο το οποίο μπλοκάρει αυτή τη δράση.
Το συγκεκριμένο φάρμακο, που έχει την κωδική ονομασία UΟΕ1961, φάνηκε να οξύνει τη μνήμη ηλικιωμένων ποντικών σε τέτοιο βαθμό ώστε να προσφέρει στα ζώα επίδοση σε τεστ μάθησης και μνήμης αντίστοιχη με εκείνη πολύ νεότερων ποντικών.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το φάρμακο φάνηκε να έχει τόσο ισχυρή επίδραση έπειτα από μόλις δύο εβδομάδες λήψης, όπως σημειώνουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Νeuroscience».
Ο καθηγητής Τζόναθαν Σεκλ τόνισε ότι τα νέα ευρήματα μαρτυρούν πως τα κενά μνήμης που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου δεν είναι μη αναστρέψιμα.
Ένα από τα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στο μέλλον σχετικά με το νέο φάρμακο είναι το αν συνδέεται με παρενέργειες και πόσο σοβαρές μπορεί να είναι αυτές.
Ωστόσο, η μείωση των επιπέδων της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, που επιτυγχάνεται με το χάπι, εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει και την καρδιά.
Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές τονίζουν ότι, όπως όλα δείχνουν, το φάρμακο θα έχει δράση μόνο στον «ηλικιωμένο» εγκέφαλο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα προσφέρει βοήθεια σε νεαρούς που επιθυμούν να «τονώσουν» τη μνήμη τους, όπως σε περιόδους εξετάσεων.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin