Το μοντέλο ανεξιθρησκίας και εκδημοκρατισμού της Ινδονησίας εκθείασε ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι η χώρα «θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον 21ο αιώνα».
Στη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στην Τζακάρτα, ο Ομπάμα χαμογελώντας δεν σταμάτησε να εκδηλώνει τη χαρά του που ξαναβρίσκεται στην Ινδονησία, από την οποία έφυγε παιδί, πριν από 39 χρόνια.
«Η χώρα αυτή είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου», είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας και κάποιες εκφράσεις στα ινδονησιακά, τα οποία έμαθε στα τέσσερα χρόνια που έμεινε στην ινδονησιακή πρωτεύουσα.
Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η Ινδονησία, η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, δεν απολαμβάνει της εκτίμησης και της αναγνώρισης στο εξωτερικό, με εξαίρεση «τα νησιά του Μπαλί και την Ιάβα».
«Γιατί, αυτό το τεράστιο αρχιπέλαγος, μια δημοκρατία από το 1998, ίσως να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον κόσμο», υπογράμμισε.
«Αν και η χώρα των παιδικών μου χρόνων έχει αλλάξει πολύ...το πνεύμα της ανεξιθρησκίας που είναι γραμμένο στο Σύνταγμα και συμβολίζεται από τα τεμένη, τις εκκλησίες και τους ναούς διατηρείται», είπε ο πρόεδρος Ομπάμα ενώπιον 6.000 ανθρώπων στο πανεπιστήμιο της Ινδονησίας. «Για το λόγο αυτό η Ινδονησία θα παίξει έναν τόσο σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του 21ου αιώνα», συμπλήρωσε.
Περίπου το 90% των 240 εκατομμυρίων κατοίκων της Ινδονησίας είναι μουσουλμάνοι.
Ο Ομπάμα ανέφερε ως παράδειγμα τον πατριό του, ο οποίος «ήταν μουσουλμάνος και πίστευε ακράδαντα πως όλες οι θρησκείες πρέπει να είναι αποδεκτές».
Συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μισέλ, ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε το τέμενος Ιστικλάλ, ένα μνημειώδες κτίριο στο κέντρο της πόλης, το οποίο έχει σχεδιάσει χριστιανός.
Ο Ομπάμα επισήμανε πως ο αγώνας κατά του εξτρεμισμού δεν είναι «ευθύνη μόνο της Αμερικής» και πρόσθεσε πως «όσοι θέλουν να χτίζουν δεν πρέπει να υποχωρούν απέναντι στους τρομοκράτες που θέλουν να γκρεμίζουν».
«Πρέπει όλοι να πολεμήσουμε την αλ Κάιντα και τους συμμάχους της, που δεν έχουν δικαίωμα να ηγούνται καμιάς θρησκείας και ειδικά μια τόσο μεγάλης και παγκόσμιας θρησκείας όπως το Ισλάμ», συμπλήρωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο ίδιος εκτίμησε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες «βρίσκονται σε καλό δρόμο» μετά την ομιλία του στο Κάιρο το 2009 στην οποία είχε απευθύνει έκκληση για «ένα νέο ξεκίνημα» με τον μουσουλμανικό κόσμο. «Μια και μόνο ομιλία δεν μπορεί να βάλει τέλος σε πολλά χρόνια προκλήσεων, όμως έχουμε κάνει πρόοδο ακόμα και αν έχουν μπροστά μας πολύ δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.
Μετά την Ινδία και την Ινδονησία, ο Ομπάμα αναμένεται στη Νότια Κορέα για τη σύνοδο της G20. Αμέσως μετά θα μεταβεί στην Ιαπωνία, τελευταίο σταθμό της οκταήμερης περιοδείας του στην Ασία.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin