Ad Code

Responsive Advertisement

Βελτιώνονται οι προοπτικές ανάκαμψης της Ευρωζώνης

Όπως είναι γνωστό, με το φόβο της πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας, που ίσως να ακολουθούσαν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στη δημιουργία ενός Ταμείου Διάσωσης ύψους €750 δισ., με συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) άρχισε να επεμβαίνει στις χρηματαγορές με την εξαγορά κυβερνητικών ομολόγων των χωρών που αντιμετώπιζαν δημοσιονομικά προβλήματα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της ΕΚΤ, το αποτέλεσμα υπήρξε μια εκπληκτική απόδειξη πως σε μια νομισματική ένωση, που αποτελείται από 16 κυβερνήσεις από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Γαλλίας, μέχρι τις μικρές μεσογειακές νήσους της Κύπρου και της Μάλτας, μπορούν να συνυπάρχουν. Μια ευχάριστη εξέλιξη όσον αφορά την Ευρωζώνη, όπως ανέφερε ο κ. Τρισέ, είναι ότι η Εσθονία σύντομα καθίσταται το 17ο μέλος της Ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν τον τελευταίο χρόνο, η νομισματική ένωση της Ε.Ε. θα βρίσκεται σε επεκτατική πορεία και τους πρώτους μήνες του 2011.
Όπως ανέφερε σε έκθεσή της η Κομισιόν, οι προβλέψεις είναι ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό απ’ ό,τι ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη την περασμένη άνοιξη. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί με ρυθμό 1,7% το 2010 σε σχέση με 0,9% που ήταν η πρόβλεψη τον περασμένο Μάιο. Παράλληλα, ο ρυθμός ανάπτυξης στις 27 χώρες της Ε.Ε. αναμένεται να είναι της τάξης του 1,8%. Ο κυριότερος λόγος για την ανάκαμψη αυτή ήταν η μείωση στη συναλλαγματική αξία του ευρώ σε σχέση προς το δολάριο, που οδήγησε σε αύξηση στις εξαγωγές, αλλά και ο ψηλός ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας, που και πάλι οδήγησε σε αύξηση των εξαγωγών. Ασφαλώς δεν πρέπει να παραγνωρίζεται και το γεγονός ότι σημειώθηκε και κάποια αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες.
Ωστόσο, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά το 2010 και 2011 με πιο ψηλό ρυθμό παρά οι προηγούμενες προβλέψεις. Για το 2010 η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι γύρω στο 1,6% σε σχέση με 1% που ήταν η πρόβλεψη τον Ιούνιο, ενώ για το 2011 προβλέπεται ρυθμός 1,4% σε σχέση με 1,2% για την προηγούμενη πρόβλεψη.
Ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που παραβιάζουν τους κανονισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης σχετικά με τα δημόσια οικονομικά θα πρέπει προσωρινά να αποκλείονται από τη λήψη αποφάσεων πολιτικής. Η ΕΚΤ έχει αποκλείσει την ιδέα της αποπομπής κράτους- μέλους από την Ευρωζώνη, εντούτοις η προσωρινή αναστολή του δικαιώματος λήψης αποφάσεων πολιτικής δεν πρέπει να αποκλείεται. Η ΕΚΤ έχει ενδυναμώσει τη στήριξή της όσον αφορά τα κυβερνητικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Από τότε που εισήχθη το πρόγραμμα επέμβασης στις 10 Μαΐου 2010, η ΕΚΤ έχει αγοράσει €61 δισ. κυβερνητικά ομόλογα κυρίως από χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως είναι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Οι προτάσεις αναζωογόνησης
Η ΕΚΤ έχει εκφράσει ανησυχία για το γεγονός ότι οι προτάσεις για την αναζωογόνηση της Ευρωζώνης με στόχο να αποφευχθεί μελλοντική κρίση παρόμοιου μεγέθους που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα, δεν έχουν προωθηθεί. Για παράδειγμα, η Κομισιόν θα πρέπει στο μέλλον να έχει πιο ισχυρό ρόλο στην αστυνόμευση της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως και στην περίπτωση της πολιτικής ανταγωνισμού. Αλλά, όπως δήλωσε η Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Christine Lagarde, οι προσπάθειες της Ε.Ε. για νέους κανονισμούς όσον αφορά την πειθαρχία στα δημόσια οικονομικά των κρατών - μελών αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά νομικά και πολιτικά εμπόδια από χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν μειώσει τις διαφορές τους όσον αφορά το συντονισμό μιας πιο αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και έχουν υποβάλει κοινό υπόμνημα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Σύστημα επίβλεψης
Στο μεταξύ, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. έχουν δώσει το πράσινο φως στην πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος χρηματοοικονομικής επίβλεψης με τη σύσταση τριών νέων πανευρωπαϊκών Αρχών, οι οποίες θα ενδυναμώσουν τα εθνικά σώματα επίβλεψης του χρηματοοικονομικού τομέα. Από τον ερχόμενο Γενάρη οι τρεις νέες ευρωπαϊκές Αρχές επίβλεψης θα επιβλέπουν τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις χρηματιστηριακές αγορές σε όλη την επικράτεια της Ε.Ε. Παράλληλα, συστήνεται και ένα πανευρωπαϊκό Συμβούλιο συστεμικού κινδύνου, που θα εκτιμά τις απειλές όσον αφορά τους περιφερειακούς κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Στη συνάντηση που είχαν οι Υπουργοί Οικονομικών για τη σύσταση των τριών αυτών εποπτικών Αρχών, αποφασίστηκε, επίσης, όπως τα κράτη υποβάλλουν τα σχέδια για τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εξέταση, γεγονός που θα ενδυναμώσει τη διακυβέρνηση στις 27 χώρες της Ε.Ε.
Βαθύτερες μεταρρυθμίσεις
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιταχύνει το ρυθμό διαρθρωτικών αλλαγών κατά το έτος 2011 για να εδραιωθεί μια ασταθής οικονομική ανάκαμψη. Ο κ. Μπαρόσο παροτρύνει τα κράτη-μέλη και τους ευρωβουλευτές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο αυτή για να προωθήσουν πιο βαθιές μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς από την οικονομική διακυβέρνηση, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και την ενέργεια. Επίσης, ο κ. Μπαρόσο τόνισε ότι χωρίς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Ε.Ε. δεν θα δημιουργήσει βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, έχουν υποβληθεί προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προβλέπουν την επιβολή προστίμου ύψους 0,2% του ΑΕΠ για χώρες της Ευρωζώνης που συστηματικά αποφεύγουν να μειώσουν τα δημόσια χρέη τους, όπως και πρόστιμο 0,1% του ΑΕΠ για χώρες που παραγνωρίζουν εισηγήσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους.
*KPMG, Ελεγκτικές, Φορολογικές
και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες
(Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκην τις απόψεις και γνώμες της KPMG International ή Οίκων Μελών της KPMG)


Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση