Διπλό δώρο προς τις επιχειρήσεις, με ακόμη πιο ευέλικτο 8ωρο εργασίας και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, προσφέρει η κυβέρνηση.
Με το πρόσχημα της χαμηλής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε συνέδριο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, προανήγγειλε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις και «μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας». Ως παραδείγματα πρόσθετου μη μισθολογικού κόστους που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, η κ. Κατσέλη ανέφερε:
α) Τις χρονοβόρες διαδικασίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους προς ΟΑΕΔ, προς ΣΕΠΕ, προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτές είπε «συνιστούν ένα υπέρογκο κόστος».
β) Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στην αναμόρφωση των πάγιων ρυθμίσεων των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παραπέμποντας ουσιαστικά σε μεγαλύτερες εκπτώσεις σε όσους έχουν οφειλές στο ΙΚΑ, αλλά εξυπηρετούν ευλαβικά τις μηνιαίες δόσεις από τη ρύθμιση.
Φόρος και εισφορές μαζί, με έκπτωση
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να ενοποιήσει όλες τις υποχρεώσεις ενημέρωσης των δημόσιων αρχών μιας επιχείρησης (εφορίες, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, ΟΑΕΔ κ.ά.) με την υποβολή μίας και μόνο δήλωσης προς αυτές μέσω τραπεζών.
Σε αυτή την περίπτωση και εφόσον η επιχείρηση, μαζί με το Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ) προς τις εφορίες, καταβάλλει και το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζομένων και εργοδότη), τότε οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται με έκπτωση έως και 15%. Τη σχετική πρόταση έχει καταθέσει ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος.
Να σημειωθεί ότι η ετήσια εισφοροδιαφυγή υπολογίζεται σε 9 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον υπουργό αναπληρωτή Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, εάν εξαλειφθεί η εισφοροδιαφυγή, «θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 25% οι ασφαλιστικές εισφορές».
Ελαστική υπερωρία μέσω Internet
**Ως προς το ελαστικό 8ωρο, το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει ν' αλλάξει τον χρόνο προειδοποίησης, να ενημερώνεται δηλαδή το Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΠΕ) ακόμη και την ίδια ημέρα που θα παραταθεί το ωράριο εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή και να γίνεται η ενημέρωση μέσω Ιντερνετ.
Το θέμα έθεσε η ΓΣΕΒΕΕ, στο πλαίσιο της ευελιξίας που επιδιώκει η εργοδοτική οργάνωση στην εφαρμογή του ελαστικού 8ώρου.
Ωστόσο, το γεγονός ότι επανέρχεται το ελαστικό ωράριο στην κυβερνητική ατζέντα μόλις πέντε μήνες μετά την προηγούμενη... ρύθμιση, επαναφέρει το ζήτημα του ευέλικτου ωραρίου εργασίας και του διευθυντικού δικαιώματος.
Ποιος δηλαδή ορίζει την ημερήσια εργασία (από 6 έως 10 ώρες χωρίς υπερωριακή αμοιβή).
Να σημειωθεί ότι με τον προηγούμενο νόμο (2005) δεν χρειαζόταν συλλογική σύμβαση για τη διευθέτηση (σε ετήσια βάση) του χρόνου εργασίας. Και επανήλθε με τον νόμο 3846/10 της περασμένης άνοιξης.
Ετσι, μόνο με συλλογική σύμβαση οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης προσφέρουν επιπλέον εργασία για 256 ώρες -σε διάστημα 32 εβδομάδων- και αυτός ο χρόνος επιστρέφεται, με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό, για τις υπόλοιπες 20 εβδομάδες.
Πάντως, το θέμα του ελαστικού 8ώρου ανακινείται τη στιγμή που «διευθετείται» η Διαιτησία και η τρόικα -μαζί με τον ΣΕΒ- επιμένει στην υπερίσχυση των επιχειρησιακών, έναντι των κλαδικών, συμβάσεων. *
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin