Έξι στους δέκα αμερικανούς θα υποστήριζαν την αντικατάσταση της θανατικής ποινής με εκείνη της ισόβιας κάθειρξης, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη και αμφισβητεί την κοινή πεποίθηση ότι οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ τάσσονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ της εσχάτης των ποινών.
Η δημοσκόπος Σελίντα Λέικ, η εταιρία της οποίας διεξήγαγε την έρευνα για λογαριασμό του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή, την περιέγραψε ως «την πιο συνεκτική μελέτη που έχει γίνει ποτέ για τη θανατική ποινή» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 39% όσων συμμετείχαν τάχθηκαν υπέρ της ποινής ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους και με καταναγκαστική εργασία για την αποζημίωση των θυμάτων, το 13% υπέρ απλά της ποινής ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, ενώ το 9% υπέρ της ποινής ισόβιας κάθειρξης με την δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους. Το 33% τάχθηκε υπέρ της θανατικής ποινής, με το 6% να μην εκφέρει γνώμη.
«Γενική πεποίθηση είναι ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών υποστηρίζει ανεπιφύλακτα τη θανατική ποινή, και ανακαλύψαμε ότι αυτή η γενική πεποίθηση, όπως συχνά συμβαίνει, δεν είναι σωστή», δήλωσε η Λέικ σε συνέντευξη Τύπου.
«Βρήκαμε ότι όταν οι ψηφοφόροι έχουν εναλλακτική επιλογή, στην πλειοψηφία τους επιλέγουν εναλλακτικές μορφές κολασμού και όχι τη θανατική ποινή».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανάμεσα στις ελάχιστες βιομηχανικές χώρες όπου εξακολουθεί να επιβάλλεται η θανατική ποινή, στις 33 από τις 50 πολιτείες της. Τουλάχιστον 1.233 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την επαναφορά της δυνατότητας επιβολής της εσχάτης των ποινών το 1976, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή. Το ζήτημα παραμένει αμφιλεγόμενο.
Κατά την έρευνα, οι κατηγορούμενοι καταδικάζονται--ή όχι--στην εσχάτη των ποινών ανάλογα με «τα πόσα χρήματα βγάζουν, πού ζουν, και τι χρώμα είναι το δέρμα τους». Σύμφωνα με τη Λέικ, δύο μεγεθυνόμενες ομάδες ψηφοφόρων τάσσονται κατά πλειοψηφία εναντίον της θανατικής ποινής: το 72% των Ισπανόφωνων, κυρίως για ηθικούς και θρησκευτικούς λόγους, και οι επτά στους δέκα ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών. "Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να υπάρξει ένας σοβαρός διάλογος για τη θανατική ποινή", σχολίασε ο διευθυντής του Κέντρου, Ρίτσαρντ Ντίτερ.
Η έρευνα, που διεξήχθη τον Μάιο, έθεσε 60 ερωτήματα σε 1.500 ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα κι έχει περιθώριο σφάλματος ±2,5%.
Σε έρευνα που διεξήχθη τον Οκτώβριο από την Gallup, οι συμμετέχοντες ψηφοφόροι, ερωτηθέντες εάν υποστηρίζουν την επιβολή της θανατικής ποινής σε βάρος κάποιου ή κάποιας που καταδικάζεται για φόνο, απάντησαν κατά το 64% θετικά και κατά το 29% αρνητικά. Αλλά στην ίδια δημοσκόπηση, όταν τους ζητήθηκε να επιλέξουν μορφή ποινικού κολασμού, το 49% τάχθηκε υπέρ της θανατικής ποινής και το 46% υπέρ της ποινής ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα ισόβιας κάθειρξης χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Social Plugin