Ad Code

Responsive Advertisement

Συναλλαγματικός πόλεμος...


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει σπαταλήσει τρία χρόνια στην προσπάθειά του να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και τώρα καταβάλλει προσπάθειες να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος συναλλαγματικός πόλεμος.
Η πιο άμεση ανησυχία είναι η ένταση που υπάρχει μεταξύ της Αμερικής και της Κίνας, με την Αμερική να υποστηρίζει ότι η Κίνα πρέπει να επιτρέψει στο νόμισμά της να αυξηθεί. Η συναλλαγματική πολιτική της Κίνας στόχο έχει να διατηρεί το νόμισμά της, το γιουάν, υποτιμημένο, έτσι που να μπορεί να αυξάνει τις εξαγωγές της. Υπολογίζεται ότι τώρα το γιουάν είναι υποτιμημένο κατά 20%. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι κυβερνήσεις αρκετών χωρών, από την Κολομβία μέχρι τη Σιγκαπούρη και τη Νότια Κορέα, έχουν παραδεχθεί ότι παρεμβαίνουν στις αγορές, με στόχο να πιέσουν προς τα κάτω τη συναλλαγματική αξία των εθνικών τους νομισμάτων, ώστε να καταστήσουν φθηνότερες τις εξαγωγές, με στόχο την περαιτέρω οικονομική ανάκαμψη. Πρόσφατα η Ελβετία έχει ξοδέψει πάνω από $100 δις, για να παρεμποδίσει την αύξηση της συναλλαγματικής αξίας του νομίσματός της.
Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας τερμάτισε μια περίοδο έξι χρόνων μη επέμβασης στις συναλλαγματικές αγορές και ανακοίνωσε πρόθεσή της να αγοράσει μέχρι €60 δις ομόλογα, ενώ μείωσε το επιτόκιό της σε σχεδόν μηδενική βάση για πρώτη φορά από τέσσερα χρόνια, με στόχο να διατηρήσει τη συναλλαγματική αξία του γιεν σε χαμηλά επίπεδα. Όλες αυτές οι χώρες και αριθμός άλλων, παρόλο που έχουν εμπορικά πλεονάσματα και κατέχουν μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, εντούτοις συνεχίζουν να παίρνουν μέτρα για να διατηρούν τις συναλλαγματικές αξίες των νομισμάτων τους υποτιμημένες, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών τους.
Έκκληση για συνεργασία

Από το ΔΝΤ έχει ζητηθεί να εξετάσει τις πολιτικές των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) πριν από τη διάσκεψη κορυφής στη Νότια Κορέα το Νοέμβριο. Κάθε χώρα της G20 έχει υποβάλει το δικό της σχέδιο για αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και για αναϊσορρόπιση της παγκόσμιας οικονομίας. Το ΔΝΤ, δε, υποτίθεται ότι θα εξετάσει τα σχέδια αυτά για συνέπεια και το βαθμό στον οποίο είναι εφικτά. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν απηύθυνε έκκληση προς τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου να συνεργαστούν, ώστε να αποφευχθεί ένας παγκόσμιος συναλλαγματικός πόλεμος, που θα έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως δήλωσε ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, οι κυβερνήσεις ριψοκινδυνεύουν συναλλαγματικό πόλεμο αν προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τις συναλλαγματικές αξίες των νομισμάτων τους, για να λύσουν τα προβλήματα των οικονομιών τους. Ο κ. Στρος - Καν αναφερόμενος στην Κίνα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι κινέζικες Αρχές θα προχωρήσουν σε βήματα που θα επιτρέψουν την ανατίμηση του γιουάν, προειδοποίησε όμως ότι είναι λάθος για τις άλλες χώρες να κρύβουν τα προβλήματά τους πίσω από τη συναλλαγματική πολιτική της Κίνας.
Το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοδότησης (Institute of International Finance), που αντιπροσωπεύει πάνω από 420 ηγετικές τράπεζες και χρηματοοικονομικά ιδρύματα, πρόσφατα έχει προειδοποιήσει ότι η έλλειψη συντονισμού για την αναϊσορρόπιση της παγκόσμιας οικονομίας πιθανόν να οδηγήσει σε προστατευτισμό. Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου αυτού, κ. Charles Dallera, οι ηγετικές χώρες διεθνώς θα πρέπει να συμφωνήσουν σε νέο συναλλαγματικό σύμφωνο, με στόχο να βοηθήσουν στην αναϊσορρόπιση της παγκόσμιας οικονομίας.
Εκτίμηση της υποτίμησης
ΣΤΗΝ Αμερική η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει εγκρίνει νομοσχέδιο, με βάση το οποίο θα επιτρέπεται στην Αμερική να εκτιμά την υποτίμηση ενός νομίσματος και να εισάγει αντισταθμιστική πρόσθετη φορολογία, νέες φορολογίες στις εισαγωγές από την Κίνα και άλλες χώρες που διατηρούν υποτιμημένο το νόμισμά τους. Η αντίδραση της Κίνας, όμως, ήταν συγκρατημένη, αφού γνωρίζει ότι θα αντιμετωπισθούν δυσχέρειες στο να ψηφιστεί τελικά αυτό το νομοσχέδιο. Επίσης, ο κ. Tim Geithner, Υπουργός Οικονομικών της Αμερικής, δήλωσε σε μια διάσκεψη στην Ουάσινγκτον ότι η επέμβαση είναι μεταδοτική, όταν μεγάλες οικονομίες με υποτιμημένα νομίσματα παίρνουν μέτρα για να κρατήσουν τα νομίσματά τους σε χαμηλά επίπεδα και ενθαρρύνουν άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.
Δυσμενής επηρεασμός
Ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ Επίτροπος για οικονομικά και νομισματικά θέματα Όλι Ρεν εξέφρασε την ανησυχία του, ότι οι προσπάθειες άλλων κρατών να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα τη συναλλαγματική αξία των νομισμάτων τους είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. Επίσης, ο κ. Jean-Claude Juncker, Πρόεδρος των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Κίνας κ. Wen Jiabao, κατά τη διάρκεια διάσκεψης κορυφής μεταξύ της Ε.Ε. και της Ασίας, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι ένας συναλλαγματικός πόλεμος θα είναι καταστροφικός και πρέπει να αποφευχθεί. Ο κ. Juncker μαζί με τον κ. Όλι Ρεν και τον κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έχουν ζητήσει και πάλι από την Κίνα να επιτρέψει μια ελεγχόμενη αλλά σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της.
Ο κ. Wen Jiabao, όμως, δήλωσε ότι αν πιεστεί η Κίνα να ανατιμήσει το νόμισμά της, κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε καταστροφή και κοινωνική αναταραχή, και τόνισε ότι οι κινέζικες εταιρείες έχουν πολύ χαμηλό κέρδος, το οποίο θα εξανεμιστεί αν το νόμισμά της ανατιμηθεί ή με την επιβολή αυξημένης φορολογίας στις εισαγωγές της Αμερικής, όπως σκοπεύει να πράξει το Κογκρέσο. Η Γαλλία και η Κίνα βρίσκονται σε συνομιλίες από τον περασμένο χρόνο, σε μια προσπάθεια της Γαλλίας να ενδυναμώσει το συντονισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών και να προωθήσει σταθερότητα στο διεθνές νομισματικό σύστημα. Ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ελπίζει να ανοίξει τη συζήτηση αυτή όταν η Γαλλία αναλάβει την Προεδρία της G20 τον ερχόμενο Νοέμβριο.
KPMG, Λογιστικές,
Ελεγκτικές, Φορολογικές
και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες

(Οι απόψεις και γνώμες που διατυπώνονται στο παρόν είναι αυτές του συγγραφέα και δεν εκπροσωπούν κατ’ ανάγκην τις απόψεις και γνώμες της KPMG International ή Οίκων Μελών της KPMG)




Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση